Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2014. (IV.11.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális, valamint gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról szóló 18/2013. (XII.19.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2014. 04. 11- 2014. 04. 11

Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában és a 132. § (4) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében és 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1.§ A rendelet 6. § (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

6. § (1) A jövedelemtől függő szociális ellátásra való jogosultság elbírálásához a kérelmező köteles saját és családja jövedelmi helyzetéről nyilatkozni. A nyilatkozathoz mellékelni kell a jövedelem típusának megfelelő igazolást.”

2. § A rendelet 12-16. §-ai hatályukat vesztik, a 11. § helyébe az alábbi rendelkezés lép:

11. § (1) A foglalkoztatást helyettesítő támogatásra, aktív korúak ellátására, valamint lakásfenntartási támogatásra való jogosultság megállapításának egyéb feltétele, hogy a kérelem benyújtója, vagy az ellátás jogosultja lakókörnyezetének rendezettségét biztosítsa.

(2) A lakókörnyezet rendezettségének biztosítása érdekében a jogosult köteles az általa lakott lakás vagy ház és annak, udvara, a kerítéssel kívül határos terület, járda tisztán tartására, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának, valamint higiénikus állapotának biztosítására a szükséges intézkedéseket, munkálatokat megtenni.

(3) Amennyiben a környezettanulmány, helyszíni szemle során megállapítható, hogy a kérelmező esetében ezen meghatározott feltételek nem teljesülnek, a jegyző megfelelő, de legalább 5 napos határidő tűzésével a kérelmezőt vagy a jogosultat – az elvégzendő feladatok konkrét megjelölésével – felszólítja.

(4) Meg kell szüntetni az aktív korúak ellátására való jogosultságát annak a foglalkoztatást helyettesítő támogatásra jogosult személynek, aki a lakókörnyezetének rendezettségével kapcsolatos – jelen bekezdésben szabályozott – feltételeknek felszólítás ellenére nem tesz eleget.

3. § A rendelet 29. §-a az alábbiak szerint módosul:

A helyi ápolási díj havi összege az éves központi költségvetési törvényben meghatározott alapösszeg 100 %, 29.500,- Ft.

4. § A rendelet 21-24. §-ai hatályukat vesztik.

5. § A rendelet 25. §-a az alábbiak szerint módosul:

25. § Amennyiben a kérelmező, illetve az ellátás jogosultja a lakókörnyezettel kapcsolatos kötelezettségeit nem teljesíti, a jegyző az Szt. 38. § (1) bekezdésben foglaltak szerint jár el.

6. § A rendelet 34. § (1) bekezdése az alábbi mondattal egészül ki:

A temetési segély abban az esetben nyújtható, ha az elhunyt és a temettető is Tihanyban állandó lakcímmel rendelkezik és az eltemettető életvitelszerűen Tihanyban is tartózkodik.

7. § A rendelet 41. § (3) bekezdésének utolsó mondata helyébe az alábbi mondat kerül:

Az iskolalátogatási igazolás a közép- és felsőfokú intézményben tanulók esetében a tanév első félévére minden év október 31-ig, a felsőfokú intézményben tanulók esetében a második félévre szóló igazolás március 31-ig terjeszthető be a hivatalhoz.

8. § A rendelet II. fejezete, az „Egyéb pénzbeli önkormányzati támogatások” az alábbiakkal egészül ki:

Rendszeres nevelési segély

41/A. § (1) A szociális Bizottság a szülő kérésére rendszeres nevelési segélyt állapíthat meg, ha a gyermek nevelésére egyébként alkalmas szülő, és a családban élő más tartásra köteles hozzátartozók jövedelmének együttes összegéből kiszámított egy főre jutó jövedelme – önhibájukon kívül – nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 150 %-át, és emiatt a gyermek fejlődése veszélyben van.

(2) Kivételesen akkor is megállapítható a rendszeres nevelési segély az egyedülálló, a fiatal házas, a 3 vagy több gyermeket nevelő szülők esetében, ha az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 200 %-át nem éri el.

(3) A rendszeres nevelési segély legalacsonyabb összege havonta és gyermekenként 5.000.- Ft.

(4) A szülő és más tartásra köteles hozzátartozó jövedelmi viszonyaiban bekövetkezett változást 15 napon belül köteles írásban bejelenteni a Polgármesteri Hivatalban. A rendszeres nevelési segélyben részesített körülményeiben bekövetkezett változás esetén a rendszeres nevelési segély összege módosítható, ill. a segélyezés megszüntethető.

(5) A rendszeres nevelési segélyt a határozat jogerőre emelkedésétől számított hónap első napjától kezdve havonta egy alakalommal kell folyósítani.

(6) A rendszeres nevelési segély a nagykorúság elérése után is, - 25. életév betöltéséig – folyósítható addig az időpontig, ameddig a segélyezett nappali tagozatos tanulói, illetve hallgatói jogviszonyban áll.

(7) Ha a segélyezett tanulói, hallgatói jogviszonya megszűnt, ill. a kiskorú segélyezett házasságot kötött, a rendszeres nevelési segély folyósítását meg kell szüntetni. A törvényes képviselő, ill. a nagykorú segélyezett a körülményeket köteles bejelenteni.  

(8) Ha a törvényes képviselő vagy a segélyezett a rendszeres nevelési segély folyósításához szükséges feltételek megváltoztatásával kapcsolatos bejelentési kötelezettséget elmulasztja, az önkormányzat kötelezi a jogtalanul felvett segély visszafizetésére. E kötelezéstől az önkormányzat különösen méltányolandó esetben eltekinthet.

(9) A rendszeres nevelési segélyt minden évben felül kell vizsgálni. A felülvizsgálatot a jegyző készíti elő.

(10) A rendszeres nevelési segély folyósítását azonnal meg kell szünteti, ha a segélyben részesülő gyermek szülője munkanélküli és a szülő nem működik együtt a Munkaügyi Hivatallal, indokolatlanul megtagadja a közhasznú munkavégzést, vagy közösségi munkavégzést.

9. § A rendelet 46. § (3) bekezdése az alábbiak szerint módosul:

(3) A szociális étkeztetés kérelemre állapítható meg. A kérelmet a Hivatalban kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a kérelmező és családja rendszeres havi jövedelméről szóló igazolást, valamint nyilatkozni kell a kérelmező étkezési körülményeiről.

10. § (1) E rendelet 2014. április 11. napján lép hatályba.

(2) Rendelkezéseit 2014. január 1. napjától kell alkalmazni.

(3) E rendelet 2014.április 12. napján hatályát veszti.


Tihany, 2014. április 10.



Tósoki Imre                                        Németh Tünde

polgármester                                             jegyző                                          


Kihirdetve: 2014. április 11.



                                                             Németh Tünde

                                                                    jegyző