Nagyvázsony Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztása, megszegése jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2022. 05. 26
a közösségi együttélés alapvető szabályairól, valamint ezek elmulasztása, megszegése jogkövetkezményeiről
Általános indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdése felhatalmazást adott a helyi önkormányzat képviselő-testülete részére, hogy rendeletben határozza meg az öngondoskodás és a közösségi feladatok ellátásához való hozzájárulás, továbbá a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit.
A képviselő-testület a hatályos önkormányzati rendeletekben a közösségi együttélés alapvető szabályait meghatározó előírások figyelembe vételével jelen rendeletben meghatározta a közösségi együttélés azon alapvető szabályait, melyek elmulasztása jogkövetkezményt von maga után, valamint a rendeletben meghatározásra kerültek a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése esetén alkalmazandó eljárási szabályok és szankciók.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet célját határozza meg
A 2. §-hoz
A rendelet területi és személyi hatályát határozza meg
A 3. §-hoz
A rendelet értelmező rendelkezéseit sorolja fel
A 4–8. §-hoz
A rendelet eljárási szabályokat és a szankciókat határozza meg
A 9–16. §-hoz
Nagyvázsony Község Önkormányzatának képviselő-testülete a helyi társadalmi viszonyok rendezésére több önálló önkormányzati rendeletet alkotott, így többek között a közterületek használatáról, a temetőről és a temetkezésről, a környezetvédelemről és a környezetvédelmi alapról, mely rendeleti előírások alapján meghatározásra kerültek a közösségi együttélés alapvető szabályai
A 17. §-hoz
A rendelet hatályáról rendelezik