Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének 21/2014. (XII.12.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat tulajdonában álló bérlakások bérleti díjáról

Hatályos: 2016. 06. 01- 2017. 04. 19

Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a lakások és helyiségek bérletére, valamint az elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXVIII. tv. 34.§ (1) bekezdése alapján az alábbiakat rendeli el:

1.§       A rendelet hatálya a Tihany Község Önkormányzata (továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonát képező lakásokra terjed ki.


2.§       E rendelet alkalmazásában a közérdekű feladat megvalósítása érdekében bérbe adható lakás: olyan lakás, amelyben egészben vagy részben Tihany településen feladatot végző, ellátást biztosító háziorvos,  rendőr, gyógyszerész és hozzátartozóik a bérlők.


3. § (1) A Képviselő-testület az  Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérleti díját a (7) bekezdésben foglaltak kivételével az alábbiak szerint állapítja meg 2015. évben:

            összkomfortos:           500,- Ft/m2

            komfortos:                  400,- Ft/m2

            komfort nélküli:          100,- Ft/m2


     (2) A Képviselő-testület az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérleti díját a (7) bekezdésben foglaltak kivételével az alábbiak szerint állapítja meg 2016. évben:

összkomfortos:           550,- Ft/m2

            komfortos:                  450,- Ft/m2

            komfort nélküli:          100,- Ft/m2


       (3) A Képviselő-testület az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérleti díját a (7) bekezdésekben foglaltak kivételével az alábbiak szerint állapítja meg 2018. évben:

összkomfortos:           650,- Ft/m2

            komfortos:                  550,- Ft/m2

            komfort nélküli:          100,- Ft/m2


       (4)[1] A Képviselő-testület az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérleti díját a (7) és (8) bekezdésben foglaltak kivételével az alábbiak szerint állapítja meg 2018. évben:

összkomfortos:           650,- Ft/m2

            komfortos:                  550,- Ft/m2

            komfort nélküli:          100,- Ft/m2


       (5)[2] A Képviselő-testület az Önkormányzat tulajdonában álló lakások bérleti díját a (7) és (8) bekezdésekben foglaltak kivételével az alábbiak szerint állapítja meg 2019. évben:

összkomfortos:           700,- Ft/m2

            komfortos:                  600,- Ft/m2

            komfort nélküli:          100,- Ft/m2


       (6) Az általános iskola tetőterében kialakított lakásokhoz tartozó terasz után fizetendő bérleti díj mértéke 2015. évtől: 150,- Ft/m2.



      (7) A közérdekű feladat megvalósítása érdekében bérbe adható lakás esetén a bérleti díj mértéke 2015. évtől:  350,- Ft/m2.


(8)[3] A Bencés Apátság Illyés Gyula Általános és Alapfokú Művészeti Iskolájában és a Tihany Község Önkormányzattal munkaviszonyban álló bérlők által fizetett bérleti díj mértéke 2018. és 2019. években a 2017. év bérleti díjával megegyező mértékű.


4.§ (1) Amennyiben az általános iskola tetőterében kialakított lakásban lakók egy főre eső jövedelme nem éri el az öregségi nyugdíjminimum mindenkori legkisebb összegének 240%-át (28.500 x 2,4 = 68.400,- Ft), egyedülálló esetében 300%-át (28.500 x 3,0 = 85.500), az összkomfortos lakás bérleti díja 300,- Ft/m2, amelyet maximum két egymást követő 5 éves bérleti időszakban lehet igénybe venni.


      (2) A bérlő a jövedelmében bekövetkezett változást köteles a változást követően 8 napon belül bejelenteni, ill. a Hivatal évente felülvizsgálni.


      (3) Amennyiben a bérlő bejelentési kötelezettségének nem tesz eleget, a bérleti jogviszony megszüntetését vonhatja maga után.


5.§       A lakásbérleti szerződést legkésőbb az új bér közlésétől számított 30 napon belül írásban meg kell kötni.


5/A.§ [4](1) Az önkormányzat tulajdonát képező Tihany, Csokonai utca 38. szám alatt található családi házat piaci alapon bérbe adja. A piaci alapon bérbe adott családi ház a szabadpiaci elvek és a nyereséges önkormányzati gazdálkodás szabályai szerint hasznosított olyan önkormányzati bérlakás, ahol a fizetendő lakbér és a fizetett közüzemi díjak teljes egészében fedezi a bérlakás üzemeltetésének, fenntartásának és felújításának költségeit, és a lakbér ezen felül tartalmaz nyereséghányadot is.


(2) A Tihany, Csokonai utca 38. szám alatt található családi házat az önkormányzat pályázat útján értékesti. A családi ház közüzemei díjakon felüli bérleti díja, minimum havonta 80.000,- Ft.


(3) Önkormányzati helyiséget bérbe adni csak előzetes pályázati hirdetmény alapján legfeljebb 5 évre, vagy valamely feltétel bekövetkezéséig lehet, mely indokolt esetben egyszer meghosszabbítható.


(4) A pályázati feltételeket a helyiség rendelkezésre állásától számított 15 napon belül a Képviselő-testület Pénzügyi Gazdasági Bizottság dolgozza ki és hirdeti meg.


(5) A pályázati hirdetmény 15 napra a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján kifüggesztésre, illetve Tihany Község honlapján közzétételre kerül.


(6) A pályázaton csak az a pályázó vagy képviselője vehet részt, aki a pályázati ajánlatát a Polgármesteri Hivatalhoz az előírt tartalommal és határidőben benyújtotta valamint az Önkormányzat felé adótartozása nincs.


(7) Ha az előírt határidőben csak egy pályázati ajánlatot nyújtanak be, a bérbeadó a pályázati alapfeltételekkel e pályázóval köt bérleti szerződést.


(8) Ha az előírt határidőben több pályázati ajánlatot nyújtanak be, a bérbeadó a legkedvezőbb bérleti díjat ígérő pályázóval köt bérleti szerződést.


(9) Ha a pályázati hirdetmény alapján pályázat nem került benyújtásra, úgy újabb pályázatot kell kiírni.


(10) A bérbeadó a nyertes pályázóval a pályázat elbírálásától számított 15 napon belül köteles a bérleti szerződést a tárgyaláson elfogadott feltételekkel megkötni. Amennyiben a bérlő felszólítás ellenére sem köti meg a szerződést 15 napon belül, a bérleti jogot elveszíti. Ez esetben a sorban következőt kell felhívni a szerződés megkötésére, vagy új hirdetményt kell közzé tenni.


 (11) Önkormányzati helyiség bérleti jogának megszerzésére irányuló pályázat során a nem nyertes pályázókat köteles értesíteni a sorban következő pályázót tájékoztatni, hogy a nyertes visszalépése esetén vele kerül sor szerződéskötésre.


(12) A bérleti szerződés megszűnésekor a helyiséget a bérlő legalább az átadáskori műszaki állapotban köteles visszaadni.


 (13) Önkormányzati lakásbérleti joga megszűnik:

a) a bérlő halálával,

b) ha a helyiség megsemmisül,

c) a szerződésben meghatározott idő elteltével, vagy meghatározott feltétel bekövetkezésével,

d) rendkívüli felmondás esetén.


(14) A bérlő halála esetén özvegye, ennek hiányában vele együtt lakó nagykorú gyermeke a bérbeadóval kötött új bérleti szerződés alapján egy évig folytathatja a bérleti jogviszonyt.


(15) A bérleti szerződés megszűnését követően a helyiségben visszamaradt személy haladéktalanul köteles a helyiséget kiüríteni.


(16) A visszamaradt személy a bérleti szerződés megszűnésétől a kiköltözésig az egyébként megállapított helyiségbér kétszeresét köteles használati díjként megfizetni.


(17) A bérbeadó a szerződés megszűnésétől számított 3 napon belül köteles a helyiséget a bérlő részére leltár alapján átadni.


(18) A bérleti szerződés bármely okból történő megszűnése esetén a bérlőt nem illeti meg kártalanítás vagy csereingatlan.


(19) Amennyiben a bérlő bérleti jogviszonya díjtartozása miatt, felmondással szűnik meg újabb pályázat nem nyújtható be.


(20) lakásigény elbírálásakor a képviselő-testület előnyben részesíti:

a)  azt a nagykorú személyt, aki a kérelem benyújtásakor a falu közigazgatási területén munkahellyel,  lakó vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, és életvitelszerűen itt  lakik vagy

b) a fiatal házaspárokat, főként ha gyermeket is nevelnek.


6.§ (1) E rendelet 2015. január 1. napján lép hatályba.


       (2) E rendelet hatálybalépésével hatályát veszti  Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének a lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítéséről szóló 12/1997.(X.09.) számú rendelete.





                      Tósoki Imre                                                     Németh Tünde

                      polgármester                                                           jegyző





Záradék:



A  rendelet kihirdetve: 2014. december 12.



                                                                                              Németh Tünde

                                                                                                     jegyző

[1]

A rendelet szövegét a 1/2016 (II.11.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2016. február 12-től

[2]

A rendelet szövegét a 1/2016 (II.11.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2016. február 12-től

[3]

A rendelet szövegét a 1/2016 (II.11.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2016. február 12-től

[4]

A rendelet szövegét a 7/2016. (V.31.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2016. június 01-től