Nagyvázsony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2016.(VI.27.) önkormányzati rendelete

a parkolóhelyek működtetéséről, a várakozás igénybevételének rendjéről és a parkolási díjakról

Hatályos: 2016. 07. 01- 2022. 05. 25

Nagyvázsony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 15/2016.(VI.27.) önkormányzati rendelete

a parkolóhelyek működtetéséről, a várakozás igénybevételének rendjéről és a parkolási díjakról

2016.07.01.

Nagyvázsony község Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény l6/A. § bekezdésben kapott feladatában eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Nagyvázsony község közigazgatási területén az önkormányzat kezelésében álló utakra, közterületekre, valamint az e rendeletben parkoltatás céljából kijelölt önkormányzati tulajdonú ingatlanokra. A fizető parkolók felsorolását az l. melléklet tartalmazza.

(2) A súlyos mozgáskorlátozott személyek számára parkolónként minden megkezdett ötven várakozási helyből legalább egy megkülönböztető jelzéssel ellátott parkolóhelyet kell biztosítani, melyet csak a mozgáskorlátozottak vehetnek igénybe. A mozgáskorlátozott parkolókról nyilvántartást kell vezetni.

2. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed a rendeletben kijelölt fizető parkolót igénybe vevő valamennyi közúti jármű tulajdonosára és üzemben tartójára, kivéve:

a) megkülönböztetett kék jelzéssel ellátott járművek (mentők, tűzoltók, rendőrségi, orvosi ügyeletet ellátó járművek), továbbá az intézkedő rendőr járműve,

b) a figyelmeztető jelzést jogosan használó kommunális szolgáltató és a közműhiba-elhárítást végző járműveket,

c) rendkívüli közműhiba elhárítása céljából, a hiba elhárításának időtartamáig a hiba kijavításához kiérkező szerviz autó és az azt kiszolgáló járművek,

d) a segédmotor-kerékpárokat és a kerékpárokat

e) mozgáskorlátozottak által vezetett, illetve az őket szállító járműveket a 218/2003 (XII.11.) Korm. rendelet alapján kiadott, érvényes parkolási igazolvány jogos és szabályos használata esetén.

f) A várakozási díj megfizetéséért a jármű üzembentartója felel. A várakozási díj behajtása során nincs jelentősége, hogy ki vezette a gépjárművet.

(2) Üzembentartó e rendelet alkalmazásában a jármű forgalmi engedélyébe bejegyzett tulajdonos vagy üzembentartó.

2. A parkolók használatának általános szabályai

3. § (1) Kijelölt fizetős parkolók esetében, várakozni az üzemeltetési idő alatt csak díjfizetés ellenében lehet.

(2) A várakozás legfontosabb szabályairól és a díjfizetés módjáról a kijelölt parkolókba kihelyezett kiegészítő tábla ad tájékoztatást. A fizető parkolókat jelölő kiegészítő táblán az alábbi információkat kell közölni:

a) az adott helyen várakozók díjfizetési kötelezettségét,

b) a díjfizetési kötelezettség időbeni hatályát,

c) a várakozási díj és pótdíj összegét jármű fajtánként (személygépkocsi, teherautó, busz),

d) a nem őrzött parkolóra utalást, és

e) az üzemeltető nevét és az ügyfélszolgálat címét, telefonszámát, nyitva tartását.

(3) A szolgáltatás a várakozó járművek őrzésére nem terjed ki.

4. § (1) A kijelölt fizetős parkolók területén érvényes díjakat e rendelet 1. melléklete tartalmazza, melyet a képviselő-testület évente felülvizsgál.

(2) A parkolási jogosultságot igazoló bizonylatot a gépkocsiban az első szélvédő mögött, kívülről jól láthatóhelyen kell elhelyezni, úgy hogy tájékoztatót adó előlapja az érvényesség és jogosultság ellenőrzése céljából teljes egészében, tisztán látható legyen.

(3) A parkolásra jogosító engedély érvényességét a Használónak kell bizonyítania.

(4) A várakozási díj őrzést, vagy más szolgáltatást nem foglal magában, az általános forgalmi adót azonban tartalmazza.

(5) A parkolási díj megfizetése alól a gépjárműben, vagy annak közelében történő várakozás nem mentesít.

(6) A Polgármester engedélyezheti Nagyvázsony község Önkormányzatának közigazgatási területén belül kiemelt rendezvény helyére és idejére a meghívott vendégeket szállító járművek díjmentes parkolását valamennyi kijelölt várakozási területen.

3. A díjfizetés módja

5. § (1) A fizető övezetben kézi jegykezelés működik, a terület határát jelző fizikai akadállyal.

(2) A parkolási idő kezdete az az időpont, amikor a gépjármű vezetője a parkoló őrtől a parkoló szelvényt átveszi, a pakolási idő vége az az időpont, amikor a parkoló szelvényt a parkolóőr részére visszaadásra kerül. A parkoló szelvényen fel kell tüntetni a gépjármű rendszámát, a parkolási idő kezdő és befejező időpontját. A parkoló szelvényt a gépjárműben az első szélvédő mögött, kívülről jól látható módon úgy kell elhelyezni, hogy annak érvényességéről az ellenőrzést végző személy megbizonyosodhasson.

4. A fizető parkolók üzemeltetése

6. § A nagyvázsonyi közterületi fizető parkolókat jelen rendelet szabályai szerint a Nagyvázsony község Önkormányzata (továbbiakban üzemeltető) üzemelteti. Az üzemeltető gondoskodik a parkolók folyamatos tisztításáról, hó- és síkosság mentesítéséről, valamint a kihelyezett hulladékgyűjtő edények rendszeres ürítéséről.

5. Üzemeltetési idő

7. § (1) Nagyvázsony községben működő parkolók idényjellegű parkolók. A parkolók üzemeltetési ideje: július 01. – augusztus 20. minden nap 10 órától 18 óráig.

(2) Üzemeltetési időn kívül a fizető parkolókban nem kell várakozási díjat fizetni.

6. Pótdíjak, ellenőrzés

8. § (1) Aki szabálytalanul parkol, parkoló jegy nélkül, vagy érvénytelen, illetve lejárt szelvénnyel parkol, vagy szelvényét, mozgáskorlátozott igazolványát nem ellenőrizhető és nem előírás szerinti módon helyezi el a járműben, parkolási díjat és pótdíjat köteles fizetni. A parkolási díj mértéke az 1. mellékletben kerül meghatározásra.

(2) A fizető parkolóhelyek szabályszerű igénybevételét és a parkolási díj megfizetését az üzemeltető bármikor jogosult ellenőrizni.

(3) Az (1) bekezdés szerinti jogosulatlan parkoló használat esetén a jogosulatlanságot megállapító parkoló őr köteles az írásos díjfizetési felszólítást és csekket jól látható helyen elhelyezni Az üzemeltető által alkalmazott parkoló őr köteles a jogosulatlan használatról a jármű rendszámát, és a fénykép készítés időpontját (év, hónap, nap, óra, perc) is tartalmazó fényképfelvételt készíteni.

(4) A pótdíjfizetési felszólításon fel kell tüntetni az ellenőrzés időpontját, a parkoló helyét, a gépjármű rendszámát, valamint a pótdíjfizetésre okot adó esemény megnevezését és a pótdíj megfizetésére vonatkozó ismérveket.

(5) A (3) bekezdés szerinti a várakozási díjat és pótdíjat postai készpénz átutalási megbízással vagy a Nagyvázsonyi Közös Önkormányzat házipénztárában, készpénzben kell leróni.

(6) A várakozási díj és/vagy pótdíj 30 napon túli meg nem fizetése esetén az üzemeltető annak behajtása érdekében, saját nevében köteles intézkedni. Az üzemeltető saját nevében jogosult a fizetést elmulasztó gépjármű üzemeltetőjével szemben díjigényt érvényesíteni.

(6) Parkolási díjat méltányosságból nem lehet elengedni.

(7) A jogosulatlan parkolás folytán kihelyezett fizetési kötelezettséggel kapcsolatban az üzemeltetővel folytatott bármilyen levelezésnek, illetve személyes egyeztetésnek a fizetési kötelezettség teljesítésének határidejére halasztó hatálya nincs

7. Záró rendelkezések

9. § E rendelet 2016. július 1-én lép hatályba.

1. melléklet

Nagyvázsony, idényjellegű parkolók

1. Nagyvázsony, 1227 hrsz.

2. Nagyvázsony, 489. hrsz.

3. Nagyvázsony, 1001/1. hrsz. - Malomkő utca

4. Nagyvázsony, 552. hrsz. - Kinizsi Pál utca

Várakozási díjak (bruttó, Ft):

1. Személygépkocsi esetén:

Első óra: 400,- Ft, minden további megkezdett óra ingyenes.

2. Autóbusz esetén:

Első óra: 1.000.- Ft, minden további megkezdett óra ingyenes.