Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2018. (IV.27.) önkormányzati rendelete

a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel végzett személyszállítási szolgáltatás feltételeiről, a kisvonat várakozóhelyek létesítésének és igénybevételének rendjéről szóló 11/2016. (VII.8.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2018. 04. 28- 2018. 04. 29

Tihany Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a személyszállítási szolgáltatásokról szóló 2012. évi XLI törvény 12/A. § (2)-(5) és 49. § (3) bekezdéseiben kapott felhatalmazás alapján, és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

2.§ A Rendelet 7.§ (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(2)  Attól az útvonalengedéllyel rendelkező vállalkozótól, aki az e rendeletben foglalt a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó járművel végzett személyszállítási szolgáltatásra vonatkozó előírásokat megsérti, vagy a kisvonat várakozóhelyet nem rendeltetésszerűen használja – ideértve különösen a szándékos vagy súlyosan gondatlan szennyezést, rongálást – a Képviselő-testület az útvonalengedélyt visszavonja.”


3.§ A Rendelet 7.§ (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(5) Az az üzembentartó, aki

a)  útvonalengedély nélkül végez különleges személyszállító szolgáltatást,

b) a részére kiadott útvonalengedélytől eltérő útvonalon végez különleges személyszállító szolgáltatást,

c) Tihany Község közterületein létesített kisvonat várakozóhelyeken közterület-használati megállapodás hiányában végez különleges személyszállító szolgáltatást,

d) a jelen rendeletben és 3. sz. mellékletében foglalt műszaki és egyéb feltételeknek nem megfelelő járművel végez különleges személyszállító szolgáltatást


megsérti az e rendeletben foglaltakat  és 800.000,- Ft közigazgatási bírsággal sújtható.”


4.§ A Rendelet 7.§-a az alábbi, (6)-(10) bekezdésekkel egészül ki:


„(6) Az a járművezető, aki az útvonalengedély ellenőrzése során nem működik együtt és ezzel az eljárást hátráltatja, késlelteti vagy meghiúsítja, megsérti az e rendeletben foglaltakat és 200.000,- Ft közigazgatási bírsággal sújtható.


(7) Az ellenőrzés során a járművet a kiszabott bírság illetőleg a pénzkövetelés biztosítás megfizetéséig az erre vonatkozó külön határozat kiadása nélkül az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvénynek (a továbbiakban: Ákr.) a biztosítási intézkedésekre vonatkozó feltételei szerint vissza lehet tartani.


(8) Amennyiben az ellenőrzés megállapítja, hogy az (5) és (6) bekezdésben felsorolt szabályok valamelyikét megszegték és a szabályszegés a közlekedés biztonságára kockázatot jelent, az eljáró hatóság az erre vonatkozó külön határozat kiadása nélkül az Ákr. biztosítási intézkedésekre vonatkozóan megállapított feltételei szerint a járművet visszatartja a közlekedésbiztonsági kockázat elhárításáig.


(9) A jogellenes különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű részére a visszatartás idejére várakozó helyet kell kijelölni, és a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű forgalmi engedélyét és hatósági jelzését – az átvételét igazoló elismervény egyidejű kiállítása és annak a járművezető részére történő átadása mellett - a visszatartás időtartamára el kell venni. Az ügyfél részére átadandó írásbeli tájékoztatás tartalmát jelen rendelet 4. melléklete tartalmazza.


(10) Amennyiben az eljáró hatóság az ellenőrzés során megállapítja, hogy a különleges személyszállító szolgáltatást nyújtó jármű vezetőjének, vagy üzemben tartójának közigazgatási bírság tartozása áll fenn, a (8)-(9) bekezdésekben foglaltak szerint kell eljárni.”

6.§ A Rendelet kiegészül a 4. melléklettel, melyet e rendelet 2. melléklete tartalmaz.

7.§ (1) Ez a rendelet - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a kihirdetést követő napon lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

(2) Az 1.§ és 5.§ 2018. június 29-én lép hatályba és az azt követő napon hatályát veszti.

Tósoki Imre                                        Németh Tünde

polgármester                                            jegyző





Kihirdetve: 2018. április 27.


                                                                                                       Németh Tünde

                                                                                      jegyző

Mellékletek