Csetény Község Önkormányzata képviselő-testületének 19/2015 (XI.4..) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2018. 09. 06- 2022. 12. 09

Csetény Község Önkormányzata képviselő-testületének 19/2015 (XI.4..) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2018.09.06.

Csetény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 42. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Csetény községben levő temetők címét az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Az Önkormányzat (a továbbiakban: köztemető fenntartó) által fenntartott temető köztemető, abban az Önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási, lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

(3) A köztemetőben a temetés módja lehet egyházi és világi. A világi temetés szertartásrendjét az eltemettetők határozzák meg. Az egyházi temetés az egyházak hitéleti tevékenységének, vallási szokásainak tiszteletben tartásával történik.

(4) Köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról és megszűntetéséről a köztemető fenntartója gondoskodik.

2. A köztemető üzemeltetése

2. § (1) Az 1. mellékletben felsorolt köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről a köztemető fenntartója gondoskodik.

(2) A köztemető üzemeltetését ezen rendeletben, a vonatkozó jogszabályokban megfelelően kell ellátni.

3. A köztemető helyi, tárgyi infrastrukturális feltételei

3. § (1) A köztemetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek, és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

(2) Az 1. melléklet meghatározott köztemetőben a Ravatalozó és az épületben található halott hűtő berendezés fenntartásról és üzemeltetéséről a köztemető fenntartója gondoskodik.

(3) A sírhelyek gondozásával kapcsolatban keletkező szemetet, hulladékot a sírhelyek között tárolni tilos, azt a temető fenntartó által szemét összegyűjtésére, tárolására kijelölt helyen kell lerakni.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott hulladék gyűjtésére a köztemető fenntartója a köztemetőkben az igényeknek megfelelő mennyiségű és méretű hulladéktároló konténert biztosít.

(5) A hulladék elszállíttatásáról a köztemető fenntartója gondoskodik.

(6) A köztemetőt körülkerítő kerítés állapotát a köztemető fenntartója ellenőrizteti, amennyiben a kerítés állagának romlását észleli, gondoskodik annak kijavíttatásáról.

(7) A köztemető fenntartója az 1. mellékletben meghatározott köztemetőben a vízvételt közüzemi vízhálózatra rácsatlakozott 3 db helyi kerti csap útján biztosítja.

4. A köztemető, a ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

4. § (1) A köztemető gyalogosan időbeli korlát nélkül látogatható, kivéve szombat 20.00 órától vasárnap 08.00 -ig tartó időszakban.

(2) A köztemető fenntartója a temető bejáratánál jól látható helyen kifüggeszti a köztemető rendjére vonatkozó hirdetményeket.

(3) A köztemetőben mindenki a hely csendjének és a kegyeletnek megfelelő magaviseletet tartozik tanúsítani.

(4) A köztemetőben gyertyát vagy mécsest gyújtani szabad. A tűzveszély elkerülése végett a szükséges intézkedéseket annak kell megtennie, aki a gyertyát vagy mécsest gyújtotta.

(5) Gépjárművel történő behajtás tilos. kivéve egyedi behajtási engedéllyel. Egyedi behajtási engedély lehet általános, mely visszavonásig érvényes, isírhelykialakítás, építésre adott ideiglenes, határidőre szóló. Egyedi behajtási engedélyt a jegyzőnél kell előzetesen igényelni.

(6) Kutyákat – vakvezető kutya kivételével – és egyéb állatokat a köztemető területére bevinni tilos.

(7) A ravatalozó és azok tartozékai, továbbá a sírok, síremlékek, parkok és azok környezetének rongálása, beszennyezése, szemetelés tilos.

(8) A köztemetőben lévő vízvételi helyeket csak a temetési helyek gondozásához lehet igénybe venni.

(9) A köztemető területén, 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(10) Rátemetés esetén a megrendelő a lebontott síremléket legkésőbb 90 napon belül köteles helyreállítani.

(11) Tilos a sírhelyek környékét felásni, a talajt elhordani vagy sírfeltöltésre használni.

5. Temetési hely gazdálkodási szabályai

5. § (1) A köztemetőt sírhelytáblákra (parcella), a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a fenntartó jelöli ki.

(2) A parcellákban és a sorokban az elhalálozás sorrendjében kell a temetési helyeket kijelölni.

6. § Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet egyes sírhely, kettős sírhely és hármas sírhely.

7. § Hamvasztásos temetés esetén az urnába helyezett hamvak temetési helye lehet urnasírhely. Az urna koporsós temetési helyre rátemethető.

8. § A sírhely, temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamát a 3. melléklet tartalmazza.

6. Sírhely méretezése, sírjelek alkalmazása, a kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezésének és a sírgondozás szabályai

9. § A sorokban a temetési helyeket a 2. mellékletben meghatározott szélességi, hosszúsági méret és az egymástól való távolságának figyelembevételével a temető fenntartója jelöli ki.

10. § A temetési helyen túlterjeszkedő, közízlést sértő felirattal ellátott sírjelet elhelyezni nem szabad. E szabályt a meglévő sírjelek felújításánál is alkalmazni kell.

11. § (1) A köztemetőben csak a sírok, síremlékek stb. díszítésére szolgáló tárgyak (koszorúk, vázák, virágok, mécsesek, gyertyák stb.) helyezhetők el.

(2) A sírhely rendben tartása, gondozása a hozzátartozó feladata.

(3) A sírokra ültetett növények nem terjeszkedhetnek túl a temetési helyeken, és nem akadályozhatják a sírok közötti közlekedést, azok megközelítését.

(4) Fát, cserjét a köztemető területén a temető fenntartóján kívül más nem ültethet. Ez alól kivételt képez a sírra ültetett örökzöld.

(5) A (4) bekezdésen kívüli egyéb nem kezelt, gondozatlan ültetvények eltávolításáról a köztemető fenntartója jogosult gondoskodni.

7. A köztemetőben a temetési szolgáltatás, a köztemetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

12. § A köztemetőben történő munkavégzés bejelentésével kapcsolatban e Rendelet és a mindenkori hatályos Kormányrendelet szabályait kell alkalmazni.

13. § (1) A köztemető fenntartója a temetkezési szolgáltatóknak igény szerint és bejelentési sorrend alapján biztosítja a temetés lebonyolítását.

(2) A temetkezési szolgáltató tevékenységének a köztemetőben történő megkezdését köteles 24 órával előtte a köztemető fenntartójának bejelenteni.

14. § A síremlék felállításakor, javításakor keletkezett építési, bontási hulladékot a kivitelező köteles az adott napon a munka befejezésekor, de legkésőbb a temető zárásáig elszállítani.

8. Díjak

15. § (1) A temetési hely megváltásának és az újraváltás díját a 3. melléklet tartalmazza.

9. Záró rendelkezések

16. § (1) Ez a rendelet 2015. november 5. napján lép hatályba.

(2) Hatályát veszti a köztemetők használata és a temetkezési tevékenységek helyi szabályairól szóló11/2013. (XII.04.) önkormányzati rendelet.