Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének 14/2015. (IX.25.) önkormányzati rendelete

a talajterhelési díjról

Hatályos: 2015. 09. 26

Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényes 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény 21/A. § (2) bekezdésében és a 26. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya


1. §    (1) E rendelet személyi hatálya Tihany Község Önkormányzat közigazgatási területén helyi vízgazdálkodási hatósági engedély alapján szennyvízelhelyezést alkalmazókra (a továbbiakban: kibocsátó) terjed ki, akik a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem kötöttek rá.


(2) A rendelet területi hatálya Tihany Község Önkormányzat műszakilag rendelkezésre álló közcsatornával ellátott közigazgatási területe.


2. Eljárási és adatszolgáltatási szabályok


2. §    (1) A kibocsátó a talajterhelési díj fizetési kötelezettségéről évente, a tárgyévet követő év március 31. napjáig a Tihanyi Közös Önkormányzati Hivatalhoz tesz bevallást.


(2) A talajterhelési díjat a kibocsátónak kell megállapítania és önadózás keretében az adóbevallás benyújtásával egyidejűleg megfizetnie a 11748069-15428880-0392000 számú Tihany Község Önkormányzata Talajterhelési díj számla javára.


3. §    (1) A vízmennyiség mérővel nem rendelkező kibocsátó esetében 50 l/fő/nap átalány vízmennyiség képezi a talajterhelési díj alapját.


(2) Az (1) bekezdésben maghatározott átalány esetében 50 %-os díjkedvezmény illeti meg azt a kibocsátót, akinek az 1. § alapján a talajterhelési díj fizetési kötelezettsége fenn áll, de az érintett ingatlant életvitelszerűen nem lakják, nyaralóingatlanként használják.


(3) 100 %-os mentesség illeti meg a talajterhelési díjfizetési kötelezettség alól

a) a beépítetlen telek tulajdonosát, haszonélvezőjét, ha a telken csak kerti csap található,

b) az ingatlan-nyilvántartásban temetőként feltüntetett ingatlan tulajdonosát, fenntartóját,

c) a közkútként nyilvántartott fogyasztási hely üzemeltetőjét.


4. §    (1) A szennyvízcsatorna hálózatot üzemeltető közszolgáltató a kibocsátók azonosítása és ellenőrzése érdekében Tihany Község Önkormányzat részére adatot szolgáltat a tárgyévet követő év február 28. napjáig a közcsatornára rá nem kötött kibocsátók tárgyévi vízfogyasztásáról.


(2) A talajterhelési díj megállapításával összefüggő személyes adatokat a kibocsátó azonosítására, a bevallások ellenőrzésére használhatja fel az önkormányzati adóhatóság.


5. §    Az önkormányzati adóhatóság a 2. § (2) bekezdésében meghatározott számlán rendelkezésre álló összeget negyedévente Tihany Község Önkormányzata által létrehozott Környezetvédelmi Alap javára átutalja.


3. Záró rendelkezés


6. §    (1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) E rendelet hatálybelépésével egyidejűleg hatályát veszti Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének talajterhelési díjról szóló 20/2012.(XI.23.) önkormányzati rendelete.




                        Tósoki Imre                                                                Németh Tünde

                       polgármester                                                                      jegyző




Záradék:



A rendelet kihirdetve: 2015. szeptember 25.




                                                                                                          Németh Tünde

                                                                                                                 jegyző