Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2017. (III.9.) önkormányzati rendelete

a szociális igazgatásról és a szociális, valamint gyermekvédelmi ellátások helyi szabályozásáról szóló 1/2015.(II.18.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2017. 03. 10- 2017. 03. 10

Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-ában és a 132. § (4) bekezdésében, valamint a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény 18. § (2) bekezdésében és 131. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1.§. A rendelet 4.§.(1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


A Képviselő-testület az e rendeletben meghatározott pénzbeli és természetbeni ellátásokkal kapcsolatos hatásköreinek gyakorlását – kivétel születési támogatás, oktatási támogatás, 5.000,- Ft vagy az alatti összegű települési támogatás, étkezési támogatás – Tihany Község Önkormányzat Szociális Bizottságára (a továbbiakban: Bizottság) átruházza.


2. §. A rendelet 4.§. (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


A Képviselő-testület a születési támogatás, az oktatási támogatás, az 5.000,- Ft vagy az alatti összegű települési támogatás és e rendelet 28-29.§-ában szabályozott étkezési támogatás megállapításával kapcsolatos hatáskörök gyakorlását Tihany Község Önkormányzat Polgármesterére ruházza át.

A Polgármester települési támogatást e rendeletben foglaltak alkalmazásával egy jogosultnak évente maximum három alkalommal adhat.

Az étkezési támogatás ügyében beadott méltányossági kérelmeket a Szociális Bizottság bírálja el.


3.§. A rendelet 15.§. (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


A temetési költségekre tekintettel települési támogatásra jogosult a 11. §-ban meghatározott feltételek fennállása mellett az a személy, aki az elhunyt személy temetéséről gondoskodott, de arra nem volt köteles, illetve tartásra köteles hozzátartozó esetén akkor, lehet megállapítani, ha a temetési költségek viselése a saját, illetve családja létfenntartását veszélyezteti, és akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a nyugdíjminimum 800 %-át nem haladja meg.

A temetési segély abban az esetben nyújtható, ha az elhunyt és a temettető is Tihanyban állandó lakcímmel rendelkezik és az eltemettető életvitelszerűen Tihanyban is tartózkodik.


4.§. A rendelet 16.§. (1) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


Rendszeres települési támogatásra jogosult az a személy, akinek családjában az egy főre jutó jövedelem a nyugdíjminimum 250 %-át nem haladja meg, és tartós létfenntartási problémákkal küzd, vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt anyagi segítségre szorul.


5.§. A rendelet 25.§. (1) és (2) bekezdése az alábbiak szerint módosul:


(1) A szociális Bizottság a szülő kérésére rendszeres nevelési segélyt állapíthat meg, ha a gyermek nevelésére egyébként alkalmas szülő, és a családban élő más tartásra köteles hozzátartozók jövedelmének együttes összegéből kiszámított egy főre jutó jövedelme – önhibájukon kívül – nem éri el a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 240 %-át, és emiatt a gyermek fejlődése veszélyben van.

(2) Kivételesen akkor is megállapítható a rendszeres nevelési segély az egyedülálló, a fiatal házas, a 3 vagy több gyermeket nevelő szülők esetében, ha az egy főre jutó jövedelem a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 260 %-át nem éri el.


6.§. (1) E rendelet kihirdetést követő napon lép hatályba.


       (2) E rendelet kihirdetését követő második napon hatályát veszti.





     Tósoki Imre                                        Németh Tünde

    polgármester                                             jegyző




Kihirdetve: 2017. március   9.



                                                                                        Németh Tünde

                                                                                              jegyző