Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2021 (I.29.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének következményeiről szóló 8/2016 (IV.7.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 01. 29- 2021. 01. 29

Hajmáskér Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Hajmáskér Önkormányzatának Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kacsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében biztosított jogkörében eljárva–tekintettel a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI.3.) Korm. rendelettel elrendelt veszélyhelyzetre – az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva polgármestereként az alábbiakat rendeli el:


1.§ Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének következményeiről szóló 8/2016 (IV.7.) önkormányzati rendelete (a továbbiakban: Rendelet) 3. § (2) bekezdése helyébe az alábbi (2) bekezdés lép:


„(2) Az eljárás lefolytatására az általános közigazgatási rendtartásról  szóló 2016. évi CL. tv. rendelkezéseit kell megfelelően alkalmazni.”


2. § A Rendelet 9. § (3) bekezdés a „3,5 tonna összsúly” szövegrész helyébe a „2,5 tonna összsúly” szöveg lép.


3. § A Rendelet a következő 9/A §-szal egészül ki.

9/A. §


(1) Az Hajmáskér Község Önkormányzata az azonosítóval rendelkező járművek esetében az üzemben tartó és a rendőrség értesítése mellett a közterületen, parkolóban szabálytalanul elhelyezett járművet elszállíttatja, ha az a közúti közlekedés szabályairól szóló jogszabályban foglalt esetekben a közúti forgalom biztonságát, vagy a közbiztonságot 10 napot meghaladóan veszélyezteti.


(2) Az azonosítóval (rendszám) nem rendelkező járműveken a kihelyezett felszólítást követő 15 nap múlva minden más további felszólítás nélkül a Hajmáskér Község Önkormányzatával szerződésben álló telepre kerül elszállításra.


(3) A járműnek közterületről történő eltávolítása előtt a használati állapotot és az eltávolítás folyamatát képi rögzítéssel - jegyzőkönyv egyidejű felvétele mellett - dokumentálni kell, s az eltávolított dolgokról nyilvántartást kell vezetni. Ezen dolgok őrizetére a megbízás nélküli ügyvitelre vonatkozó polgári jogi szabályokat kell megfelelően alkalmazni, a következő előírások betartásával:


a) ha az eltávolított dologért az azzal rendelkezni jogosult nem jelentkezik, írásban -ismeretlen, vagy ismeretlen helyen tartózkodó használót hirdetményi úton - értesíteni kell a tárolás helyéről és a további eljárás rendjéről,


b) a jogosulatlan használó a közterületről eltávolított járművet csak az eltávolítás, tárolás és az ezzel kapcsolatos eljárás költségeinek megfizetése után veheti át a Hajmáskér Község Önkormányzatával szerződésben álló telepről,


c) ha az eltávolított járműért az azzal rendelkezni jogosult az a) pont szerinti értesítés közlésétől számított 60 napon belül nem jelentkezik, vagy jelentkezik ugyan, azonban a költségeket nem fizeti meg, a közterület tulajdonosa a dolgot értékesítheti,


d) ha az értékesítés eredménytelen volt, vagy ha az elérhető bevételt feltehetően meghaladja a tárolás és az értékesítési eljárás költsége, a közterület tulajdonosa jegyzőkönyv felvétele mellett megsemmisítheti a közterületről eltávolított dolgot.


(4) A teher-, személy- és áruszállításra szolgáló 2,5 tonna összsúlyt meghaladó járművet, előzetes engedéllyel a Hajmáskér 616/151 hrsz. (Hajmáskér, Tábori út 16. mögött rész) alatti aszfaltos területen lehet tárolni. Az engedélyt a Hajmáskéri Közös Önkormányzati Hivatalnál lehet kérni. Az engedélyhez szükséges a jármű rendszáma, típusa, tulajdonos, üzembetartó neve, címe, valamint a forgalmi engedély másolata.


(5) A 3,5 tonna összsúlyt meghaladó személyszállító járművek a Hajmáskér, Tábori út végén található buszfordulóban parkolhatnak."


4.§ A Rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és hatályba lépését követő napon hatályát veszti.