Csetény Község Önkormányzata képviselő-testületének 9/2019 (IX.4..) önkormányzati rendelete

a Csetény Község Önkormányzatának Képviselő- testületének a Csetény Község Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2015 (XI.4..) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2019. 09. 05- 2019. 09. 05

Csetény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el.


1.§ (1)A Csetény Község Önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 20/2015. (XI.04.) önkormányzati rendelet – továbbiakban Rendelet – bevezető rész helyébe a következő rendelkezés lép:

Csetény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés d.) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el.”


       (2)A Rendelet 2.§ (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

A lakosság tájékoztatását szolgálják az önkormányzat honlapján – www.cseteny.hu-, hirdetőtábláján megjelenő információk, valamint az önkormányzat időszakos kiadványa, a Csetényi Hírmondó is.”


       (3)  A Rendelet 11.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„ A jegyző a Képviselő-testület ülésének helyéről, időpontjáról és napirendjéről tájékoztatja a lakosságot (önkormányzati hirdetőtábla, önkormányzat honlapja -www.cseteny.hu-).”


       (4) A Rendelet 18.§ (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„ A Képviselő-testület ülése nyilvános. Az ülésről készült felvétel az önkormányzat honlapján -www.cseteny.hu elérhető.”


       (5) A Rendelet 42. § (7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„Nagyobb jelentőségű közügyekben a lakosságot az önkormányzat hirdetőtábláján, valamint az önkormányzat honlapján – www.cseteny.hu- tájékoztatni kell az intézkedésről, vagy annak eredményéről.”


       (6)   A Rendelet 5. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„A Képviselő-testület a törvények által előírt kötelező feladatainak ellátásán túl, külön önkormányzati rendelettel önként vállalhat feladatot.

                a) A feladatok önkéntes vállalása előtt minden esetben előkészítő eljárást kell          lefolytatni. Szükség esetén a feladatellátás felvállalása előtt szakértő   közreműködése is igénybe vehető.

                b)Az előkészítő eljárás lefolytatásáról a polgármester gondoskodik. A közfeladat      önkéntes felvállalását tartalmazó javaslat akkor terjeszthető a Képviselő-testület    elé, ha tartalmazza a megvalósításhoz szükséges költségvetési forrásokat.”


       (7)  A Rendelet 35. §-a helyébe a következő rendelkezés lép:

          „ (1) A képviselő-testület az alábbi állandó bizottságot hozza létre:

                        a) Ügyrendi Bizottság

(2) A Ügyrendi Bizottság 3 tagból áll.

(3) A bizottság tagjainak névsorát a 2. számú melléklet tartalmazza.

(4) Az Mötv.-ben meghatározottakon túl az Ügyrendi Bizottság feladata:

  1. az önkormányzati képviselők és a polgármester összeférhetetlenségének megállapítására irányuló kezdeményezés kivizsgálása,
  2. a személyes érintettség bejelentésére vonatkozó kötelezettség elmulasztásának kivizsgálása.
  3. a polgármester, alpolgármester, képviselők, valamint a velük közös háztartásban élő házas- vagy élettárs és gyermekek vagyonnyilatkozatával kapcsolatos feladatokat:a vagyonnyilatkozati eljárás kezdeményezésével és lebonyolításával kapcsolatos feladatok, a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséggel érintettek felhívása a kötelezettségük teljesítésére, a vagyonnyilatkozatok átadásával-átvételével, a nyilvántartásával, kezelésével és ellenőrzésével kapcsolatos feladatok, a vagyonnyilatkozati eljárás eredményéről tájékoztatást nyújt az eljárást követő rendes képviselő-testületi ülésen.

(5) A bizottság összehívására, működésére és vezetésére a képviselő – testületre vonatkozó szabályok az irányadók.

(6) A vagyonnyilatkozat tételi  kötelezettséggel járó munkakörök listáját a 3. számú melléklet tartalmazza.”


       (8) A Rendelet 39. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

       „A jegyző soron kívül írásban, vagy testületi ülésen jegyzőkönyvbe foglaltan köteles          jelezni a képviselő-testület jogszabálysértő működése, valamint döntése esetén.”


2. § A Rendelet 2. § (8) bekezdésében, 4. § (2) bekezdésében, 5. § (4) bekezdésében, 32. § (4) bekezdésében, 35. § (3) és (6) bekezdésében, 36. § (4) bekezdésében és a 48. §-ban a „függelék” szövegrész helyébe a „melléklet” szövegrész lép.”


3. § Hatályát veszti a Rendelet 3. §-ban a „Zirci Önkormányzati Tűzoltóság” szövegrész.


4. § Hatályát veszti a Rendelet 36. § (3) és (5) bekezdése, és a 39. § (7) bekezdés b) pontja.


Záró rendelkezés


5. § Jelen rendeled a kihirdetését követő napon hatályba lép.


Csetény, 2019.09.04.



Nagy Attila                                                                                                dr. Molnár Máté

polgármester                                                                                               jegyző



Jelen rendelet kihirdetésének napja: 2019.09.04.

Csetény, 2019.09.04.



dr. Molnár Máté

                                                                                                   jegyző