Nagyvázsony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2019.(V.29.) önkormányzati rendelete

a Nagyvázsony Község Önkormányzata által alapított elismerésekről és adományozásuk rendjéről

Hatályos: 2019. 05. 30

Nagyvázsony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 53. § (1) és 143. § (4) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és i) pontjában foglalt eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011. évi CCII. törvény 24. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:


  1. §

Nagyvázsony Község Önkormányzata Nagyvázsony kulturális, szellemi, sport és közösségi életében, iskolai tanulmányok, tudomány és művészet területén nyújtott kimagasló teljesítmények elismerésére az alábbi önkormányzati kitüntetéseket alapítja és ismeri el:


a) Nagyvázsony Diákközösségéért Díj


  1. §

Nagyvázsony Diákközösségéért Díj azon ifjú tehetségeknek az iskolai tanulmányok, a szellemi, a sport, a művészet és a tudomány területén elért kimagasló eredményeik elismerésére szolgál, akik a Nagyvázsonyi Kinizsi Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolával tanulói jogviszonyban álló 8. osztályos, végzős diákjai és valamely szakterületen kiemelkedőt nyújtott vagy kiemelkedve közéleti tevékenységével, illetve életvitelével példaként szolgál, öregbítve ezzel iskolája és Nagyvázsony hírnevét is.


  1. §

Az 1. § a) pontjában meghatározott díj évente egyszer egy fő részére adományozható és azt minden évben a Nagyvázsonyi Kinizsi Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola évzáró ünnepségének napján, annak alkalmával, ünnepélyes keretek között a polgármester adja át.


  1. §

(1) Az 1. § a) pontjában meghatározott díj adományozását indítványozhatják:

a) a polgármester, a települési képviselő és a képviselő-testület bizottságainak tagjai;

b) a településen működő Nagyvázsonyi Kinizsi Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola intézményének vezetője,

(2) Az 1. § a) pontjában meghatározott díjakra és adományozásuk előkészítésére vonatkozó szabályokat a rendelet 1. melléklete tartalmazza.


  1. §

Az 1. § a) pontjában meghatározott díj adományozási eljárásának lefolytatásához a Nagyvázsonyi Kinizsi Pál Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskola Tanári Kara és Diákönkormányzata véleményezi és együttesen tehet javaslatot, amely előterjesztés alapján a Képviselő-testület az átadás napját megelőző ülésén, határozattal dönt.


  1. §

(1) Az 1. § a) pontjában meghatározott díjjal kitüntetett személyek díszoklevelet, a díjazott nevét, a díj megnevezését és az évszámot tartalmazó vésettel ellátott emlékplakettet és pénzjutalmat kapnak.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott pénzjutalom összege bruttó 30.000 forint.

(3) A rendelettel alapított díjjal és elismeréssel kitüntetett személyekről az önkormányzat az évente megrendezésre kerülő falunapi rendezvényén külön megemlékezik.


  1. §

(1) A rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.


     Fábry Szabolcs János                                                                     Szinesi Erna Eszter

polgármester                                                                                     jegyző


Kihirdetési záradék:


A rendelet a Nagyvázsonyi Közös Önkormányzati Hivatal hirdetőtábláján történő kifüggesztéssel 2019. május 29. napján kihirdetésre került. A kihirdetés időtartama 30 nap.


Nagyvázsony, 2019. május 29.

Szinesi Erna Eszter

jegyző


  1. melléklet a 6/2019. (V. 29.) számú önkormányzati rendelethez:



A kitüntetésekre, elismerésekre és adományozásuk előkészítésére vonatkozó alapvető szabályok

  1. A kitüntetett vagy elismerésben részesített személy jogosult magát a megfelelő önkormányzati kitüntetés, elismerés tulajdonosának nevezni azzal, hogy a kitüntetéssel, elismeréssel kiváltság nem jár.
  2. A rendelet 1. § a) pontjában meghatározott díj ugyanazon személy részére ismételten nem adományozható.
  3. A rendelet 1. § a) pontjában meghatározott díj adományozásának kezdeményezését a polgármesternél kezdeményezhetik minden év május 31-ig.
  4. Az e rendeletben megállapított kitüntetések adományozására irányuló előterjesztésben a megalapozott döntéshez szükséges részletességgel kell bemutatni a jelölt életútját, a közösségi tevékenységét, a kitüntetés, elismerés alapjául szolgáló érdemeket.
  5. A kitüntetettek és elismerésben részesítettek nevét és az adományozás  indokát a helyben szokásos módon közzé kell tenni.
  6. A kitüntetettekről, elismerésben részesültekről emlékkönyvet kell vezetni, mely tartalmazza: a kitüntetett, elismerésben részesített személy nevét, születési helyét és idejét, a kitüntetés, elismerés fajtáját, az adományozás rövid indokolását, az átadás időpontját
  7. Az emlékkönyvet a kitüntetett, elismerésben részesített személyek aláírásukkal látják el.
  8. A rendelet 6. § meghatározott díszoklevél Nagyvázsony címerén kívül az alábbiakat tartalmazza: a) az adományozó nevét, b) a kitüntetett, elismerésben részesített személy nevét, c) az adományozás keltét, az adományozásról szóló képviselő-testületi határozat számát, d) a polgármester aláírását és pecsétjének lenyomatát.