Nagyvázsony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2011.(IV.7.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi események lebonyolításáról és szolgáltatási díjáról

Hatályos: 2017. 04. 29- 2023. 09. 30

Nagyvázsony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2011.(IV.7.) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi események lebonyolításáról és szolgáltatási díjáról

2017.04.29.

Nagyvázsony Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyar Köztársaság Alkotmányáról szóló 1949. évi XX. Törvény 44/A § (2) bekezdésében biztosított jogalkotói jogkörében eljárva a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 1. § (3) bekezdésében meghatározott feladatkörében, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § [1][2] A házasságkötéseket a hatályos jogszabályok alapján úgy kell megszervezni és lefolytatni, hogy az emelje a házasságkötések színvonalát, valamint kifejezze a házasság intézményének méltóságát. Ennek érdekében a házasságkötéseken részt vevő személyek úgy kötelesek eljárni, hogy munkájukkal, hozzáállásukkal elősegítsék ennek megvalósulását.

2. § [3] A rendelet Nagyvázsony Község Közigazgatási területén történő házasságkötésekre, e rendeletben megjelölt szolgáltatásokat igénybe vevőkre terjed ki.

3. § [4][5] Házasságkötés lebonyolítására szolgáló hivatali helyiség:

a) Nagyvázsonyi Közös Önkormányzati Hivatal 8291 Nagyvázsony Kinizsi Pál u. 96.

b) Reményi Antal Rendezvényház 8291 Nagyvázsony Kinizsi Pál u. 57.

c) Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér 8291 Nagyvázsony, Petőfi u.2.

4. § [6] A hivatali munkaidőt Nagyvázsonyi Közös Önkormányzati Hivatal hatályos Szervezeti és Működési Szabályzata határozza meg.

5. § [7] Az önkormányzat hivatali munkaidőben térítésmentesen biztosítja a házasságkötés lebonyolításához szolgáló hivatali helyiséget. A szolgáltatás igénybevételének feltételeit a 2. számú melléklet szerinti megállapodás határozza meg.

6. § [8][9] Hivatali munkaidőn túl házasságkötéseket pénteken 12,30 órától és 19,00óra, szombaton 9,00 és 19 óra között lehet lebonyolítani.

7. § (1) [10][11] Házasságkötés hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túli lebonyolításának díját és a hivatali helyiségen kívüli munkaidőben vagy munkaidőn túl történő lebonyolítás díját az 1. melléklet tartalmazza. Hivatali helyiségen kívüli kiemelt helyszínek Nagyvázsony Község vonatkozásában: Kinizsi Vár és a Pálos kolostor és templom romja.

(2) [12]

(3) A hivatali helyiségen kívül házasságkötés akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvvezető meggyőződött annak házasságkötésre való alkalmasságáról. Külső helyszínen kizárólag olyan hely fogadható el, ahol a személyi adatok és az anyakönyv megfelelő védelme biztosított.

(4) Az anyakönyv biztonságos szállításáért és kezeléséért az anyakönyvvezető felel.

(5) [13] Az anyakönyvezető – a felek kívánságának figyelembe vételével – tűzi ki a házasságkötés napját és óráját.

(6) [14] Szabadtéren házasságkötés kizárólag május 1. és augusztus 31. napja között engedélyezhető azzal a feltétellel, hogy kedvezőtlen időjárási viszonyok (zápor, zivatar, jégeső, szélvihar, 18 Celsius fok alatti, 30 Celsius fok feletti hőmérséklet) esetén – az anyakönyv, illetve az anyakönyvvezető védelme érdekében – az csak a hivatali helyiségben tartható meg. Kedvező időjárási viszonyok esetén tartalékban is napernyő, sátor illetve egyéb tetőzet biztosítása kötelező.

8. § [15][16] A hivatali munkaidőn kívül lebonyolított házasságkötésen közreműködő anyakönyvvezetőt - választása szerint - a köztisztviselők jogállásáról szóló törvényben meghatározott szabadidő, vagy eseményenként bruttó 15.000,-Ft díjazás illeti meg, melyet az önkormányzat átadott pénzeszközként a Közös Hivatal számlájára az anyakönyvi esemény lebonyolítását követő hónap 10. napjáig átutal.

9. § Ezen rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a folyamatban lévő anyakönyvi eseményekre is alkalmazni kell.

1. melléklet a 4/2011. (IV. 7.) önkormányzati rendelethez

Szolgáltatási díjak

1. Házasságkötés hivatali helyiségben hivatali munkaidőn túli szolgáltatás díja

a) 15.000.-Ft + Áfa, amely tartalmazza a személyi és tárgyi feltételek biztosítását.

b) Mentes a szolgáltatási díj fizetése alól az a házasulandó pár, ahol legalább az egyik személy nagyvázsonyi állandó lakcímmel rendelkezik.

2. Hivatali helyiségen kívüli házasságkötés szolgáltatási díja

a) munkaidőben 30.000.-Ft + Áfa kiemelt helyszínen: 60.000 Ft + ÁFA

b) munkaidőn kívül 45.000.-Ft + Áfa kiemelt helyszínen: 75.000 Ft + ÁFA

A szolgáltatási díjból 50 % kedvezmény illeti azt a házasulandó párt, ahol legalább az egyik személy nagyvázsonyi állandó lakcímmel rendelkezik.