Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2013. (VIII.7.) önkormányzati rendelete

a filmforgatási célú közterület használatra vonatkozó szabályokról

Hatályos: 2013. 08. 08

Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében és a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény 37. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő, valamint egyéb törvények módosításáról szóló 2013. évi LXXXIV. törvény 98. §-ában meghatározott feladat-körében eljárva a következőket rendeli el.

1. § (1) A rendelet hatálya Tihany Község Önkormányzat tulajdonában álló közterületek filmforgatási célú használatára terjed ki.


(2) A filmforgatási célú közterület használattal összefüggő a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvényben (a továbbiakban: Mgtv.) meghatározott képviselő-testületi hatáskörök gyakorlási jogát a Képviselő-testület a polgármesterre ruházza át.

2. § (1) A filmforgatási célú közterület-használat nem haladhatja meg a 15 napot, mely indokolt esetben legfeljebb két alkalommal meghosszabbítható.


(2) A filmforgatási célú közterület használat naponta 7.00 - 21.00 óra közötti időtartamra vonatkozhat, különösen indokolt esetben ettől eltérő időtartam is engedélyezhető.


(3) A közterület filmforgatási célú igénybevétele szempontjából turisztikailag kiemelt terület Tihany teljes közigazgatási területe, kivéve: Sajkod-, Diós-, Gödrös-, Kenderföld utca, Halász utca, Kopaszhegy üdülőterületei.


(4) A turisztikailag kiemelt, központi területeken a közterület-használat együttesen (forgatási helyszín, technikai szolgáltatás, stáb parkolás) ugyanazon időintervallum  alatt nem haladhatja meg összességében a 200 m2 területet.


(5) A kérelmező a tevékenysége során köteles tartózkodni a közterület más használóinak szükségtelen zavarásától.


(6) A filmforgatás során a szomszédos lakó ingatlanok gyalogos vagy gépkocsival történő megközelítését a közterület használónak folyamatosan biztosítani kell.


(7) A filmforgatás után a használt közterület eredeti állapotát helyre kell állítani.


(8) A filmforgatási célú közterület használatot akadályozó, de a kérelmezőnek nem felróható, valamint rendkívüli természeti események esetén a közterület használati engedélyt olyan idő tartamban kell meghosszabbítani, és a közterület használatot engedélyezni, ameddig a filmforgatás akadályozott volt. Az akadály elhárulása után, az esetleges kárelhárítást és helyreállítást követően 10 napon belül újra biztosítani kell.

3. § (1) A közterület filmforgatási célú igénybevételéért fizetendő díjat az Mgtv. 3. melléklet 6–7. sorában a városokra vonatkozó díjtáblázatának rendelkezései szerint határozza meg.


(2) Mentes a használati díj fizetése alól:

            a) az önkormányzat megrendelésére készülő film forgatása,

            b) a településről turisztikai célból készített film forgatása,

            c) filmművészeti oktatási intézményben hallgató vizsgafilmjének,

            d) községi ünnepségeken, rendezvényeken készített felvétel forgatása,

            c) oktatási, tudományos, ismeretterjesztést szolgáló felvétel forgatása.

4. § Ez a rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.

Tihany, 2013. augusztus 06.




                             Tósoki Imre                                                       Németh Tünde

                            polgármester                                                             jegyző



A rendelet kihirdetve:  2013. augusztus 07.



                       

                                                                             Németh Tünde

                                                                                                                           jegyző