Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének 11/2016. (VII.8.) önkormányzati rendelete

a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel végzett személyszállítási szolgáltatás feltételeiről, a kisvonat várakozóhelyek létesítésének és igénybevételének rendjéről

Hatályos: 2018. 06. 29

Tihany Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI törvény 12/A. § (2)-(5) és 49. § (3) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:




1. Általános rendelkezések

1. §


E rendelet alkalmazásában:


a) kisvonat várakozóhely: a közterületnek olyan kijelölt része, amely a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművek utas felvételi céllal történő tartózkodására szolgál,


b) tevékenységi engedély: a külön jogszabály szerint az illetékes közlekedési hatóság által a személyszállító tevékenység végzésére kiadott hatósági igazolás.



2. §


Tihany község közigazgatási területén különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel végzett személyszállítási szolgáltatást a vonatkozó egyéb jogszabályokban előírt feltételeken túl e rendeletben foglaltak szerint lehet folytatni.




2. A különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel végzett személyszállítási szolgáltatás folytatásának feltételei

3. §


(1) Különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel (kisvonattal) végzett személyszállítási szolgáltatást kizárólag a Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület) által kiadott útvonalengedély és Tihany Község Önkormányzatával megkötött határozott idejű közterület-használati megállapodás birtokában lehet folytatni.

(2) Tihany község közigazgatási területén különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel közlekedni kizárólag a Képviselő-testület által meghatározott – jelen rendelet 1. mellékletében meghatározott útvonalakon lehet.

(3) [1] Különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel (kisvonattal) végzett személyszállítási szolgáltatást kizárólag jelen rendelet 3. mellékletében foglalt műszaki és egyéb feltételeknek megfelelő járművel lehet végezni.



3. A kisvonat várakozóhelyek létesítésére és igénybevételére vonatkozó szabályok

4.§


(1) Tihany község közterületein kisvonat várakozóhely létesítése, használata és üzemeltetése e rendelet szabályai szerint engedélyezhető és végezhető.


(2) E rendelet alkalmazása szempontjából közterület az ingatlan-nyilvántartásban közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet, valamint a belterületi földrészlet, építmény közhasználatra, jármű- vagy gyalogosforgalom részére átadott része, ideértve az ingatlan-nyilvántartás szerint közforgalom elől el nem zárt magánutakat is.



5. §


(1) Kisvonat várakozóhelyet kizárólag az Önkormányzat létesíthet.


(2) Az Önkormányzat által kijelölt kisvonat-várakozóhelyeket jelen rendelet 2. melléklete tartalmazza.


(3) Vásárok, kiállítások, sportesemények, rendezvények alkalmával ideiglenes kisvonat várakozóhely is létesíthető.


(4) Közterület-használatot is megvalósító kisvonat várakozóhely létesítésére, használatára és üzemeltetésére a közterület tulajdonosától közterület-használati hozzájárulást kell kérni. A hozzájárulás határozott időtartamra vagy meghatározott feltétel bekövetkeztéig adható.


(5) A Tihany Község Önkormányzat tulajdonában lévő közterületeken a kisvonat várakozóhely létesítésére, használatára és üzemeltetésére irányuló közterület-használati hozzájárulásról jelen rendelet előírásai alapján és a Tihany Község Önkormányzata tulajdonában álló közterületek használatáról szóló mindenkor hatályos önkormányzati rendeletben foglalt hatásköri és eljárási szabályok megfelelő alkalmazásával kell dönteni.


(6) A közterület-használati hozzájárulás feltételeit a tulajdonos Önkormányzat megállapodásban rögzíti.



6.§


(1) Tihany község területén különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel (kisvonattal) végzett személyszállítási szolgáltatás végzésére jogosító útvonalengedélyt a Képviselő-testület adja ki.


(2) E rendelet hatálya alá tartozó kisvonat várakozóhelyeket a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel végzett személyszállítási szolgáltatást végző vállalkozás (a továbbiakban: vállalkozás) csak útvonalengedély birtokában használhatja.


(3) A vállalkozás az útvonalengedély iránti kérelmet Tihany Község Önkormányzatánál nyújthatja be.


(4) A kérelemnek az alábbi adatokat kell tartalmaznia:

a) a vállalkozás neve,

b) egyéni vállalkozó esetén a születési helye, ideje, anyja neve, lakcíme, levelezési címe, vállalkozói igazolványának száma,

c) gazdasági társaságok esetén a vállalkozás székhelye, levelezési címe, cégjegyzékszáma, adószáma,

d) a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű forgalmi rendszáma, rendszámai,

e) a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű gyártmánya, típusa, színe,

f) az Önkormányzattal megkötött közterület-használati megállapodást.


(5) A kérelemhez mellékelni kell egyéni vállalkozó esetén a vállalkozói igazolványának, vagy az erről szóló igazolásnak, gazdasági társaság esetén a társaság 30 napnál nem régebbi cégkivonatának és a vezető tisztségviselő aláírási címpéldányának vagy aláírás-mintájának másolatát.


(6) Tihany Község Önkormányzata az útvonalengedély kiadása előtt jogosult az alábbi okiratokat megtekinteni:

a) vállalkozói igazolvány eredeti példányát vagy az erről szóló igazolás eredeti példányát,

b) a cégkivonat hiteles példányát,

c) az aláírási címpéldány vagy az aláírás-minta eredeti példányát,

d) a forgalmi engedélyt,

e) az illetékes közlekedési hatóság által kiállított okiratot.


(7) A Képviselő-testület – szükség esetén a jármű megszemlélését követően – az útvonalengedélyt csak abban az esetben adja ki, ha a vállalkozás és a jármű e rendelet feltételeinek megfelel.


(8) Az útvonalengedély az alábbi két részből áll:

a) a képviselő-testület által kiadott, kisvonat várakozóhely-használati hozzájárulás megállapodás megkötését igazoló kártya (a továbbiakban: kártya),

b) a Tihany Község Önkormányzata által kiadott, sorszám szerint nyilvántartott öntapadós matrica (a továbbiakban: matrica).


(9) A Tihany Község Önkormányzata által biztosított matricát a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű szélvédőjén, a belső visszapillantó tükör mögött kell elhelyezni. A Tihany Község Önkormányzata által biztosított kártyát a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű vezetője ellenőrzés esetén köteles átadni.


(10) A Képviselő-testület a vállalkozás által rendelkezésére bocsátott adatok ellenőrzésére az útvonalengedély érvényességének ideje alatt is jogosult. E célból felkérheti a vállalkozást az (5) és (6) bekezdés szerinti okiratok felmutatására és elvégezheti a jármű szemléjét.





4. Különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű végzett jogellenes személyszállítási szolgáltatás jogkövetkezménye

7. §


(1) A kijelölt útvonal és a kisvonat várakozóhely használatával kapcsolatos szabályok betartását a hatáskörrel és illetékességgel rendelkező hatóságok mellett a Tihanyi Közös Önkormányzati Hivatal közterület-felügyelői is jogosultak és kötelesek ellenőrizni. Az ellenőrzést az érintett szervek közösen is végezhetik.


(2)  [2] Attól az útvonalengedéllyel rendelkező vállalkozótól, aki az e rendeletben foglalt a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel végzett személyszállítási szolgáltatásra vonatkozó előírásokat megsérti, vagy a kisvonat várakozóhelyet nem rendeltetésszerűen használja – ideértve különösen a szándékos vagy súlyosan gondatlan szennyezést, rongálást – a Képviselő-testület az útvonalengedélyt visszavonja.


(3) Az útvonalengedély visszavonásáról szóló határozat kézhezvételét követő 3 napon belül a vállalkozás a részére átadott kártyát köteles Tihany Község Önkormányzat titkárságán leadni, és a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járműről a matricát eltávolítani.


(4) A helyszíni bírság megfizetése, a közigazgatási hatósági eljárás kezdeményezése nem mentesít Tihany Község Önkormányzatának a kisvonat várakozóhely helyreállításával kapcsolatban felmerült költségei megfizetésének kötelezettsége alól.


(5) [3] Az az üzembentartó, aki

a)  útvonalengedély nélkül végez különleges személyszállító szolgáltatást,

b) a részére kiadott útvonalengedélytől eltérő útvonalon végez különleges személyszállító szolgáltatást,

c) Tihany Község közterületein létesített kisvonat várakozóhelyeken közterület-használati megállapodás hiányában végez különleges személyszállító szolgáltatást,

d) a jelen rendeletben és 3. sz. mellékletében foglalt műszaki és egyéb feltételeknek nem megfelelő járművel végez különleges személyszállító szolgáltatást


megsérti az e rendeletben foglaltakat  és 800.000,- Ft közigazgatási bírsággal sújtható.


(6)  [4] Az a járművezető, aki az útvonalengedély ellenőrzése során nem működik együtt és ezzel az eljárást hátráltatja, késlelteti vagy meghiúsítja, megsérti az e rendeletben foglaltakat és 200.000,- Ft közigazgatási bírsággal sújtható.


(7) [5] Az ellenőrzés során a járművet a kiszabott bírság illetőleg a pénzkövetelés biztosítás megfizetéséig az erre vonatkozó külön határozat kiadása nélkül az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvénynek (a továbbiakban: Ákr.) a biztosítási intézkedésekre vonatkozó feltételei szerint vissza lehet tartani.


(8)  [6] Amennyiben az ellenőrzés megállapítja, hogy az (5) és (6) bekezdésben felsorolt szabályok valamelyikét megszegték és a szabályszegés a közlekedés biztonságára kockázatot jelent, az eljáró hatóság az erre vonatkozó külön határozat kiadása nélkül az Ákr. biztosítási intézkedésekre vonatkozóan megállapított feltételei szerint a járművet visszatartja a közlekedésbiztonsági kockázat elhárításáig.


(9)  [7] A jogellenes különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű részére a visszatartás idejére várakozó helyet kell kijelölni, és a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű forgalmi engedélyét és hatósági jelzését – az átvételét igazoló elismervény egyidejű kiállítása és annak a járművezető részére történő átadása mellett - a visszatartás időtartamára el kell venni. Az ügyfél részére átadandó írásbeli tájékoztatás tartalmát jelen rendelet 4. melléklete tartalmazza.


(10) [8] Amennyiben az eljáró hatóság az ellenőrzés során megállapítja, hogy a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű vezetőjének, vagy üzemben tartójának közigazgatási bírság tartozása áll fenn, a (8)-(9) bekezdésekben foglaltak szerint kell eljárni.



5. Záró és átmeneti rendelkezések

7.§


(1) Ez a rendelet 2016. július 20. napján lép hatályba.





                       

Tósoki Imre                                        Németh Tünde

polgármester                                             jegyző






Kihirdetve: 2016. július 08.



    Németh Tünde

                                                                       jegyző

[1]

A rendelet szövegét a 7/2018. (IV.27.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2018. június 29-től

[2]

A rendelet szövegét a 7/2018. (IV.27.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2018. április 28-tól

[3]

A rendelet szövegét a 7/2018. (IV.27.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2018. április 28-tól

[4]

A rendelet szövegét a 7/2018. (IV.27.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2018. április 28-tól

[5]

A rendelet szövegét a 7/2018. (IV.27.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2018. április 28-tól

[6]

A rendelet szövegét a 7/2018. (IV.27.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2018. április 28-tól

[7]

A rendelet szövegét a 7/2018. (IV.27.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2018. április 28-tól

[8]

A rendelet szövegét a 7/2018. (IV.27.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2018. április 28-tól