Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2018. (II.8.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 12/2013.(VI.12.) számú önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2018. 02. 09- 2018. 02. 09

Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 109.§. (4) bekezdésében, Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés e) pontjában bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbiakat rendeli el

1.§



Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 12/2013.(VI.12.) számú önkormányzati rendeletének (továbbiakban: Rendelet) 26. §-sa helyébe a következő rendelkezés lép:



26.§. (1) Gazdasági társaság, illetve non-profit gazdasági társaság alapításáról, gazdasági társaságba, vagy non-profit gazdasági társaságba való belépésről, az Önkormányzat tulajdonát képező gazdasági, vagy non-profit gazdasági társaság átalakításáról, megszüntetéséről, az Önkormányzatot a gazdasági társaság, illetve non-profit gazdasági társaság vagyonából megillető üzletrész, részvény eladásáról, elővásárlási jog gyakorlásáról – a nemzeti vagyonról szóló CXCVI. törvény 8.§ (1), (3), (6), (8) és (9) bekezdésében foglalt követelmények betartásával – kizárólag a Képviselő-testület dönt.


(2) A Képviselő-testület megállapítja az alapító okirat, vagy társasági szerződés tartalmát.


(3) Az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő egyszemélyes tulajdonú gazdasági társaság, non-profit gazdasági társaság alapító okiratában rendelkezni kell arról, hogy a társaság legfőbb szervének hatáskörébe tartozik a társaság által kötendő olyan szerződés jóváhagyása, amikor a szerződési érték a törzstőke legalább ¼-ét, de minimum nettó 20 millió forintot meghaladja.


(4) Nem kizárólagos önkormányzati tulajdonú többszemélyes gazdasági táraság, non-profit gazdasági társaság alapításakor a szerződő partnerek felé ajánlatot kell tenni arra vonatkozóan, hogy a társaság társasági szerződésében rögzítésre kerüljön a (3) bekezdés szerinti rendelkezés.


(5) Az Önkormányzat kizárólagos tulajdonában lévő egyszemélyes tulajdonú gazdasági társaság legfőbb szervének hatáskörébe tartozó alábbi jogokat a Képviselő-testület gyakorolja:

a) a számviteli törvény szerinti beszámoló jóváhagyása, ennek körében az eredmény felhasználására vonatkozó döntés meghozatala, üzleti terv elfogadása,

b) a pótbefizetés elrendelése és visszatérítése, törzstőke felemelése, leszállítása,

c) az elővásárlási jog gyakorlása a gazdasági társaság által,

d) az ügyvezető megválasztása, visszahívása, díjazásának megállapítása,

e) felügyelő bizottság tagjainak megválasztása, visszahívása, díjazásának megállapítása,

f) a könyvvizsgáló megválasztása, visszahívása, díjazásának megállapítása,

g) olyan szerződés megkötésének jóváhagyása, melyet a gazdasági társaság  az Önkormányzattal, ügyvezetőjével, vagy annak közeli hozzátartozójával illetve élettársával köt,

h) az ügyvezető(k), a felügyelő bizottsági tagok, ill. a könnyvizsgálóval szemben követelések érvényesítése,

i) a gazdasági társaság beszámolójának, ügyvezetésének, gazdálkodásának könyvvizsgáló által történő megvizsgálásának elrendelése,

j) az elismert vállalatcsoport létrehozásának előkészítéséről és az uralmi szerződés tervezetének tartalmáról való döntés, az uralmi szerződés tervezetének jóváhagyása,

k) a gazdasági társaság jogutód nélküli megszűnésének, átalakulásának elhatározása,

l) az alapító okirat módosítása,

m) olyan szerződés jóváhagyása, amelyet a gazdasági társaság  a társadalmi közös szükséglet kielégítéséért felelős szervvel köt a közhasznú tevékenység folytatásának feltételeiről,

n) a hitelfelvétel - kivéve az éven belüli likviditási hitelt - valamint a hitelszerződés módosítása,

o) a garancia- és a kezességvállalás,

p) a tartozás-átvállalás és a követelés-elengedés,

q) az értékpapír vásárlás, kivéve az éven belüli likvid célú ügyleteket,

r) a pénzügyi lízingszerződés megkötése,

s) az ingyenes vagyonjuttatás, ellenérték nélküli engedményezés,

t) a gazdasági társaság alapítása, tulajdonszerzés más gazdasági társaságban,

u) az 500.000,-Ft feletti vagyonértékesítés,

v) a követelésvásárlás,

w) a közhasznúsági jelentés elfogadása, és

x) mindazon ügyek, amelyeket törvény vagy az alapító okirat az alapító Önkormányzat kizárólagos hatáskörébe utal.


(6) A többszemélyes gazdasági társaságban a társaság legfőbb szervének hatáskörébe tartozó alábbi kérdésekben a meghozandó döntést megelőzően a Képviselő-testület dönt:

a) a gazdasági társaság átalakulásának elhatározásáról,

b) az üzletrész, részvény elidegenítésről,

c) az alaptőke felemeléséről és leszállításáról,

d) az üzletrész elővásárlási jogáról történő lemondásról és

e) a számviteli törvény szerinti beszámoló jóváhagyásáról, ennek körében az eredmény felhasználására vonatkozó döntés meghozataláról, üzleti terv elfogadásáról, kivéve azon gazdasági társaságokat, ahol az önkormányzat tulajdoni részesedése a 10%-ot nem haladja meg.


(7) A gazdasági társaságok legfőbb szervének hatáskörébe tartozó, az (5) és (6) bekezdésben fel nem sorolt kérdésekben a Polgármester dönt.


(8) Az Önkormányzat költségvetését illeti a társasági vagyon utáni részesedés és osztalék.


(9) Amennyiben a Képviselő-testület olyan gazdasági társaságot, illetve non-profit gazdasági társaságot alapít, melynek tevékenysége az Önkormányzat közfeladat ellátása közé tartozik, törvény eltérő rendelkezése hiányában az Önkormányzat tulajdonosi aránya 51%-nál kevesebb nem lehet.


(10) A gazdasági társaság legfőbb szervének (taggyűlés, közgyűlés) ülésén a tagsági (részvényesi) jogokat a Polgármester gyakorolja. Ezt a jogát az általa meghatalmazott személy útján is gyakorolhatja. A Polgármester a tag képviseleti meghatalmazására vonatkozó szabályok szerint jogosult meghatalmazni a Képviselő-testület tagját, a jegyzőt, a közös önkormányzati hivatal dolgozóját. A tagsági/képviseleti jog gyakorlása kizárólag a Képviselő-testület által elfogadott tartalommal történhet.


(11) Ha a gazdasági társaság legfőbb szerve az Önkormányzat Képviselő-testülte által előzetesen nem tárgyalt és a 26.§ (6) bekezdésben meghatározott kérdésekben, vagy a Polgármester hatáskörébe tartozó kérdésekben kíván dönteni, amely döntés képviseletére meghatalmazással a taggyűlésen vagy közgyűlésen részt vevő nem rendelkezik, az önkormányzat képviselőjének az érintett napirend elhalasztását kell kérni, kivéve, ha a társaság legfőbb szerve az utólagos önkormányzati, vagy polgármesteri jóváhagyást a társasági döntés érvényességi feltételeként elfogadja. 


2. §


(1) A Rendelet 1. számú mellékletében a jogszabály erejénél fogva forgalomképtelen ingatlanok közül a 72. soron szereplő 487/1 hrsz.-ú 1187 m2 területű, „közkert” művelési ágú ingatlan törlésre kerül.


(2) A Rendelet 1. számú mellékletében a forgalomképes vagyonelemek felsorolása az alábbi sorokkal egészül ki:

 36. sor 487/4 hrsz.-ú 600 m2 területű „kivett beépítetlen terület” művelési ág ingatlan,

 37. sor 487/5 hrsz.-ú 600 m2 területű „kivett beépítetlen terület” művelési ágú ingatlan.



3. §



 (1) E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.





                   Tósoki Imre                                                                                  Németh Tünde

                  polgármester                                                                                         jegyző





Kihirdetve: Tihany, 2018. február 9.


                                                                                                                        Németh Tünde

                                                                                                                               jegyző


Mellékletek