Nagyvázsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati utakon a tehergépjárművek közlekedésének súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

Hatályos: 2024. 01. 01

Nagyvázsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati utakon a tehergépjárművek közlekedésének súlykorlátozásáról, a behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjéről

2024.01.01.

Nagyvázsony Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5b) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 34. § (2) bekezdésében, valamint az utak forgalomszabályozásáról és a közúti jelzések elhelyezéséről szóló 20/1984. (XII. 21.) KM rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet (továbbiakban: rendelet) alkotja:

1. A rendelet célja

1. § A rendelet célja a Nagyvázsony Község Önkormányzatának tulajdonában és kezelésében lévő helyi közutak állapotának védelme, a kisebb teherbírású utak állagromlásának megelőzése, a helyi közutakon való biztonságos közlekedés biztosítása.

2. A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet tárgyi hatálya kiterjed:

a) minden olyan járműre, járműszerelvényre (a továbbiakban: jármű), amelynek megengedett legnagyobb össztömege a 7,5 tonnát meghaladja.

b) a súlykorlátozás – a táblán megjelölt 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel (jármű szerelvénnyel) behajtani tilos – tábla közúti jelző táblák hatálya alá tartozó útszakaszokra történő behajtási engedélyek kiadásának és felhasználásának rendjére.

(2) A rendelet területi hatálya: Nagyvázsony község közigazgatási területén a „Súlykorlátozás – a táblán megjelölt 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel behajtanii tilos – kivéve engedéllyel” közúti jelzőtáblákkal jelölt önkormányzati tulajdonban lévő belterületi közútra (továbbiakban: helyi közút) terjed ki (1. számú melléklet)

(3) A rendelet személyi hatálya kiterjed minden olyan jármű-tulajdonosra, üzembentartóra és járművezetőre, aki a rendelettel érintett területre 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművel hajt be.

3. Súlykorlátozási tilalom

3. § (1) Az 1. mellékletben felsorolt, a súlykorlátozást jelző közúti jelzőtáblákkal jelzett útszakaszokra az ott megjelöltnél nagyobb megengedett legnagyobb össztömegű járművel behajtani tilos.

(2) A rendelet hatálya alá tartozó utakon a súlykorlátozás elrendelését a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 3.) KPM-BM együttes rendelet 14. § l) pontjának megfelelő közúti jelzőtábla kihelyezésével kell jelölni.

(3) Az 1. mellékletben felsorolt, a súlykorlátozást előíró közúti jelzőtáblákkal jelzett útszakaszokon súlykorlátozás hatálya alá tartozó járművel kizárólag Nagyvázsony Község Önkormányzata által kiállított behajtási engedély birtokában szabad közlekedni. A behajtási engedélyek kiadásának, felhasználásának és felülvizsgálatának, valamint visszavonásának rendjét e rendelet szabályozza.

4. Az engedély kiadásának feltételei

4. § (1) A behajtási engedéllyel kapcsolatos ügyekben a polgármester átruházott hatáskörben jár el. A behajtási engedély iránti kérelmet írásban, e rendelet 2. mellékletében található nyomtatvány kitöltésével kell benyújtani. A kérelmet a gépjármű tulajdonosa, üzembentartója nyújthatja be, vagy annak az ingatlannak a tulajdonosa, akihez a súlykorlátozással érintett járművel szállítás történik.

(2) Engedély egy adott gépjárműre adható ki az e rendeletben előírt feltételek fennállása esetén. Amennyiben egy kérelmező több járműre vonatkozóan kíván benyújtani engedély kiadása iránti kérelmet, úgy minden járműre külön engedélyt kell kiadni.

(3) Az engedély csak méltányolható esetben adható ki, melyek a következők lehetnek:

a) a járművel a kérelemben megjelölt ingatlanhoz, vagy onnan árut szállítanak, és az áru be- és kirakodása másként nem, vagy csak aránytalanul nagy nehézségek árán oldható meg;

b) a gépjármű forgalmi engedélyében a tulajdonos lakóhelye, tartózkodási helye, székhelye, illetve telephelye a súlykorlátozással érintett területen található és a gépjárművet a kérelemben megjelölt saját ingatlanán belül – garázsban, udvaron – helyezi el;[1]

c) a jármű behajtásához közérdek fűződik;

d) a súlykorlátozási tilalommal érintett területen építési, felújítási munkát végeznek és az építő- és egyéb anyagok odaszállítása, illetve a bontási anyagok elszállítása másként nem oldható meg;

e) mezőgazdasági munkát végző gépjármű a mezőgazdasági területet más úton csak aránytalanul nagy nehézségek árán tudja megközelíteni.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott feltételek valamelyikének fennállását a kérelmezőnek kérelme benyújtásakor megfelelően igazolni kell.

(5) A (4) bekezdés szerinti igazolás akkor megfelelő, ha a kérelmező a (3) bekezdésben foglalt tényekre vonatkozó eredeti okiratot a kérelem benyújtásakor az ügyet előkészítő ügyintézőnek bemutatja, vagy a kérelemhez az eredeti okiratok másolatát csatolja. A (3) bekezdés c) pontjában meghatározott közérdek fennállását – lehetőség szerint – okirattal akkor kell bizonyítani, ha az nem tekinthető köztudomású ténynek.

(6) Amennyiben a behajtási engedély kibocsátásának feltételei maradéktalanul teljesülnek, a polgármester a behajtási engedélyt a kérelem benyújtásától számított 5 munkanapon belül adja meg.

5. Behajtási engedély kérelem

5. § A behajtási engedély iránti kérelmet a 2. melléklet szerinti tartalommal a Nagyvázsonyi Közös Önkormányzati Hivatalhoz kell eljuttatni.

6. Az engedély kiadására vonatkozó szabályok, az engedély érvényességének időtartama

6. § (1) Az engedélyt a polgármester a 3. melléklet szerinti tartalommal állítja ki. A kiállított engedélyekről a jegyző nyilvántartást vezet.

(2) Az engedély a kiadás napjától kezdődően az engedélyező határozatban megjelölt időpontig érvényes. Az engedély érvényességének legrövidebb időtartama egy alkalom, leghosszabb időtartama egy év.

(3) Az engedély az (2) bekezdésben meghatározott érvényességi időn belül érvénytelenné válik, ha az engedély kiadásának az e rendeletben meghatározott feltételei már nem állnak fenn. Erről az engedély kiadóját az engedélyesnek haladéktalanul értesítenie kell, továbbá az engedélyt köteles a Nagyvázsonyi Közös Önkormányzati Hivatalában leadni.

7. Az engedély felülvizsgálata és visszavonása

7. § (1) A behajtási engedély ellenőrzésére a rendőrség jogosult.

(2) Amennyiben az ellenőrzés során az ellenőrzést végrehajtó azt tapasztalja, hogy a behajtási engedélyt a rendeletben meghatározottaktól eltérően használják fel, kezdeményezi a behajtási engedély visszavonását.

(3) Az engedélyt a polgármester határozattal vonja vissza. A visszavonás tényét a nyilvántartásban rögzíteni kell.

8. Az engedély használata

8. § (1) Az engedély csak az abban meghatározott járművel történő behajtásra használható fel, más járműre nem érvényes. A behajtási engedélyt a gépjármű vezetőjének a gépjárművel a súlykorlátozással érintett területen történő közlekedés során magánál kell tartania és azt ellenőrzéskor az ellenőrző személynek át kell adnia.

(2) Az engedély csak az abban meghatározott korlátozás alá eső közterületekre történő behajtásra jogosít fel. (3) Az engedélyről bármilyen formában készített másolat nem érvényes és nem használható fel.

9. § Ez a rendelet 2024. január 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 12/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez

A rendelet hatálya alá tartozó, súlykorlátozás alá eső önkormányzati utak

1. Sörház utca

2. Bercsényi utca

3. Szigony utca

4. Vár utca

5. Tüzér utca

6. Klastrom utca

7. Jókai Mór utca

8. Ady Endre utca

9. Dobány utca

10. Varga utca

11. Várnai Zseni utca

3. melléklet a 12/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelethez

Behajtási engedély Nagyvázsony Község Önkormányzatának közigazgatási területére

engedély sorszáma:

Név/Cégnév:

Lakóhely/Székhely/Telephely:

Tehergépkocsi típusa:

Forgalmi rendszáma:

Forgalmi engedély száma:

Gépjármű össztömege:

Útvonal:

Érvényességi idő:

Polgármester

PH