Csetény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 11.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról

Hatályos: 2024. 04. 15

Csetény Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2024. (IV. 11.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetben nyújtott szociális ellátásokról

2024.04.15.

Csetény Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 17. § (5) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában, 32. § (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés d) és g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános szabályok

1. § (1) A rendeletben meghatározott ellátásban részesül Csetény Község Önkormányzatának illetékességi területén lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkező személy, aki az egyes ellátási formáknál előírt feltételeknek megfelel.

(2) E rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 4. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.

2. § (1) A képviselő-testület a települési támogatások megállapításával, felülvizsgálatával, megszüntetésével, valamint a köztemetés elrendelésével és a köztemetés költségeinek megtérítésével kapcsolatos hatáskörét a polgármesterre ruházza át, aki e hatásköreit a Csetényi Közös Önkormányzati Hivatal közreműködésével látja el.

(2) A polgármester e hatáskörben hozott döntéseiről szóló beszámoló keretében, döntését követően, a képviselő-testület soron következő rendes testületi ülésén tájékoztatja a képviselő-testületet arról, hogy ellátási formánként

a) összesen hány személy részesült támogatásban,

b) hány kérelmet utasított el,

c) mekkora összeg került a beszámolás időpontjáig felhasználásra és

d) ez a költségvetésben betervezett összeg mekkora hányadát jelenti.

3. § (1) A kérelmet a Csetényi Közös Önkormányzati Hivatal székhelyén személyesen ügyfélfogadási időben, írásban vagy az elektronikus ügyintézés és bizalmi szolgáltatások általános szabályairól szóló 2015. évi CCXXII. törvényben meghatározott elektronikus úton kell benyújtani.

(2) A kérelmet az e rendeletben meghatározott dokumentumokkal, igazolásokkal és nyilatkozatokkal együtt kell benyújtani.

(3) A kérelmezőnek a kérelemben, illetve az annak mellékleteként benyújtott dokumentumokban feltüntetett jövedelem-adatokat igazolni kell az alábbiak csatolásával:

a) munkabérből származó jövedelem esetén a munkáltató által kiállított, 30 napnál nem régebbi, a kérelem beadását megelőző havi nettó jövedelemről szóló igazolást,

b) a nyugdíjfolyósító szerv által a tárgyévben kiállított éves nyugdíj összesítőt, vagy az ellátás megállapításáról szóló határozatot, amennyiben az ellátás megállapítására a tárgyévben került sor, valamint a kérelem beadását megelőző havi nyugdíj szelvényt, vagy bankszámla kivonatot,

c) egyéb rendszeres, a Járási Hivatal által folyósított, pénzellátásra vonatkozó, 30 napnál nem régebbi igazolást, valamint a kérelem beadását megelőző havi ellátás összegét igazoló postai szelvényt, vagy bankszámla kivonatot,

d) a kérelem beadása idején regisztrált álláskereső esetén a Járási Hivatal által kiállított, 30 napnál nem régebbi igazolást - ellátatlan regisztrált álláskereső esetén az igazolásának tartalmaznia kell, hogy ellátásban nem részesül -, valamint amennyiben a regisztrált álláskereső ellátásban részesül, mellékelni kell a kérelem beadását megelőző havi ellátás összegét igazoló postai szelvényt, vagy bankszámla kivonatot,

e) vállalkozásból származó jövedelem esetén a kérelem beadását megelőző 12 hónap 1 havi átlagjövedelem számításához szükséges, a lezárt adóévről szóló, az állami adóhatóság által kiadott jövedelemigazolást, a le nem zárt időszakra vonatkozóan a könyvelő vagy a kérelmező által kiállított jövedelemnyilatkozatot,

f) az ösztöndíj összegét igazoló, a kérelem beadását megelőző havi bankszámla kivonatot vagy postai szelvényt.

(4) Az adatkezeléssel kapcsolatban a Szt. 18. § - 24. §-ai az irányadóak.

4. § (1) A pénzbeli ellátások teljesítése lakossági folyószámlára történő folyósítással vagy házipénztárból készpénzben történő kifizetéssel történik.

(2) Az eseti pénzbeli települési támogatásokat a határozatban meghatározott időpontig kell folyósítani.

(3) Az e rendelettel megállapított ellátások jogosultsági feltételeinek fennállását – a jogosultság megállapítását követően is – a jegyző bármikor jogosult ellenőrizni. Az ellenőrzés során:

a) nyilatkozat-tételre hívhat fel,

b) környezettanulmányt végezhet vagy

c) más szervtől az ellenőrzéshez szükséges iratokat kérhet be.

(4) E rendelet alapján biztosított rendszeres települési támogatások igénybevétele a családsegítő szolgálat közreműködésével történik.

5. § (1) A jogosulatlanul igénybe vett ellátás megtérítésére a Szt. 17. § és 17/A. § szakaszát kell alkalmazni.

(2) A szociális ellátás megtérítését méltányosságból akkor kell elengedni, ha a visszafizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alapot nem haladja meg.

(3) A szociális ellátás megtérítését méltányosságból akkor kell csökkenteni, ha a visszafizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 150%-át nem haladja meg.

(4) A csökkentés mértéke a fizetési kötelezettség 50 %-a.

(5) A szociális ellátás részletekben történő megtérítését kell engedélyezni, ha a visszafizetésre kötelezett családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap 170 %-át nem haladja meg.

(6) Részletfizetés időtartama a fizetési kötelezettség összegétől függően 50.000,- forintig 3 hónap, 50.000,- forint felett 6 hónap. A részletfizetés kamatmentes.

(7) A támogatások megtérítésének elengedéséről, csökkentéséről vagy részletekben történő visszafizetésének engedélyezéséről a képviselő-testület dönt.

Települési támogatások

6. § (1) Pénzbeli települési támogatások:

a) települési létfenntartási támogatás,

b) települési lakhatási támogatás,

c) települési gyógyszertámogatás,

d) települési temetési támogatás.

(2) Rendkívüli települési támogatás a Szt. 7. §-nak megfelelően nyújtandó.

(3) Természetben nyújtott ellátás a köztemetés és a gyermekszületési támogatás.

(4) Amennyiben az ellátást megállapító feltételezi, hogy a kérelmező nem a célnak megfelelően használja fel a pénzbeli támogatást, dönthet annak természetbeni megállapításáról. Ennek formája lehet különösen:

a) gyermekintézmények terítési díjának kifizetése,

b) tankönyv- és tanszer vásárlás,

c) anyagok, eszközök közvetlen megvásárlása,

d) szolgáltatások szolgáltató részére történő megfizetése vagy

e) tüzelőanyag vásárlása.

Települési létfenntartási támogatás

7. § (1) Települési létfenntartási támogatásra jogosult az a személy, aki önmaga, illetve családja létfenntartásáról más módon nem tud gondoskodni és akinek a családjában az egy főre jutó jövedelem a szociális vetítési alap összegének 450 %-át nem haladja meg.

(2) A kérelmezőnek a kérelmében indokolnia kell a települési létfenntartási támogatásra való rászorultságát.

(3) A települési létfenntartási támogatás nyújtható eseti vagy rendszeres települési támogatás formájában.

(4) Eseti települési létfenntartási támogatást egy naptári évben legfeljebb két alkalommal lehet megállapítani és összege legfeljebb esetenként 30.000,- Forint.

(5) A rendszeres települési létfenntartási támogatást havi rendszerességgel, legfeljebb hat hónapra lehet megállapítani. Az egy hónapra megállapított támogatás összege legfeljebb 10.000,- Forint.

(6) A képviselő-testület 500.000,- Forintot meg nem haladó rendkívüli települési létfenntartási támogatást állapíthat meg, ha a kérelmező családjában létfenntartást veszélyeztető rendkívüli élethelyzet áll elő.

(7) A kérelmet az 1. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

Települési lakhatási támogatás

8. § (1) Települési lakhatási támogatás a szociálisan rászoruló háztartások részére a lakóingatlan fenntartásához kapcsolódó rendszeres kiadások csökkentése érdekében nyújtott hozzájárulás.

(2) Lakhatási támogatásra jogosult az a személy, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 400% vagy egyedül élő esetében 450%-t nem haladja meg.

(3) A települési lakhatási támogatás iránti kérelemhez mellékelni kell a jövedelem-adatok igazolásán túl az alábbiakat:

a) a közüzemi szolgáltató által a kérelmező nevére szóló igazolást vagy közüzemi számlát,

b) lakás célú pénzintézeti kölcsön törlesztő részletének pénzintézettől származó igazolását,

c) egyedi fűtésű lakás esetén a tüzelőanyagot forgalmazó által kiállított számát,

d) bérlő, albérlő esetén a bérleti, albérleti szerződést.

(4) A támogatást ugyanazon lakóingatlanra vagy azon belül önálló rendeltetési egységre csak egy jogosultnak lehet megállapítani, azzal, hogy külön lakásnak kell tekinteni a jogerős bírói határozattal megosztott lakás részeit.

(5) A támogatás összege 5000,- Forint/hónap.

(6) A támogatást a kérelem benyújtása hónapjának első napjától 6 hónap időtartamra kell megállapítani. Bérlő, albérlő esetén a támogatást a szerződés lejárta hónapjának utolsó napjáig, de legfeljebb 6 hónap időtartamra kell megállapítani.

(7) A kérelmet az 2. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

Települési gyógyszertámogatás

9. § (1) Települési gyógyszertámogatást a kérelmezőnek akkor lehet megállapítani, ha

a) a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 400% vagy egyedül élő esetében a 450 %-át és

b) az igazolt, vényköteles gyógyszerekhez kapcsolódó kiadásai meghaladják a havi 10.000,- Forintot.

(2) A támogatás összege 10.000,- forint/hónap. A támogatás a megállapításától számított tizenkét hónapig jár.

(3) Nem állapítható meg gyógyszertámogatás annak a személynek, aki a Szt. alapján érvényes közgyógyellátási igazolvánnyal rendelkezik.

(4) Gyógyászati segédeszköz beszerzéséhez nyújtott támogatást akkor lehet megállapítani, ha a kérelmező

a) családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 400% vagy egyedül élő esetében a 450 %-át és

b) orvosi szakvéleménnyel alátámasztja az eszköz pozitív hatását az egészségügyi állapotára.

(5) A gyógyászati segédeszközök beszerzéséhez nyújtott támogatás nyújtható eseti vagy rendszeres települési támogatás formájában.

(6) Eseti támogatást egy naptári évben legfeljebb két alkalommal lehet megállapítani és összege legfeljebb 60.000,- Forint.

(7) Rendszeres támogatást havi rendszerességgel, legfeljebb tizenkét hónapra lehet megállapítani. Az egy hónapra megállapított támogatás összege legfeljebb 10.000,- Forint.

(8) Az eseti és rendszeres gyógyászati segédeszközök beszerzéséhez nyújtott támogatás összesített értéke egy naptári évben nem haladhatja meg a 120.000,- Forintot.

(9) A kérelmet az 3. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

Települési temetési támogatás

10. § (1) Települési temetési támogatás annak a személynek nyújtható, aki

a) csetényi állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező elhunyt személy eltemettetéséről gondoskodott,

b) kérelmezőként a temetés napján csetényi állandó lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik és

c) a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap 1500%-át.

(2) A támogatás megállapítása iránti kérelemhez csatolni kell a temetés költségeiről a kérelmező nevére kiállított számlákat.

(3) A támogatás összege legfeljebb 20.000,- forint.

(4) A támogatási kérelmet az elhunyt személy halálától számított 90 napon belül lehet benyújtani.

(5) A kérelmet az 4. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

Köztemetés

11. § (1) A köztemetés költségeinek megtérítési kötelezettsége alól kérelemre mentesíteni kell az eltemettetésre kötelezett személyt, ha családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg szociális vetítési alap 400 % vagy egyedül élő esetén annak 450 %-át.

(2) A kérelmet az 5. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

Gyermekszületési támogatás

12. § (1) Újszülött gyermek születésével megnövekedett anyagi terhek csökkentése céljából gyermekszületési támogatásra jogosult a szülő vagy törvényes képviselő, ha

a) legalább az egyik szülő, törvényes képviselő a gyermek születésekor és az azt megelőző 3 hónapban megszakítás nélkül csetényi bejelentett lakóhellyel vagy ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkezik,

b) a gyermek csetényi bejelentett lakóhellyel rendelkezik és

c) a gyermeket nevelő családban az egy főre jutó havi jövedelem összege nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 2000 %-át.

(2) Az egyszeri támogatás egy 30.000,- Forint értékű csomag, melyet a családsegítő szolgálat közreműködésével biztosít az önkormányzat.

(3) A támogatás iránti kérelmet a gyermek születésétől számított 90 napon belül lehet benyújtani.

(4) A kérelmet a 6. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

Személyes gondoskodás közében nyújtott alapellátások

13. § (1) Az önkormányzat a személyes gondoskodás körében alapellátásként

a) étkeztetést,

b) házi segítségnyújtást és

c) családsegítést biztosít.

(2) A személyes gondoskodást nyújtó ellátás igénybevétele önkéntes, kizárólag az igénylő vagy törvényes képviselője kérelmére történhet.

(3) Az önkormányzat a házi segítségnyújtást a Zirci Járási Önkormányzati Társuláson keresztül biztosítja.

14. § (1) Az étkeztetés keretében a szociálisan rászorultaknak legalább napi egyszeri meleg étkeztetéséről kell gondoskodni.

(2) Az Szt. 62. § (1) bekezdésével összhangban szociálisan rászorult személy

a) a kora miatt, ha a kérelmező betölti a 60. életévét vagy öregségi nyugdíjra jogosult,

b) az egészségi állapota miatt, ha a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést,

c) a fogyatékosság és pszichiátriai betegsége miatt, ha a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést,

d) a szenvedélybetegsége miatt, ha a vonatkozó orvosi szakvélemények alapján a háziorvos igazolja, hogy a betegség jellege miatt az érintett nem képes biztosítani a napi egyszeri meleg étkeztetést, vagy

e) a hajléktalansága miatt, ha a személy nyilatkozatában tartózkodási helyeként az önkormányzat illetékességi területét jelölte meg.

(3) Az ellátásért térítési díjat kell fizetni. A térítési díjat az ellátást igénybe vevő köteles megfizetni. Amennyiben a jogosult jövedelemmel nem rendelkezik, a térítési díjat a jogosult tartására, gondozására kötelezett és képes személy köteles megfizetni.

(4) A szociális alapon igénybe vett étkezés térítési díját a képviselő terület külön rendeletben határozza meg.

(5) Az étkezés megállapítására átruházott hatáskörben a polgármester jogosult.

(6) A kérelmet az 7. melléklet szerinti formanyomtatványon kell benyújtani.

15. §1

16. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.

1

A 15. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.