Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020. (II.20.) önkormányzati rendelete

BAKONYSZENTLÁSZLÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2020. (II. 20.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 02. 20- 2021. 05. 27

Bakonyszentlászló Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2020. (II.20.) önkormányzati rendelete

BAKONYSZENTLÁSZLÓ KÖZSÉG ÖNKORMÁNYZATA KÉPVISELŐ-TESTÜLETÉNEK 3/2020. (II. 20.) önkormányzati rendelete az önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Bakonyszentlászló község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Az Önkormányzati bevételek és kiadások[1]

1. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2020. évi költségvetését 294 863,- ezer Ft költségvetési bevételi és kiadási főösszeggel állapítja meg.

(2) Az önkormányzat költségvetési bevételeinek összege - finanszírozási célú műveletek és előző évek pénzmaradványa nélkül 269 722,- e Ft.

(3) Az önkormányzat költségvetési kiadásainak összege - finanszírozási célú műveletek nélkül és előző évi pénzmaradvány nélkül 288 043,- e Ft.

(4) A tárgyévi költségvetési kiadások és bevételek különbözeteként a költségvetési egyenleg összege

25 141,- e Ft, amelyből a működési célú költségvetési egyenleg 25 141,- e Ft, a felhalmozási célú költségvetési egyenleg 0,- e Ft.

(5) A költségvetési egyenleg belső finanszírozására szolgáló előző évek pénzmaradványának igénybevétele 25 141,- e Ft, melyből

a) a működési célú pénzmaradvány igénybevételének összege 25 141,- e Ft.

b) a felhalmozási célú pénzmaradvány igénybevételének összege 0,- e Ft.

(6) Finanszírozási célú műveletek bevételeinek összeg 25 141,- e Ft

(7) Finanszírozási célú műveletek kiadásainak összege 6 820,-e Ft

(8) A képviselő-testület az önkormányzati összevont bevételeket és kiadásokat az 1.1; mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

(9) A képviselő-testület az önkormányzati kötelező feladatai bevételeket és kiadásokat az 1.2; mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

(10) A képviselő-testület az önkormányzati önként vállalt feladatai bevételeket és kiadásokat az 1.3; mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

(11) A képviselő-testület az önkormányzati működési célú bevételeket és kiadásokat az 2.1; mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

(12) A képviselő-testület az önkormányzati felhalmozási célú bevételeket és kiadásokat az 2.2; mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

(13) A képviselő-testület az önkormányzati saját bevételeinek részletezése az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettséget a 3; mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

(14) A képviselő-testület az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat a 1. tájékoztatójában foglaltak szerint állapítja meg.

(15) A képviselő-testület az önkormányzati céljelleggel juttatott támogatásokról a 2. tájékoztatójában foglaltak szerint állapítja meg.

(16) Az önkormányzat kiadásait és bevételeit a 6. sz. melléklet tartalmazza.

A Közös hivatal kiadásai és bevételei a 7. sz. mellékleten, a Szent László Óvoda kiadásai és bevételei a 8.sz. mellékleten, az Idősek Otthona kiadásai és bevételei a 9. sz. mellékleten bemutatva.

(17) Az előirányzat felhasználási ütemtervet a (Bakonyszentlászló Önkormányzat,,Közös Hivatal,Idősek Otthona,Szent László Óvoda) 10.számú melléklet tartalmazza.

Költségvetési bevételek

2. § A képviselő-testület a működési bevételek összegét 280 277,- e Ft-ban, a felhalmozási bevételek összegét pedig 14 586,- e Ft-ban állapítja meg.

Költségvetési kiadások

3. § Az önkormányzat 2020. évi működési költségvetési előirányzatait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg:

működési kiadások előirányzata összesen: 280 277,-.e Ft,

ebből:

- személyi jellegű kiadások. 101 465,-e Ft,

- munkáltatót terhelő járulékok: 17 962,- e Ft,

- dologi kiadások: 81 802,- e Ft,

- ellátottak pénzbeli juttatásai: 11 619,- e Ft,

- egyéb működési célú támogatások: 52 516,- e Ft.

- tartalék: 8 093,- e Ft,

- 2020. évi előleg visszafizetése: 6 820,- e Ft

4. § (1) Az önkormányzat 2020. évi felhalmozási költségvetési előirányzatait a képviselő-testület a következők szerint határozza meg:

felhalmozási kiadások előirányzata összesen: 14 586,- e Ft.

ebből:

- beruházások előirányzata: 12 391,- e Ft,

- felújítások előirányzata: 2 195,- e Ft,

- felhalmozási egyéb pénzeszköz átadás: 0 e Ft,

(2) A képviselő-testület a beruházásokat feladatonként, címenként a 4. mellékletben foglaltak szerint állapítja meg.

(3) A képviselő-testület a felújítási előirányzatokat címenként a 5. mellékletben foglaltak szerint hagyja jóvá.

Tartalékok

5. § (1) A képviselő-testület a 2020. évi költségvetésében 8 093,- e Ft általános tartalékot állapít meg.

(2) Az általános tartalék felhasználásáról a képviselő-testület dönt.

6. § A képviselő-testület megállapítja, hogy a Stabilitási tv. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből fennálló 2020. évi kötelezettsége nincs.

Európai uniós forrásból megvalósuló program, projekt és közvetett támogatások

7. § Elkülönítetten az európai uniós forrásból megvalósuló program, projekt nincs az Önkormányzatnak, ezért az erre vonatkozó melléklet nem szerepel a rendeletben.

8. § Az önkormányzat 2020. évi költségvetése közvetett támogatásokat nem biztosít.

Költségvetési létszámkeret

9. § Az Önkormányzat éves létszám kerete: 31 fő ( Idősek Otthona: 10 fő, Közös Hivatal: 7 fő, Önkormányzat: 14 fő), melyből 5 fő közfoglalkoztatott.

A költségvetés végrehajtására és módosítására vonatkozó szabályok

10. § (1) A költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

11. § Az önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási és bevételi előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.

12. § (1) A képviselő-testület a társadalmi önszervezendő közösségek részére pénzbeli támogatást nyújt a 2. tájékoztató tábla szerint.

(2) Az Önkormányzat által folyamatosan támogatott szervezetek kötelesek külön rendeletben előírt módon köteles elszámolni a részükre biztosított támogatás felhasználásáról. A támogatás több ütemben történő folyósítása esetén a támogatott részszámadásra és végszámadásra köteles. A következő ütem folyósítása csak az előző ütem cél jellegű felhasználását igazoló részszámadás teljesítését követően történhet. A támogatás csak a támogatási szerződés megkötését követően nyújtható. A támogatási szerződésben meg kell határozni a támogatás célját, összegét, a folyósítás ütemét és a számadási kötelezettség rész és véghatáridejét.

A gazdálkodásra vonatkozó egyéb szabályok

13. § (1) Az önkormányzati támogatási igénnyel járó pályázatok benyújtásához a képviselő-testület előzetes engedélye szükséges. Az olyan pályázatok benyújtására, melyek saját forrást nem igényelnek, vagy a szükséges saját forrás rendelkezésre áll, de a következő évekre költségvetési kihatással járnak, a polgármester előzetes engedélye alapján kerülhet sor.

(2) Az önkormányzati pályázatokról, és azok önrészének mértékéről a képviselő-testület dönt.

Finanszírozási célú műveletekkel kapcsolatos szabályok

14. § (1) A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése értékhatár tekintet nélkül a képviselő-testület kizárólagos hatásköre.

(2) A szabad pénzeszközök betétként való elhelyezésére a polgármester jogosult. A betét elhelyezésről a betét elhelyezést követő testületi-ülésen tájékoztatni köteles a testületet.

(3) A szabad pénzeszközként lekötött betét visszavonására 2,5 millió forint értékhatárig jogosult a polgármester, a visszavonásról következő képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

15. § (1) Az önkormányzati ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért a jegyző a felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról megbízás útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

A Közös Önkormányzati Hivatalban dolgozó közszolgálati tisztségviselők illetménykiegészítése

16.§ A képviselő-testület megállapítja az alábbiakat:

A közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló törvény 151. §. (1) bekezdésében meghatározott éves cafeteria keret összegét a képviselő testület bruttó 200 e Ft értékben határozza meg.

A képviselő-testület a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. Törvény 234. § (3)-(4) bekezdése alapján a felsőfokú és középfokú végzettségű köztisztviselők illetmény kiegészítését egyaránt az alapilletmény 10%-ában állapítja meg.

Átmeneti, záró rendelkezések

17. § Az átmeneti időszakban beszedett bevételek, teljesített kiadások a költségvetési rendeletbe beépültek.

18. § Ez a rendelet 2020. február 20-án lép hatályba, rendelkezéseit azonban a 2020. évi költségvetés végrehajtása során 2020. január 1. napjától alkalmazni kell.

1. sz tájékoztató.pdf

2. sz tájékoztató.pdf

3. melléklet

3. melléklet.pdf

4. melléklet

4. melléklet.pdf

5. melléklet

5. melléklet.pdf

6. melléklet

6. melléklet.pdf

7. melléklet

7. melléklet.pdf

8. melléklet

8. melléklet.pdf

9. melléklet

9. melléklet.pdf


[1] A rendelet szövegét a 8/2021. (V.13.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2021. május 14.