Nagyvázsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

építési telkek kedvezményes vásárlásának feltételeiről

Hatályos: 2024. 04. 27

Nagyvázsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

építési telkek kedvezményes vásárlásának feltételeiről

2024.04.27.

Nagyvázsony község Önkormányzata Képviselő-testülete,Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya a Nagyvázsony község Önkormányzata tulajdonában lévő és a képviselő-testület által kedvezményes értékesítésre kijelölt családi házzal beépíthető építési telkekre terjed ki. Az értékesítésre kijelölt telkeket az 1. melléklet tartalmazza.

2. § A rendelet hatálya olyan nagyvázsonyi lakóhelyű vagy Nagyvázsonyban életvitelszerűen, hosszútávon letelepedni kívánó házastársakra és élettársakra (a továbbiakban: kérelmezők) terjed ki, akiknek legalább az egyike uniós állampolgár, és az alábbi együttes feltételeknek megfelelnek:

a) a kérelem benyújtásának napján legalább a kérelmezők egyike 40. életévnél fiatalabb,

b) a kérelmezők legalább egyike, a kérelem benyújtását megelőző két éven belül a mindenkori hatályos társadalombiztosítási jogszabályok szerint biztosítottnak minősül.

c) a megvásárolt telken a beépítésre megjelölt határidőben családi házat épít, és vállalja, hogy azt állandó lakosként, életvitelszerűen lakóházként legalább 10 évig használja.

3. § (1) Az építési telek vételára Nagyvázsony község Önkormányzata Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról, a vagyonnal való gazdálkodás egyes szabályairól szóló 7/2013. (IV.10) önkormányzati rendelet 14. § (2) bekezdése alapján kerül megállapításra.

(2) E rendelet alapján kettőmillió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhet az a lakással nem rendelkező kérelmező -, akinek az egy főre jutó jövedelme családosoknál az öregségi nyugdíj legkisebb összegének tízszeresét Ft/fő/hó nem haladja meg.

(3) A telkek értékesítése az adásvételi szándék bejelentésével indul. Az igénylőnek kötelezettséget kell vállalnia, hogy

a) a kérelem pozitív elbírálását követően 30 napon belül az Önkormányzattal a tulajdonjog átruházásra alkalmas adás-vételi szerződést köt, és

b) a szerződéssel kapcsolatos költségeket a szerződés megkötésével egyidejűleg megfizeti.

(4) Az építési telekre az adásvételi szerződésben négy éves időtartamra beépítési kötelezettséget kerül előírásra

(5) A beépítési kötelezettség a kedvezményes áron megvásárolt telek tulajdonosát (tulajdonosait) terheli, az át nem ruházható. A kedvezményes vételár összegének erejéig az ingatlan-nyilvántartásba az önkormányzat javára jelzálogjog kerül bejegyzésre a lakóház használatba vétel engedélyének véglegessé válásától vagy egyszerű bejelentéshez kötött, a lakóépület építésének egyszerű bejelentéséről szóló 155/2016. (VI. 13.) Korm. rendelet 6. §-a szerint kiadott hatósági bizonyítvány kiadásának napjától számított 5. év végéig. Az önkormányzat javára a jelzálogjog biztosítására elidegenítési tilalom kerül bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba.Ha az igénylő nem teljesíti a 3. § (4) bekezdésben foglalt beépítési kötelezettséget, akkor az építési telek adásvételi szerződésben rögzített kedvezmény nélküli vételára és a kedvezményes vételár közötti különbözetet az Önkormányzat részére egy összegben megfizeti.

(6) Az elidegenítési tilalom alól – a használatbavételi engedély kiadását követően – a képviselő-testület különleges méltánylást érdemlő esetben felmentést adhat azzal a feltétellel, hogy az építési telek kedvezmény nélküli vételára és a kedvezményes vételár közötti különbözetet egy összegben az önkormányzat számlájára be kell fizetni. A kedvezményes építési telek vásárlása iránti kérelmet a rendelet 2. mellékletének alkalmazásával lehet benyújtani a Hivatalnál.

(7) A kérelmezők csak egy építési telek kedvezményes megvásárlására jogosultak.

(8) A kérelmezők kötelesek a kérelemhez a 2. mellékletben felsorolt dokumentumokat csatolni.

4. § (1) A kérelmek elbírálása a képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(2) Az Önkormányzat, a rendelet alapján tulajdonba adott építési telket megtekintett állapotban bocsátja a kérelmezők birtokába, az esetleges hiányzó közművek kiépítése kérelmezők feladata.

5. § E rendelet alkalmazásában:

1. család: a kérelmező és a vele együtt költözni szándékozó egy háztartásban élő valamennyi személy;

2. életvitelszerűen Nagyvázsonyban élő: az, aki lakcím nyilvántartási adatokkal vagy egyéb módon igazoltan Nagyvázsonyban lakik;

3. gyermek:

a) a méhmagzat vagy az ikermagzat a várandósság – szakorvos által igazoltan – betöltött 12. hetét követően, valamint

b) aki a kérelmező vér szerinti vagy örökbefogadott eltartottja és a 25. életévét még nem töltötte be;

4. kérelmező: a támogatást igénylő nagykorú személyek;

6. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 8/2024. (IV. 26.) önkormányzati rendelethez

INGATLANOK JEGYZÉKE

1. Nagyvázsony hrsz 959/2 8291 Nagyvázsony Iskola u. 81/A 1068 m2

2. Nagyvázsony hrsz 959/3 Nagyvázsony Iskola u. 81/B 1056 m2

3. Nagyvázsony hrsz 959/4 Nagyvázsony Iskola u. 81/C 1049 m2