Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2019. (VI.21.) önkormányzati rendelete

a településkép védelméről szóló 21/2017.(XII.19.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 06. 21- 2019. 06. 21


Tihany  Község Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 4/2016. (IV.22.) önkormányzati rendeletben meghatározott partnerek és a Veszprém Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet Állami Főépítésze, a Veszprémi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park véleményének kikérésével a következőket rendeli el.


  1. § A településkép védelméről szóló 21/2017.(XII.19.) önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) bevezető része helyébe a következő rendelkezés lép:


„Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testülete a településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12.§ (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a partnerségi egyeztetés szabályairól szóló 4/2016.(IV.22.) önkormányzati rendeletben meghatározott partnerek és a Veszprém Megyei Kormányhivatal Kormánymegbízotti Kabinet Állami Főépítésze, a Veszprémi Járási Hivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Osztálya, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Balaton-felvidéki Nemzeti Park véleményének kikérésével a következőket rendeli el:”


2.§ (1) A rendelet I. fejezet 1. alcíme helyett a következő alcím lép:


„A településkép-védelem módja és e rendelet mellékleteinek felsorolása”


(2) A Rendelet 1.§ (1) helyébe a következő rendelkezés lép:

„1.§ (1)  Tihany Község sajátos településképének védelmét társadalmi bevonás és konszenzus által, úgy kívánja elérni, hogy

  1.  a helyi építészeti örökség területi és egyedi védelem meghatározását, a védetté  nyilvánítását és a védelem megszüntetését szabályozza;
  2.  a településképi szempontból meghatározó területeket meghatározza;
  3.  a településképi követelményeket meghatározza;
  4.  a településkép-érvényesítési eszközöket szabályozza.”


3.§ A Rendelet 3. § (2) d) pontja  helyébe a következő rendelkezés lép:

„d) A védelem megállapításához az értékvizsgálatot, az Önkormányzat készítteti el.”


4.§ A Rendelet 4. § (1), (2)  bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„4.§ (1) A helyi védelem elrendelésével és a helyi védelem megszüntetésével kapcsolatban a rendelet előkészítéséről az önkormányzati főépítész (továbbiakban: főépítész) gondoskodik.


(2) A helyi védelem alá helyezés vagy a helyi védelem megszüntetésével kapcsolatban a rendelet kezdeményezéséről, az értékvizsgálat vagy szakvélemény közzétételével egyidejűleg, az önkormányzat honlapján 15 napon belül tájékoztatást kell közzétenni, továbbá helyi egyedi védelemre irányuló kezdeményezés esetén írásban  értesíteni kell a 3.§ (6) bekezdés szerinti érdekelteket.


5.§ A Rendelet 4.§ (4)-(7) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) A helyi védelem alá helyezésről vagy a helyi védelem megszüntetéséről a Képviselő-testület a településkép védelméről szóló rendelet módosításával:

  1. a helyi védelem alá helyezés elrendelését vagy megszüntetését megalapozó értékvizsgálat vagy szakvélemény és
  2. a 3.§ (6) bekezdésben meghatározott érdekeltek észrevételeinek és
  3. a főépítész véleményének

figyelembevételével dönt.


(5) A helyi védelem alá helyezéssel vagy a helyi védelem megszüntetésével kapcsolatos rendeletet közzé kell tenni az Önkormányzat honlapján a jóváhagyástól számított 15 napon belül, és amennyiben ez a döntés helyi egyedi védelemmel kapcsolatos, azt írásban kell közölni a 3.§ (6) bekezdés szerinti érdekeltekkel.


(6) A helyi védelem alá helyezést, illetve a helyi védelem törlését elrendelő önkormányzati rendelet hatályba lépésétől számított 15 napon belül a jegyző kezdeményezi a védelem ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzését vagy abból való törlését.


(7) Amennyiben egy helyi védett érték országos védelem alá kerül, annak közzétételét követően 60 napon belül e rendelet módosításával a főépítész kezdeményezi a helyi védelem törlését.”


6.§ A Rendelet 7.§ (4) helyébe a következő rendelkezés lép:


„(4) Helyi védett érték – természeti erők által okozott káresemény, veszélyhelyzetet előidéző állagromlás kivételével – nem bontható le.”


7.§ A Rendelet 27. alcíme helyébe a következő rendelkezés lép:


„27. Településképi követelmények reklámhordozók és egyéb információhordozók elhelyezésére”


8.§ A Rendelet 34.§ (2) bekezdés helyébe a következő rendelkezés lép:


„34.§ (2) Egyéb közérdekű információhordozók az alábbiak szerint elhelyezhetők

  1. a közérdekű vagy kulturális célú hirdetőberendezés a közművelődési és közintézmény épület homlokzatán legfeljebb 2 m2 felületig,
  2. a település szempontjából jelentős eseményről (pl. falurendezvények) való tájékoztatás érdekében – az esemény előtt és annak időtartama alatt – időszakosan, de legfeljebb összesen 12 hétig molinó, plakát, egyéb hirdetés,
  3. vegyes területen, épületek homlokzatára felfüggesztve a közérdekű kulturális célú rendezvények hirdetését szolgáló információhordozók, feliratok.”


9.§ A Rendelet 36. §- az alábbi rendelkezéssel kiegészül:

„(4) Tihany területén elektronikus hírközlési sajátos építményt csak a 093/29 hrsz.-ú telken lehet elhelyezni.”


10.§  A Rendelet 39. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A véleményezési eljárás lefolytatásához a kérelmező (építtető) kérelmét papír alapon vagy e-papíron nyújtja be a hivatali címre, míg a véleményezendő építészeti-műszaki dokumentációt elektronikus formában az építésügyi hatósági eljáráshoz biztosított elektronikus tárhelyre feltölti, melyhez a polgármesternek hozzáférést biztosít.”

11.§ A Rendelet 39. § (10) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(10) A polgármester a településképi véleményének kialakításához kikéri a főépítész szakmai állásfoglalását, amely a vélemény szakmai megalapozását jelenti.”

12.§ A Rendelet 43. § (1) a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

„a) kötelezési eljárást folytat le, vagy”


13.§ A Rendelet 44. § (1) bekezdése első mellékmondata helyébe a következő rendelkezés lép:


„(1) A településképi követelmények megszegése vagy végre nem hajtása esetén, e magatartás elkövetőjével szemben az önkormányzat Képviselő-testülete településkép-védelmi bírságot
(a továbbiakban: bírság) szabhat ki, a településképi bejelentési eljárás során meghozott döntésben foglaltak megszegése, vagy a településképi kötelező konzultáció és településképi bejelentés elmulasztása, vagy a településképi kötelezés jogkövetkezményének eredménytelensége esetén”


14.§ Hatályát veszíti a Rendelet

  1. 12.§ a) pontja,
  2. 34.§ (3)-(4) bekezdése,
  3. 40.§ (3) bekezdése.


15.§ E Rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.



                           Tósoki Imre                                                          Németh Tünde

                          polgármester                                                               jegyző






A rendelet kihirdetve: 2019. június 21.





                                                                        Németh Tünde

                                                                               jegyző