Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

Tihany község jelképeiről és azok használatáról

Hatályos: 2023. 09. 30

Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2023. (IX. 29.) önkormányzati rendelete

Tihany község jelképeiről és azok használatáról

2023.09.30.

Tihany Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Az önkormányzat jelképei

1. § Az önkormányzat jelképei, mint a település történelmi múltjára utaló díszítő szimbólumok:

a) a címer,

b) a zászló és

c) a község logója.

2. Tihany címere

2. § (1) Tihany címere: Hasított, csücskös talpú pajzs jobb felében vörössel és ezüsttel hétszer vágott mező, amelynek vörös sávjaiban egy-egy, összesen négy balra fordított stilizált ezüst garda, a pajzs bal felében, kék mezőben jobbra néző, baljában kardot emelő, kettősfarkú, ágaskodó, előrelépő arany oroszlán látható.

(2) A pajzs jobb felében lévő Árpád-sávok Tihany Árpád-kori eredetére, a vörös sávokban látható ezüstszínű gardák, az ún. „tihanyi látott hal”, Tihany halászfalu voltára utalnak. A bal oldali kék mezőben látható kettősfarkú oroszlán Tihany 1718-as évszámot viselő és másfél évszázadon keresztül használatban volt mezővárosi pecsétjében látható, onnan került változatlan formában átemelve.

(3) A címer hiteles képi megjelenését a rendelet 1. melléklete tartalmazza.

3. A címer használatának köre és szabályai

3. § Az önkormányzat címerét, mint díszítő és utaló jelképet használni lehet:

a) az önkormányzat körpecsétjén, amely pecsétnyomó, gumibélyegző,

b) az önkormányzat zászlaján és annak változatain,

c) az önkormányzat és szerveinek készített levélpapírok fejlécén, fejléces borítékján,

d) Az önkormányzat által kiadott díszokleveleken, emléklapokon, kitüntető vagy emlékérmeken;

e) A községháza épületének bejáratánál, tanácskozótermében, és más protokolláris célt szolgáló helyiségeiben, a polgármester és jegyző irodáiban,

f) Az önkormányzat intézményei bejáratánál és vezetőinek irodáiban,

g) Az önkormányzat és szervei által megjelentetett, a település életével foglalkozó kiadványokon, meghívókon, emléktárgyakon,

h) A községbe vezető utak mellett levő táblán.

4. § A címer használata Magyarország címerének használatát nem helyettesítheti.

5. § Engedély nélkül használható a címer:

a) a község zászlaján

b) az önkormányzat körbélyegzőjén,

c) az önkormányzat költségvetési szerveinek épületein és helyiségeiben,

d) az önkormányzat és költségvetési szervei által készített és kiadmányozott okiratokon, megjelentetett kiadványokon, meghívókon, emléktárgyakon, dokumentumokon,

e) az önkormányzat által adományozott címek, kitüntetések, díjak és elismerések plakettjein, oklevelein,

f) az önkormányzat bizottsága, a polgármester, az alpolgármester a képviselők önkormányzati feladatellátással kapcsolatos tevékenysége során használt levélpapíron és e-mailjein,

g) az önkormányzati képviselők és tisztségviselők névjegykártyáján, a képviselő-testület és bizottságai üléseinek meghívóján,

h) a jegyző, aljegyző, a közös önkormányzati hivatal közigazgatási feladatellátással kapcsolatos tevékenysége során előállított okiratokon, használt levélpapíron és e-mailjein, névjegykártyáin és arcképes igazolványain,

i) az önkormányzat protokolláris rendezvényein,

j) a település utcáin és a közigazgatási határnál lévő táblán,

k) az önkormányzat jelvényein,

l) az önkormányzat és a közös önkormányzati hivatal járművein és

m) a községi rendezvényeken.

6. § (1) A címert a 3. §-ban meghatározottakon kívül más természetes személy vagy jogi személy csak engedéllyel használhatja.

(2) A címer használata abban az esetben engedélyezhető, ha a kiadvány, termék rendeltetése, esztétikai megjelenése, tartalma és célja méltó Tihany múltjához és jelenéhez.

(3) A címer használata díjmentes.

7. § (1) A címer használatát a Képviselő-testület engedélyezi.

(2) A címer használatára vonatkozó engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a címer használatot kérő

aa) természetes személy esetén természetes személyazonosító adatait (családi és utónév, születési családi és utóneve, születési helye és ideje, anyja születési családi és utóneve) lakcímét és tevékenységi körét.

ab) jogi személy esetén a nevét, a cégjegyzék vagy nyilvántartási számát, székhelyét, telephelyét és a tevékenységi körét.

b) a címer használatának célját, alkalmazásának módját,

c) a kiadvány, termék példányszámát vagy mennyiségét,

d) a terjesztés vagy a forgalomba hozatal módját,

e) a címer használatának kérelmezett időtartamát.

(3) A kérelemhez csatolni kell a címerrel, vagy logóval díszített kiadvány, termék grafikus ábrázolását tartalmazó papír alapú dokumentumot.

8. § (1) A Község címerének használatára vonatkozó engedélynek tartalmaznia kell:

a) a címer használatára jogosult 7. § (2) bekezdés a) pontjában meghatározott adatait,

b) az engedélyezett használat céljának megjelölését,

c) az engedély időtartamát,

d) a használattal kapcsolatos egyéb kikötéseket.

(2) A címer használatra vonatkozó engedély a kérelemben foglaltaknak megfelelően szólhat határozatlan vagy határozott időtartamra.

(3) A címer használati engedély jogosultja az engedélyezett címer használatot másra nem ruházhatja át.

(4) A címer használatra vonatkozó engedélyről, az engedélyezett címer használat módjáról és időtartamáról a Tihanyi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: TKÖH) jegyzője nyilvántartást vezet.

4. Tihany zászlaja és lobogója

9. § (1) Tihany zászlaja: A zászlólap egyharmad-kétharmad arányban hasítással kettészabott 1:2 arányú téglalap, amelynek a zászlórúdtól kezdődő első harmadában a címerpajzs jobb oldalán lévő vörös és ezüst (fehér) gardával, a zászló fennmaradó kétharmadának közepén, kék mezőben a címerpajzs bal oldalán szereplő, kettősfarkú, baljában kardot tartó, jobbra néző, ágaskodó arany oroszlán van.

(2) ) A Község zászlajának hiteles képi megjelenését a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(3) Tihany Község lobogója: A lobogó fehér alapszínén középen elhelyezkedő hasított csücskös talpú pajzs bal felében vörössel és ezüsttel hétszer vágott mező, amelynek vörös sávjaiban egy-egy, összesen négy jobbra fordított stilizált ezüst garda, a pajzs jobb felében, kék mezőben jobbra néző, baljában kardot emelő, kettősfarkú, ágaskodó, előrelépő arany oroszlán látható.

5. A zászló és a lobogó használatának köre és szabályai

10. § (1) A zászló és lobogó (a továbbiakban együtt: zászló) használata Magyarország zászlajának használatát nem helyettesítheti.

(2) A zászló használható:

a) nemzeti ünnepek alkalmával,

b) a képviselő-testület ülésein,

c) a képviselő-testület szervei, az önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek ünnepségein, rendezvényein,

d) több település részvételével tartott rendezvényeken és

e) települések közötti bel- és külföldi kapcsolatokban, rendezvényeken cserezászlóként.

(3) A Községhez tartozás kinyilvánítása céljából, magánszemély a zászlót nem gazdasági célra, a zászló méltóságának megőrzése mellett használhatja.

6. Tihany logója

11. § (1) Tihany logójának képi megjelenését a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(2) A logót turisztikai, idegenforgalmi célokra, Tihany múltjának, jelenének és a település, valamint a településen zajló programok népszerűsítése céljából és érdekében lehet felhasználni.

(3) A felhasználásra jogosultak köre:

a) önkormányzat és szervei,

b) Németh László Művelődési Ház és Könyvtár

c) Tihanyi Legenda Idegenforgalmi és Fejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft.

(4) A logó kiadványokra, termékre olyan formában kerülhet felhasználásra, hogy annak esztétikai megjelenése, tartalma és célja méltó legyen Tihany múltjához és jelenéhez.

7. A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás

12. § (1) Közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki az e rendeletben foglaltakat megszegi és engedély nélkül vagy engedélytől eltérő célra és módon használja a település jelen rendeletben szabályozott jelképeit.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben Tihany Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a közösségi együttélés alapvető szabályairól szóló 13/2013. (VII.4.) önkormányzati rendeletet megfelelően alkalmazni kell.

8. Vegyes rendelkezések

13. § (1) Ha az engedélyes e rendelet 1. §-ban foglalt jelképeket nem a kiadott engedélyben foglaltak vagy nem az e rendeletben meghatározottak szerint használja, úgy a Képviselő-testület a használatot megtilthatja, vagy az engedélyt visszavonja.

(2) Aki a Község címerét, zászlaját vagy logóját e rendelet hatályba lépése előtt megkezdte

a) és nem felel meg jelen rendelet előírásainak, úgy a rendelet hatálybalépését követő 6 hónapon belül meg kell szüntetni annak használatát,

b) megfelel az előírásoknak, de nem rendelkezik engedéllyel, úgy a hatálybalépését követő 6 hónapon belül kérvényeznie kell, ellenkező esetben a használatot meg kell szüntetnie.

(3) Az e rendelet szerinti engedélyezési eljárások során, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény rendelkezései az irányadók.

(4) Jelen rendelet hatályba lépésével hatályát veszti Tihany község címeréről, zászlajáról szóló 12/1999. (XI.1.) önkormányzati rendelet.

14. § Ez a rendelet 2023. szeptember 30-án lép hatályba.