Csetény Község Önkormányzata képviselő-testületének 1/2021 (II.12..) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2021. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 02. 13

Csetény Község Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti hatáskörében a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.03.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya


  1. § (1) A rendelet hatálya a Képviselő-testületre és Csetény Község Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési intézményekre (továbbiakban: Intézmények) terjed ki.

(2) A rendelet meghatározza az Önkormányzat által ellátott kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladataihoz szükséges bevételi és kiadási előirányzatokat, figyelemmel a 2021. évi gazdálkodás főbb szabályaira.



2.A költségvetés célkitűzései


  1. § Az Önkormányzat 2021. évi költségvetése célul tűzte ki
  1. az Önkormányzat által fenntartott Intézmények üzemeltetését, működési feltételeik biztosítását, különös figyelemmel az ésszerűen takarékos gazdálkodás követelményeire,
  2. az Önkormányzatra háruló szociálpolitikai feladatok ellátását, anyagi hátterének megteremtését, ezen belül a rászorultság elvének erősítését,
  3. az előző évről áthúzódó, továbbá a 2021. évben megvalósítandó fejlesztések pénzügyi fedezetének biztosítását,
  4. a feladatellátás színvonalának emelését, továbbá a fejlesztés által megvalósuló jövőbeni működési megtakarítások érdekében – az Önkormányzat lehetőségeit szem előtt tartva – pályázati lehetőségek kiaknázását, későbbi fejlesztési lehetőségek megalapozását.



3.Az Önkormányzat kiadásainak és bevételeinek főösszege, a költségvetés egyenlege



3. § (1) Csetény Község Önkormányzat Képviselő-testülete

  1. az Önkormányzat 2021. évi működési költségvetését aa) 344 131 ezer forint működési költségvetési bevétellel,

ab) 313 859 ezer forint működési költségvetési kiadással,

ac) 30 272 ezer forint működési eredménnyel, állapítja meg.

  1. az Önkormányzat 2021. évi felhalmozási költségvetését ba) 173 384 ezer forint felhalmozási költségvetési bevétellel,

bb) 203 656 ezer forint felhalmozási költségvetési kiadással,

bc) 30 272 ezer forint felhalmozási hiánnyal,

bd) 30 272 ezer forint felhalmozási célú belső finanszírozási bevétellel állapítja meg.




Az 1., 2.,3.,4. számú melléklet szerinti mérlegegyezőséggel 517 515 ezer forint bevételi és kiadási főösszeggel állapítja meg.

  1. A mérlegegyezőséget felhalmozási célú külső finanszírozási forrás bevonása nélkül állapítja meg.

(2) A Képviselő-testület az Önkormányzat működési és felhalmozási célú belső finanszírozási bevételeit a működési és felhalmozási költségvetési hiány, kiadások teljesítésére fordítja.


  1. Az Önkormányzat által a 2021. évben ellátandó kötelező feladatokhoz, önként vállalt feladatokhoz, és államigazgatási feladatokhoz kapcsolódó bevételek és kiadások kiemelt előirányzatok szerinti bontását az 1 és 2. melléklet szerint hagyja jóvá.


  (4) Csetény Község Önkormányzat a 2021. évi bevételi főösszegének forrásonkénti részletezését a 2. melléklet szerinti tartalommal állapítja meg.

(5) Az Önkormányzatot megillető 2021. évi központi költségvetésből juttatott állami támogatások jogcímenkénti részletezését a 2.A. melléklet szerint hagyja jóvá.



4.§ (1) Csetény Község Önkormányzat 2021. évi költségvetési létszámkeretét 20 főben, ebből a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó létszámkeretet 10 főben állapítja meg.

(2) Az Önkormányzat 2021. évi költségvetési létszámkerete a kötelezően ellátandó feladatokhoz kapcsolódik.


5. § (1) Csetény Község Önkormányzat a beruházási és felújítási kiadásait célonként, feladatonként a 1. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) Az Önkormányzat az Európai Uniós forrásból finanszírozott támogatással megvalósuló programjaihoz, projektjeihez, történő hozzájárulások 2021. évi bevételi és kiadási előirányzatait az 1. és 2. melléklet szerint hagyja jóvá.


  6.§ (1)A Képviselő-testület az általános tartalékkal való rendelkezést – amennyiben jelen rendelet eltérően nem szabályoz - saját hatáskörben végzi, ezzel egyidejűleg előirányzat-módosítást is elrendel.


(2) A Képviselő-testület a felülvizsgált 2020. évi maradvány megállapításáról a zárszámadási rendelettel egyidejűleg dönt. A maradvány megállapításával egyidejűleg zárszámadási rendeletében állapítja meg a felhasználás szabályait, és ezt követően rendelkezik az Önkormányzat 2021. évi költségvetési rendeletének módosításáról.



7.§ A 2021. január 1-jétől jelen rendelet hatálybalépéséig terjedő átmeneti időszakban a Polgármester az Áht. 25 §. (3) bekezdése alapján intézkedett a bevételek beszedéséről és a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban teljesített bevételek és kiadások az Áht. 25. §. (4) bekezdés szerint e rendeletbe és mellékleteibe beépültek, azokat tartalmazzák.





4. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok


 8.§ Csetény Község Önkormányzat fenntartásában lévő Intézmények a rendes Képviselő-testületi ülések napjára kötelezettségeik összegéről és annak összetételéről kötelesek adatot szolgáltatni a Csetényi Közös Önkormányzati Hivatal Jegyzője részére.


9.§ (1) Az Önkormányzat és az Intézmények bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatók.

         (2) Csetény Község Önkormányzat által fenntartott Intézmények jelen rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett az Intézmények vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.

        (3)A Képviselő-testület felhatalmazza az Intézmények vezetőit, hogy az Intézmények kiemelt előirányzatain belüli, költségvetési főösszeget nem érintő módosításokat (kiemelt előirányzatokon belüli átcsoportosítások), saját hatáskörben végezzék el, majd arról legkésőbb az Önkormányzat zárszámadási rendeletének tárgyalása alkalmával számoljanak be a Képviselő-testület részére.

        (4) Az Intézmények feladat elmaradásából származó kiadási megtakarítások felhasználására a Képviselő-testület engedélyével kerülhet sor.

         (5)A Képviselő-testület az államháztartáson kívüli források átvételének szabályairól szóló önkormányzati rendelete szerinti pénzbeli támogatásokkal kapcsolatos előirányzat módosításokat a források átvételével érintett Intézmények vezetői saját hatáskörben végzik, melyről a soron következő költségvetési rendelet módosítása során számolnak be a Képviselő-testület részére.

         (6) Az Önkormányzat általános, köznevelési és szociális feladataihoz kapcsolódó és egyéb kiegészítő támogatásokkal, továbbá egyéb kötött felhasználású támogatásokkal, kapcsolatos előirányzat módosításairól a Polgármester a soron következő költségvetési rendelet módosítása során számol be a Képviselő-testület részére.

        (7)A Képviselő-testület az államháztartáson kívüli források átvételének szabályairól szóló önkormányzati rendelete szerinti, Önkormányzatot érintő pénzbeli támogatásokkal kapcsolatos előirányzat módosításokat a Polgármester saját hatáskörben végzi, melyről a soron következő költségvetési rendelet módosítása során számol be a Képviselő- testületnek.

       (8)A költségvetési rendelet módosítása – jelen rendeletben szabályozott kivételekkel - a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

       (9)A Képviselő-testület legalább június 30-i, szeptember 30-i, valamint december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének módosításáról.



5. Pénzgazdálkodásra, pénzellátásra vonatkozó szabályozások


10.§ Az Önkormányzat tartósan szabad pénzeszközeit a Polgármester jogosult és köteles a legkedvezőbb betétben elhelyezni a kamatbevételek növelése érdekében.

11.§ Az Intézmények a szellemi és anyagi infrastruktúráját magáncélra, meghatározott feladat elvégzésére igénybe vevő számára köteles térítést előírni a felhasználás, illetve az igénybevétel alapján felmerült közvetlen és közvetett költségek figyelembevételével.

A költségek és a térítés megállapításának rendjét és mértékét belső szabályzatban kell rögzíteni.

12.§ Az Önkormányzat által elnyert utófinanszírozott pályázatok esetében a Polgármester jogosult a pályázatokkal összefüggésben felmerült, a pályázatban elszámolható kiadások teljesítéséről rendelkezni, a pályázati támogatás összegéhez való mielőbbi hozzáférés érdekében.

13.§ Amennyiben költségvetési év közben likvid hitel felvételére van szükség, arról a Képviselő- testület dönt.


6. Vegyes rendelkezések

.

14.§ Az önkormányzat valamennyi Intézménye a tárgyi eszközökről, valamint az azok állományában bekövetkezett változásokról folyamatos részletező nyilvántartást vezet mennyiségben és értékben, ezért a leltározást 2014. évtől számítva évente hajtja végre.


7. Záró rendelkezések



17§ Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2021. január 1-től kell alkalmazni.




Csetény, 2021. 02.12.




Nagy Attila                                                        dr Molnár Máté

polgármester                                                               jegyző


Záradék


A rendelet kihirdetésének napja: 2021.02.12.

Csetény, 2021.02.12.



dr. Molnár Máté

jegyző

Mellékletek