Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015. (II.18.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolóhelyek működtetéséről, a várakozás igénybevételének rendjéről és a parkolási díjakról

Hatályos: 2020. 08. 01- 2021. 07. 31

Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2015. (II.18.) önkormányzati rendelete

a fizető parkolóhelyek működtetéséről, a várakozás igénybevételének rendjéről és a parkolási díjakról

Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testülete a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. tv. 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 16/A. § bekezdésben kapott feladatában eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A Rendelet területi hatálya kiterjed Tihany Község közigazgatási területén az önkormányzat kezelésében álló utakra, közterületekre, valamint az e rendeletben parkoltatás céljából kijelölt önkormányzati tulajdonú ingatlanokra. A fizető parkolók felsorolását és az alkalmazott díjtételeket e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2) A súlyos mozgáskorlátozott személyek számára fizető parkolónként minden megkezdett ötven várakozási helyből legalább egy megkülönböztető jelzéssel ellátott parkolóhelyet kell biztosítani, melyet csak a mozgáskorlátozottak vehetnek igénybe.

2. § (1) A rendelet személyi hatálya kiterjed a rendeletben megjelölt fizető parkolót igénybe vevő valamennyi közúti jármű tulajdonosára és üzemben tartójára, kivéve:

  • a) a megkülönböztetett kék jelzéssel ellátott járművek (mentők, tűzoltók, rendőrségi, orvosi ügyeletet ellátó járművek), továbbá az intézkedő rendőr járműve,
  • b) a figyelmeztető jelzést jogosan használó kommunális szolgáltató és a közműhiba-elhárítást végző járműveket,
  • c) rendkívüli közműhiba elhárítása céljából, a hiba elhárításának időtartamáig a hiba kijavításához kiérkező szerviz autó és az azt kiszolgáló járművek,
  • d) a segédmotor-kerékpárokat és a kerékpárokat
  • e) mozgáskorlátozottak által vezetett, illetve az őket szállító járműveket a 218/2003 (XII.11) Kormányrendelet alapján kiadott, érvényes parkolási igazolvány jogos és szabályos használata esetén.
  • f) A várakozási díj és a pótdíj megfizetéséért a jármű üzembentartója felel. A pótdíjak behajtása során nincs jelentősége, hogy ki vezette a gépjárművet.

(2) Üzembentartó e rendelet alkalmazásában a jármű forgalmi engedélyébe bejegyzett tulajdonos vagy üzembentartó.

3. § A parkolókat Tihany Község Önkormányzat tulajdonában lévő Congeria Településüzemeltető és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság 8237 Tihany, Kossuth u. 12., (továbbiakban: Üzemeltető) parkoló automaták útján üzemelteti.

2. Parkolási rend

4. § (1) A fizető parkolóhelyeken várakozni az üzemeltetési idő alatt csak díjfizetés ellenében, a KRESZ és jelen rendelet szabályai szerint lehet. A díj ellenében igénybe vehető várakozóhelyre (továbbiakban: fizető parkoló) a díjfizetési kötetezettség tartama alatt a közszolgáltatást igénybe vevő, mint bérlő (továbbiakban: Használó) és a fizető parkolót üzemeltető Congeria Településüzemeltető Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, mint bérbeadó között, ráutaló magatartással területbérleti szerződés jön létre a KRESZ szabályainak megtartása mellett.

(2) A várakozás legfontosabb szabályairól és a díjfizetés módjáról a kiegészítő tábla ad tájékoztatást.

(3) A fizető parkolókat jelölő kiegészítő táblán az alábbi információkat kell közölni:

  • a) az adott helyen várakozók díjfizetési kötelezettségét,
  • b) a díjfizetési kötelezettség időbeni hatályát,
  • c) a várakozási díj és pótdíj összegét jármű fajtánként (személygépkocsi, teherautó, busz),
  • d) a nem őrzött parkolóra utalást, és
  • e) az üzemeltető nevét és az ügyfélszolgálat címét, telefonszámát, nyitva tartását.

(4) A szolgáltatás a várakozó járművek őrzésére nem terjed ki.

(5) Üzemeltetési időn kívül a fizető parkolókban nem kell várakozási díjat fizetni.

5. § (1) A fizető területen érvényes díjakat, pótdíjakat a 2. számú melléklet tartalmazza, melyet a képviselő-testület állapít meg. A várakozási díj óránként nem lehet több, mint a meghatározott időszakra vetített egy liter 95-ös ólmozatlan benzin átlagárának a kétszerese.

(2) A várakozási díjat a várakozás megkezdésekor kell megfizetni, erre való külön felhívás nélkül. A minimálisan megfizetendő várakozási idő 15 perc. A területen járművel jogszerűen várakozni kizárólag a várakozáskor érvényes bizonylattal - parkolójegy, bérlet, parkolásra jogosító engedély-vagy mobiltelefonos parkolási rendszer használatával történő díjfizetéssel lehet. A bizonylat a rajta feltüntetett időtartamig érvényes.

(3) A (2) bekezdés szerinti bizonylatot a gépkocsiban az első szélvédő mögött, kívülről jól látható helyen kell elhelyezni, úgy hogy információt adó előlapja az érvényesség és jogosultság ellenőrzése céljából teljes egészében, tisztán látható legyen.

(4) A parkolójegy, a bérlet illetve a parkolásra jogosító engedély érvényességét a Használónak kell bizonyítania.

(5) A várakozási díj őrzést, vagy más szolgáltatást nem foglal magában, az általános forgalmi adót azonban tartalmazza.

(6) A parkolási díj megfizetése alól a gépjárműben, vagy annak közelében történő várakozás nem mentesít.

(7) A Polgármester engedélyezheti Tihany Község Önkormányzatának közigazgatási területén belül kiemelt rendezvény helyére és idejére a meghívott vendégeket szállító járművek díjmentes parkolását valamennyi kijelölt várakozási területen.

3. A díjfizetés módja

6. § (1) A Használó köteles a parkolójegy megváltásához szükséges aprópénzről, vagy ennek megfelelő mennyiségű – mobiltelefonon tárolt – pénzegységről a parkolás megkezdését, és a parkolóhely tényleges igénybevételét megelőzően gondoskodni. Ezen kötelezettség elmulasztásából eredő költséget és kárt viselni köteles.

(2) A várakozási díjat jegyautomata esetében az automatán feltüntetett pénzérmével, minden megkezdett 15 percre, előre kell megfizetni a szándékolt várakozási időnek megfelelő parkolójegy megváltásával. Mobil telefonon díjat fizetni az eltelt várakozási időnek megfelelően az automatákon feltüntetett módon, és az ott meghatározott telefonszámon a várakozás megkezdésekor bejelentkezéssel, befejezésekor kijelentkezéssel lehet.

(3) Fizető parkolóhelyen a váltható legrövidebb idő 15 perc. A leghosszabb idő automata esetén nincsen korlátozva.

(4) A Használó a parkolási időtartam meghosszabbítása érdekében új parkolójegy váltásáról, és a jegy jogszabályszerű kihelyezéséről az előzőleg már megváltott parkolójegy lejártát megelőzően úgy köteles gondoskodni, hogy a megváltott parkolójegyeken feltüntetett időtartamok a parkolás céljára igénybe vett teljes időtartamot folyamatosan, megszakítás nélkül lefedjék.

(5) Üzemzavar esetén a parkolóhelyhez legközelebb eső üzemelő jegyautomatánál vásárolt jeggyel lehet igénybe venni az adott parkolót.

(6) A Használó nem tarthat igényt az üzemeltetővel szemben az általa megfizetett, de igénybe nem vett parkolási idővel arányos parkolási díjra.

(7) Utólagos fizetés jegyautomatával csak pótdíj ellenében lehetséges.

4. A fizető parkolók üzemeltetése

7. § A tihanyi közterületi fizető parkolókat az Üzemeltető jelen rendelet szabályai szerint üzemelteti. Üzemeltető – az Önkormányzat írásos hozzájárulása esetén- a kijelölt parkolóhely más célú használatához ideiglenesen, meghatározott időre hozzájárulhat. Ez nem mentesíti az érintettet a más jogszabályban előírt engedélyek, hozzájárulások beszerzésének kötelezettsége alól.

5. Üzemeltetési idő

8. § A várakozási övezetben a parkolásért (várakozásért) üzemelési időszakban minden nap kell parkolási díjat fizetni. Az üzemeltetési idők parkolónként az 1. mellékletben találhatók.

6. Pótdíjak, ellenőrzés

9. § (1) Aki szabálytalanul parkol, parkoló szelvény nélkül, vagy érvénytelen, illetve lejárt szelvénnyel parkol, vagy szelvényét, mozgáskorlátozott igazolványát nem ellenőrizhető és nem előírás szerinti módon helyezi el a járműben a várakozási díjon felül pótdíjat köteles fizetni.A nem ellenőrizhető módon elhelyezett szelvényt érvénytelennek kell tekinteni. Ha a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén 5 perccel, egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi, várakozási esetenként egy órai várakozási díjat, továbbá pótdíjat kell fizetni.

(2) Az (1) bekezdés szerinti jogosulatlan parkoló használat esetén a szabálytalanságot megállapító parkoló őr köteles az írásos pótdíjfizetési felszólítást és csekket jól látható helyen elhelyezni. Az Üzemeltető által alkalmazott parkoló őr köteles a jogosulatlan használatról a jármű rendszámát is tartalmazó fényképfelvételt készíteni.Ugyanazon jármű óránként kaphat pótdíjfizetési felszólítást.

(3) A fizetési felszólításon fel kell tüntetni a parkoló helyét, az észlelés időpontját, a gépkocsi rendszámát, a jogosulatlan parkolás meghatározását, valamint a várakozási díjra és pótdíjra vonatkozó ismérveket.

(4) A fizetendő parkolási díj és pótdíj befizetése csekken, illetve banki átutalással történhet, a parkoló őr a pótdíjat nem veheti át.

(5) A pótdíj összegét e rendelet 3. számú melléklete tartalmazza.

(6) Pótdíjat méltányosságból nem lehet elengedni.

(7) Reklamációt, az ügyfélszolgálaton rendszeresített formanyomtatványon, kizárólag írásban lehet benyújtani.

(8) A jogosulatlan parkolás folytán kihelyezett fizetési kötelezettséggel kapcsolatban az Üzemeltetővel folytatott bármilyen levelezésnek, illetve személyes egyeztetésnek a fizetési kötelezettség teljesítésének határidejére halasztó hatálya nincs.

(9) Amennyiben a parkoló őr az 1. számú melléklet szerinti parkolókban a KRESZ szabályai szerint szabálytalanul várakozó gépjárművet észlel, az üzemeltető szabálysértés miatt ismeretlen személy ellen szabálysértési feljelentést tesz. A szabálysértés elkövetésének dokumentálására az üzemeltető képrögzítő technikai eszközöket jogosult igénybe venni, és a szabálysértési eljárás során a rögzített felvételeket bizonyítékként az eljáró szabálysértési hatóság részére rendelkezésre bocsáthatja.

7. Lakossági kedvezmények, parkoló matricák, bérletek

10. § (1) A tihanyi állandó lakóhellyel rendelkező lakos (továbbiakban: tihanyi lakos) személygépkocsira lakossági parkoló bérletet vásárolhat a rendelet 4. sz. mellékletében meghatározott áron.

(2) A lakossági parkolóbérlet vásárlására kizárólag csak a tihanyi lakos jogosult, aki a forgalmi engedély szerint a magángépjármű tulajdonosa, és befizette a gépjármű utáni súlyadót. Továbbá az a tihanyi lakos is jogosult lakossági parkolóbérlet vásárlására, aki saját cégének tulajdonában lévő gépjárművét használja. Lakossági parkolóbérlet gépjárművenként és időszakonként jár. Fentieket a vásárlásánál hitelt érdemlően igazolni kell a személyi igazolvánnyal vagy lakcímkártyával és forgalmi engedéllyel.

(3) A lakossági parkolóbérletetigénybe vevő tihanyi lakosról az Üzemeltető nyilvántartást vezet.

(4) A parkolóbérlet az összes Üzemeltető által üzemeltetett fizető parkolóban érvényes. A bérlet a Levendula Étterem melletti, a Tihanyi Közös Önkormányzati Hivatal (továbbiakban: Hivatal) előtti és a Visszhang-dombi, valamint a Batthyány utcai parkolókban napi egyszeri, maximum 2 órás folyamatos várakozásra jogosít.

(5) A tihanyi lakosokon kívül bármely természetes személy, jogi személyiséggel rendelkező és nem rendelkező szervezet jogosult a parkolóbérletet vásárolni a rendelet 4. számú mellékletében foglalt díjtételek ellenében.

8. Záró rendelkezések

11. § E rendelet 2015. március 1-én lép hatályba, ezzel egyidejűleg a fizető parkolóhelyek működtetéséről, a várakozás igénybevételének rendjéről és a parkolási díjakról szóló 14/2010. (XII. 16.) önkormányzati rendelet hatályát veszti.

1. melléklet

1m.pdf

2. melléklet

2m.pdf

3. melléklet

3m.pdf

4. melléklet

4m.pdf