Nagyvázsony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020.(VII.2.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

Hatályos: 2022. 01. 27

Nagyvázsony Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2020.(VII.2.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat közművelődési feladatairól

2022.01.27.

Nagyvázsony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A .§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotási hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1.1

1. § (1)2

(2)3

(3)4

2.5

2. §

3. Az önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

3. § (1) Az Önkormányzat a Kult. tv. 76. § (3) bekezdés alapján a helyi közművelődési tevékenység során az alábbi alapszolgáltatásokat biztosítja.

a) művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) a közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása.

(2) [dBUM1] Az Önkormányzat a feladatellátáshoz szükséges létesítményi, személyi és tárgyi feltételeket a jogszabályban előírt mértéken felül a szükségleteknek megfelelően biztosíthatja.

(3) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások számára helyszínt biztosít a következők szerint:

a) A rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenység végzésének helyszíne a

- Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér és Községi Könyvtár (8291 Nagyvázsony, Petőfi u. 4.)

- Reményi Antal Rendezvényház (8291 Nagyvázsony, Kinizsi Pál u. 57.)

- Néprajzi Múzeum Nagyvázsony (8291 Nagyvázsony, Bercsényi u. 21.)

b)6 A közösségi színtér alapszolgáltatásai a nagyvázsonyi lakosság, és a településen székhellyel rendelkező civil szervezetek és önszerveződő közösségek számára térítésmentesen igénybe vehetők.

c) A művelődő közösségek számára bemutatkozási lehetőségeket teremt a községi rendezvényeken, valamint a partnertelepülések programjain;

d) Fórumot szervez a művelődő közösségek, civil szerveztek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat [dBUM3]

4. A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti keretei

4. § (1) [dBUM4] Az Önkormányzat kötelező közművelődési feladatait az IKSZT és a Rendezvényház közösségi színterek együttes működtetésével látja el [dBUM5] .

(2) Az Önkormányzat az IKSZT Közösségi Színtérben biztosítja a közösségi színtér minimális tárgyi feltételeit. Amennyiben a közművelődési feladathoz tárgyi feltételek szükségesek másik közösségi térben, annak biztosításról, mozgatásáról a közösségszervező gondoskodik.

(3) A közösségi színtereket, tereket a magánszemélyek, közösségek, egyesületek, egyéb szervezetek egyházak a közösségszervezőnél történő előzetes igénylés alapján használhatják. Az igénylés és a használat módját, feltételeit a közösségi színterek használati szabályzatai és házirendjei tartalmazzák.

(4) Az önkormányzat által fenntartott közösségi színtér köteles minden év március 1-jéig beterjeszteni a képviselő-testület felé az előző évi tevékenységről szóló írásos beszámolóját és a tárgyévi szolgáltatási tervét.

(5) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében további közösségi színtereket hozhat létre, más szervezetekkel közművelődési megállapodásokat köthet [dBUM6] a Kult. tv. 79. §-ában meghatározottak szerint.

5. A közművelődési alapszolgáltatások ellátásában együttműködő partnerek

5. § Az Önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásainak megvalósításában együttműködnek:

a) helyi nevelési-oktatási intézmények,

b) egyházak,

c) testvértelepülések,

d) egyéb helyi civil szervezetek,

e) magánszemélyek és gazdálkodó szervezetek,

f) egyéb, hasonló szakfeladatokat ellátó országos, regionális, térségi intézmények, civil szervezetek.

6. A közművelődési tevékenység finanszírozása

6. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatok ellátásának pénzügyi fedezetét az éves költségvetésében meghatározott keretek között biztosítja. A közművelődési feladatok ellátásának forrása: a központi költségvetésből származó normatív állami hozzájárulás, saját bevétel, pályázati úton elnyert támogatások.

(2) A közművelődési feladatok színvonalas ellátása érdekében az önkormányzat kihasználja a hazai és európai uniós pályázati lehetőségeket. A vállalt cél megvalósítása a közművelődési intézmény alaptevékenységének ellátását, annak biztonságát nem veszélyeztetheti.

(3) Az önkormányzat a központi költségvetési forrásból – a közművelődési alapszolgáltatások támogatására biztosítandó pályázatok elnyeréséhez adható önrészt mindenkori éves költségvetési rendeletében határozza meg. A keretösszeg megállapításánál törekedni kell arra, hogy az előző évi előirányzatnál lehetőleg kevesebb összeg ne kerüljön megállapításra.

(4) Az önkormányzat a civil szervezetek támogatásán keresztül is hozzájárul a település közművelődési és közösségfejlesztési feladatainak ellátásához.

7. Záró rendelkezések

7. § (1) rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

(2) A rendelet hatályba lépésének napján hatályát veszti Nagyvázsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének az önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 4/2006. (III.20.) önkormányzati rendelete.

(3) Az önkormányzat közművelődési rendeletét legalább ötévente felülvizsgálja.

(4) Az önkormányzat elrendeli a közművelődési rendelet kihelyezését az IKSZT Közösségi Színtérben.

1. melléklet7

1

Az 1. alcím címét a Nagyvázsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 2. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

Az 1. § (1) bekezdését a Nagyvázsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

3

Az 1. § (2) bekezdését a Nagyvázsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

4

Az 1. § (3) bekezdését a Nagyvázsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 2. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 2. alcímet (2. §) a Nagyvázsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 2. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 3. § (3) bekezdés b) pontja a Nagyvázsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

7

Az 1. mellékletet a Nagyvázsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (I. 26.) önkormányzati rendelete 2. § d) pontja hatályon kívül helyezte.