Nagyvázsony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2018.(X.31.) önkormányzati rendelete

az építési telkek értékesítéséhez kapcsolódó támogatásról

Hatályos: 2018. 11. 01

Nagyvázsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2018. (X.31.) önkormányzati rendelete az építési telkek értékesítéséhez kapcsolódó támogatásról

Nagyvázsony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya
1. §

(1)A rendelet hatálya azon Európai Uniós tagállamok állampolgáraira (a továbbiakban: igénylő) terjed ki, akik az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó lakáscélú támogatásról szóló 16/2016. (II. 10.) Korm. rendeletben meghatározott támogatotti körbe tartoznak és Nagyvázsony község közigazgatási területén, Nagyvázsony Község Önkormányzata tulajdonát képező alábbi ingatlanok 

a) A nagyvázsonyi 705/2-15 hrsz.-ú építési telkek; 

kívánnak vásárolni feltéve, hogy Nagyvázsony községben lakóhellyel, tartózkodási hellyel rendelkeznek illetve a megvásárolt telek beépítésére nyitva álló határidőn belül ott lakóhelyet létesít.

(2) Vissza nem térítendő támogatás vehető igénybe az (1) bekezdés a) pontjában megvásárolt építési telkek vonatkozásában, azzal, hogy ott új lakást épít vagy építtet.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt feltételnek házastársak, élettársak esetében egyiküknek kell megfelelnie.

2. A támogatás formája és mértéke
2. §

(1) A lakáscélú támogatás formája: egyösszegű vissza nem térítendő támogatás (továbbiakban: támogatás) kizárólag lakótelek megvételére, feltéve hogy a támogatott a lakótelken lakóházat épít. A támogatás pénzügyi fedezetét az éves költségvetési rendelet határozza meg és az abban elfogadott összeg kerülhet felhasználásra.

(2) A támogatás mértéke: maximum 1.200.000.-Ft. A pályázók egyéni körülményeik alapján a következő támogatásban részesíthetők:


  1. a támogatás maximális összege 1 gyermeket nevelő vagy gyermektelen, de 1 születendő gyermeket vállaló pályázó esetén 400.000.-Ft
  2. a támogatás maximális összege 2 gyermeket nevelő vagy 1 gyermeket nevelő és 1 születendő gyermeket vállaló vagy gyermektelen, de 2 születendő gyermeket vállaló pályázó esetén 800.000.-Ft
  3. a támogatás maximális összege 3 vagy több gyermeket nevelő vagy 2 gyermeket nevelő és 1 születendő gyermeket vállaló vagy gyermektelen, de 3 születendő gyermeket vállaló pályázó esetén 1.200.000.-Ft

(3)A támogatás formája egyszeri vissza nem térítendő támogatás.


(4) A megállapított támogatási összeg a telekvásárlással egyidejűleg kerül kiutalására.


(5) A (2) bekezdésben meghatározott támogatási összegek tekintetében a gyermekvállalás teljesítésre vonatkozó határidő egy gyermekvállalása esetén 4 év, két gyermekvállalása esetén 8 év, három gyermek vállalása esetén 10 év.


(7) A vállalt gyermek megszületésére vonatkozó határidőt a támogatási szerződés aláírásától kell számítani. A gyermekvállalásra vonatkozó határidő a terhesség időszakára egyszer meghosszabbítható, ha a terhességet orvosi bizonyítvánnyal a vállalás határidőig igazolják.


(8) A gyermekvállalás teljesítéseként kell elfogadni a pályázó örökbefogadott, valamint bírósági vagy hatósági határozat következtében utóbb a háztartásba került vérszerinti gyermeket, melynek megtörténtét jogerős bírósági vagy hatósági határozat igazolja.


(9) Amennyiben a támogatott a gyermekvállalást nem teljesíti vagy csak részben teljesíti, úgy a gyermekvállalási határidő leteltét követő hónap első napját követően a támogatási szerződést a polgármester felmondja és felszólítja a támogatottat a gyermekvállalás okán megállapított mértékű támogatás Ptk.-ban meghatározott mértékű késedelmi kamattal növelt egy összegben történő visszafizetésére.


(10) Amennyiben a támogatott a gyermekvállalást nem teljesíti, de a külön jogszabály szerinti egészségügyi szolgáltató által kiállított igazolást a gyermekvállalási határidő lejártáig csatolja, úgy a gyermekvállalás okán megállapított többlettámogatást kamatmentesen kell visszafizetnie.


(11) A (10) bekezdésben meghatározott esetben csak olyan igazolás fogadható el, amely alapján megállapítható, hogy a támogatási szerződés megkötésének időpontja megelőzi a kizáró ok megállapításának időpontját.

3. A támogatás odaítélésének feltétele
3. §

(1) A támogatás odaítélésének feltétele, az arra jogosult a gyermek/ek születési anyakönyvi kivonatának bemutatása valamint e rendelet mellékletét képző kérelem kitöltése.

4. Kizáró okok
4. §

(1) Nem adható támogatás annak az igénylőnek (vagy házastársának, élettársának), aki korábban az önkormányzatnak igazolhatóan kárt okozott, az önkormányzattal szemben bármilyen tartozást (adó, kölcsön, adásvételi szerződésből eredő részletfizetési kötelezettség elmulasztása, stb.) halmozott fel és azt nem térítette meg az igénylés elbírálásáig.

5. Eljárási szabályok
5. §

(1) A támogatás iránti kérelmet a rendelet 1. mellékletében szereplő formanyomtatványon lehet benyújtani a Nagyvázsonyi Közös Önkormányzati Hivatalhoz (a továbbiakban: Hivatal).

(2) A kérelmezők csak egy kedvezményes építési telek megvásárlására jogosultak

(3) A kérelmeket a Jegyző előterjesztése alapján a Képviselőtestület (a továbbiakban: Testület) a soron következő rendes testületi ülésen bírálja el. A támogatás kizárólag az e rendeletben rögzítettek szerint adható. Méltányosság gyakorlására nincs lehetőség.

(4) Az előterjesztést készítő hivatalból ellenőrzi a 4. §-ban foglalt kizáró okok fennállását.

(5) A Testületi döntését követő 30 napon belül a polgármester támogatási szerződést köt a jogosultakkal.

(6) A támogatást igénybe vevőkről és a támogatás összegéről a Hivatalnak nyilvántartást kell vezetni.

6. A támogatás biztosítéka
6. §

(1) A támogatás összegének erejéig az érintett ingatlanra jelzálogjogot és elidegenítési és terhelési tilalmi jogot kell bejegyeztetni az ingatlan-nyilvántartásba Nagyvázsony Község Önkormányzata javára. A terhek ingatlan-nyilvántartásba történő bejegyzésével, valamint azok törlésével kapcsolatosan felmerülő költségek a támogatottat terhelik.

A jelzálogjog, valamint az elidegenítési és terhelési tilalom ideje:

  1. egy gyermek után járó kedvezmény esetén 4 év
  2. kettő gyermek után járó kedvezmény esetén 8 év
  3. három gyermek után járó kedvezmény esetén 10 év

(2) Amennyiben az ingatlanra az önkormányzatot megelőző sorrendbe már jelzálogot és elidegenítési tilalmat jegyeztek be a támogatási szerződés megkötésének időpontjáig, az arra jogosulttól a hozzájárulást az igénylő köteles megkérni. A hozzájárulás feltétele a támogatási szerződés megkötésének.

(3) A polgármester egy alkalommal hozzájárulást adhat a támogatással érintett ingatlan értékesítéséhez, amennyiben a jelzálogjog és az elidegenítési és terhelési tilalom a támogatott tulajdonában lévő másik ingatlanra átjegyezhető.

7. A támogatás visszafizetésének esetei
7. §

(1) A támogatás egyösszegben, Ptk. szerinti kamattal növelten visszafizetendő, amennyiben a jelzálogjog és az elidegenítési és terhelési tilalom ideje alatt  

a) a vállalt gyermekek nem születnek meg;

b) építés esetén az ingatlan használatbavételi engedélye, a használatbavétel tudomásulvételéről szóló határozat vagy hatósági bizonyítvány nem kerül kiadásra;

c) az ingatlan elidegenítésre kerül és a jelzálogjog és az elidegenítési és terhelési tilalom az igénylők tulajdonában lévő másik ingatlanra nem jegyezhető át.

(2) Nem minősül szerződésszegésnek, ha a gyermek azért nem születik meg, mert:

a) a házastársak, élettársak egyike elhunyt, vagy

b) a gyermek megszületését a házastársak, élettársak egyikének legalább 67 %-os mértékű megrokkanása következtében nem vállalták, vagy

c) a gyermek a terhesség 26. betöltött hetét követően halva születik.

Fenti tényeket az igénylőnek hitelt érdemlően igazolnia kell.

8. A szerződéskötésre vonatkozó rendelkezések
8. §

(1) A Testület döntése alapján – az e rendeletben foglaltakat érvényesítve – a támogatás folyósítására a polgármester támogatási szerződést köt az igénylővel.

(2) A támogatási szerződés főbb tartalmi elemei:

a) a támogatást nyújtó és a támogatott igénybevevő(k) neve, címe;

b) a támogatás összege és jogcíme, kifizetés módja, felhasználás célja;

c) a vissza nem térítendő támogatás egyösszegben történő visszafizetésének esetei;

d) a támogatást biztosító jelzálogjog és elidegenítési és terhelési tilalom bejegyzésére vonatkozó rendelkezések;

e) igénybevevő tájékoztatási kötelezettségéről szóló rendelkezés a pénzintézettel kötött családi otthonteremtési támogatási szerződés módosításának, megszűnésének esetében.

9. Értelmezős és Záró rendelkezések
9. §

(1) E rendelet alkalmazásában az egyes fogalmak jelentése a következő:

  1. Élettársak: a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) 6:514. §-a szerinti életközösségben együtt élő személyek
  2. gyermek:
  1. a 16. életévét még nem töltötte be,
  2. a 16. életévét már betöltötte, de oktatási intézmény nappali tagozatán tanul és a 25. életévét még nem érte el,
  3. a 16. életévét már betöltötte, de munkaképesség-csökkenést, illetve egészségkárosodást szenvedett személy és ez az állapota legalább egy éve tart, vagy egy év alatt előreláthatóan nem szűnik meg.

(2)Ez a rendelet 2018. november 01-én lép hatályba.  





Fábry Szabolcs János                                                                        Szinesi Erna Eszter

polgármester                                                                                                  jegyző                       


Kihirdetési záradék




A rendelet kihirdetésének napja: 2018. október 31.

Szinesi Erna Eszter

jegyző