Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 05. 01

Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

2023.05.01.

Tihany Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendeletben foglaltakra, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a települési köztemetőről, a temetkezés helyi szabályairól a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Tihany község közigazgatási területén működő azon temetőre és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységre terjed ki, amelyekben az önkormányzat a köztemető fenntartására vonatkozó törvényi kötelezettségét teljesíti.

(2) Értelmező rendelkezések e rendelet alkalmazása szempontjából:

1. Felekezeti temető:

a) Tihanyi Római Katolikus Egyházközség tulajdonában lévő 254/1. hrsz-ú, 8375 m2 nagyságú kivett temető művelési ágú terület,

b) a Tihanyi Református Egyházközség tulajdonában lévő 252. hrsz-ú, 4287 m2 nagyságú, kivett temető művelési ágú terület, valamint a

c) Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége tulajdonában lévő 253. hrsz-u, 170 m2 nagyságú, kivett temető művelési ágú terület.

2. Köztemető: Tihany Község Önkormányzatának tulajdonát képező 254/2. hrsz-ú, 308 m2 nagyságú, kivett temető művelési ágú terület, valamint külön megállapodás alapján a Tihanyi római Katolikus Egyházközség 254/1. hrsz-ú, 8375 m2 nagyságú kivett temető művelési ágú területből e rendelet 1. melléklete szerinti vázrajzon feltüntetett, összesen 242 m2 nagyságú terület.

3. Üzemeltető képviselője: köztemető esetében a temetőgondnok, felekezeti temető esetében az általuk kijelölt személy.

(3) E rendelet 3 § és 10. §-ban foglaltakat a felekezeti temetők tulajdonosaival megkötött megállapodás alapján a felekezeti temetők területére is alkalmazni kell.

2. A temető használatának és igénybevételének szabályai

2. § (1) A temetőben polgári és egyházi szertartással történő temetés egyaránt lefolytatható.

(2) A temetőt az önkormányzat üzemelteti temetőgondnok alkalmazásával, fenntartásának és üzemeltetésének költségeit saját költségvetéséből biztosítja.

(3) Az üzemeltető biztosítja:

a) ravatalozó és technikai berendezéseit,

b) halott hűtőt

c) közlekedő utat, parkolókat,

d) közművek (víz, villany)

e) hulladékgyűjtő edényzetet,

f) temetési helynek megfelelő terület.

(4) A temető nyitva tartása folyamatos.

3. § (1) A temetőben mindenki a hely jellegének megfelelő, a kegyeleti érzést nem sértő magatartást köteles tanúsítani

(2) Tilos a temetőben:

a) állatot bevinni,

b) dohányozni,

c) 14 év alatti gyermeknek felügyelet nélküli tartózkodni,

d) avart, elszáradt koszorú- és virágmaradványt a temető területén elégetni,

e) mások temetkezési helyén lévő kegyeleti tárgyakat, egyéb díszítő anyagokat, növényeket rongálni, eltávolítani.

(3) A temető környezetének védelme, rendjének és tisztaságának megőrzése minden látogató kötelessége.

(4) A temetőben tűzveszélyes tevékenységet végezni csak tűzvédelmi előírások betartásával lehet, a meggyújtott gyertyákat - a zárt mécses kivételével - távozás előtt el kell oltani.

(5) A temetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak, növények helyezhetők el. A temető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket a temető üzemeltetője eltávolítja, vagy az elhelyezővel eltávolíttatja.

(6) A köztemetőben végzendő bármilyen munka időpontját - a sírgondozás kivételével - be kell jelenteni az üzemeltető képviselőjének, építési és bontási anyagot a temetőbe be- és kiszállítani, ilyen jellegű munkát végezni csak az üzemeltető hozzájárulásával szabad.

(7) A köztemetőben lévő ravatalozó használatát a felekezetekkel megkötött megállapodás alapján az önkormányzat a felekezeti temetőkben elhunytak temetéséhez is azonos feltételekkel biztosítja e rendeletben meghatározott díjfizetés mellett.

3. A temetési helyek és méretei

4. § (1) A temetési helyek az e rendelet 1. mellékletében jelzett urnakertben vannak kijelölve, ahol a hamvak elhelyezése:

a) urnafalban lévő urnafülkébe vagy

b) urnasírhelyben biztosított.

(2) Egy urnafülkébe és egy urnasírhelyben maximum 2 db urna helyezhető el.

5. § (1) Az urnakertben 7 db urnafal van, melyek megkülönböztetésére az A., B., C., D., E., F., és G. betűjelzés szolgál.

(2) Az urnafalakban lévő 35 x 35 x 35 cm tárolóterű urnafülkék száma összesen: 81 db az alábbi megoszlásban:

a) A jelölésű: 4x3 = 12 db

b) B jelölésű: 4x3 = 12 db

c) C jelölésű: 4x3 = 12 db

d) D jelölésű: 4x3 = 12 db

e) E jelölésű: 4x3 = 12 db

f) F jelölésű: 3x3 = 12 db

g) G jelölésű: 4x3= 12 db

(3) Az urnafülke légmentes lezárása

a) az urnafülkéhez az önkormányzat részéről biztosított egységes gránit fedlappal, vagy

b) a méretnek megfelelő, de az eltemettető részéről biztosított egyedi gránit fedlappal történhet.

(4) A fedlapon koszorú elhelyezésére szolgáló „koszorú tartó” kizárólag a fedlap felső részén helyezhető el, a fedlaptól nagyobb mérető koszorú, illetve más díszítésre alkalmas tárgy nem helyezhető el.

6. § (1) Az urnasírhelyeket sávos elrendezésben, a szintvonalakkal párhuzamosan kell kialakítani, A sávokat tihanyi kőből készült kőfal választja el egymástól, a támfal mindkét oldalán 0,8 m x 0,6 m méretű urnasírhelyek biztosítottak.

(2) Az urnakertben 4 sáv alakítható ki, jelölésük H., I., J., K., betűjelzéssel különböztető meg.

(3) A H betűjelzéssel rendelkező, már kialakításra került sáv 8x2, összesen 16 db urnasírhelyet tartalmaz.

(4) Az I., J., K jelű sávokat az (1) bekezdésben foglaltak szerint kell kialakítani.

4. Temetési hely használati ideje

7. § (1) A temetési helyet előre megváltani nem lehet, a haláleset bekövetkezése jogosítja fel az eltemettetésről gondoskodót a temetési hely igénylésére, melynek igazolására a halotti anyakönyvi kivonatot be kell mutatni.

(2) A temetési hely felett annak van rendelkezési joga, aki azt megváltotta.

(3) Az 5. § (1) bekezdésében foglalt temetési helyek esetében a rendelkezési jog időtartama (használati idő) a megváltás napjától számított 50 év.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jog az (3) bekezdésben foglalt rendelkezési idő lejárta után újabb 50 évre újraváltható mindaddig, amíg az önkormányzat a temető bezárásáról nem dönt.

5. A temetési hely feletti rendelkezés

8. § (1) Az urnafülke feletti rendelkezési jog megszerzéséért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek az urnaelhelyezést megelőzően díjat kell fizetni.

(2) A megváltási díjat az első megváltás alkalmával az eltemettető vagy az általa megbízott, az újra váltáskor az urnafülke felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni.

(3) A temetési hely újra váltásában elsőbbséget élvez az eltemettető, halála esetén pedig a törvényes öröklés rendje szerint soron következő közeli hozzátartozója.

(4) A temetési helyek rendelkezési jogát magánszemélyek között átruházni nem lehet, de a temetési helyet újra megváltó hozzátartozó rendelkezési jogot szerez.

(5) Megszűnik a rendelkezési jog gyakorlása, ha a használati idő meghosszabbítás hiányában lejár.

(6) Amennyiben valamely urnasírhely használati ideje lejár, az Önkormányzat hirdetményben köteles a hozzátartozók figyelmét a lejárat előtt legalább 6 hónappal erre felhívni. A hirdetményt ilyen esetben az urnafülkét tartalmazó építmény jól látható helyén kell 6 hónap időtartamra kifüggeszteni.

(7) Ha az urnafülke használati idejét a hozzátartozók nem hosszabbítják meg, úgy az önkormányzat a használati idő lejárta után azt kiürítheti és az urnát (urnákat) közös sírba temetheti, vagy közös fülkébe helyezheti.

(8) Az urnafülkére vonatkozó rendelkezési jog a temetési helyről kikerült urna új temetési helyre történő áthelyezésével is megszűnik.

6. A temetési helyek nyilvántartása

9. § (1) A kegyeleti jogok gyakorlása céljából az urnakertről és a temetési helyekről az önkormányzat nyilvántartó könyvet vezet, melybe minden urnaelhelyezést időrend szerint be kell jegyezni.

(2) A nyilvántartás a temetőkről és a temetkezésekről szóló 1999. évi XLIII. törvény 18. § (2) és (4) bekezdésében foglaltak szerinti adatokat tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat köteles gondoskodni a nyilvántartó könyvbe bejegyzett személyes adatok biztonságáról.

(4) A nyilvántartó könyveket az urnafal fennállásáig meg kell őrizni. Azt követően át kell adni a területileg illetékes levéltárnak.

7. A temetési helyek gondozásának szabályai

10. § (1) A sírhely felett rendelkezni jogosult köteles az igénybevett sírhelyet gondozni, karbantartani, gyommentesíteni.

(2) A sírgondozás, díszítés a sírhely méretén túl nem terjedhet a sírhelyek közötti közlekedést nem akadályozhatja.

(3) A sírhely gondozása úgy végezhető el, hogy az ne sértse más elhunyt hozzátartozójának, illetve más látogatóknak kegyeleti érzéseit és ne akadályozza őket a sírgondozásban.

(4) A munkavégzés során a szomszédos temetési hely nem sérülhet, illetve búcsúztatás alatt a munkavégzéssel okozott hang vagy egyéb hatás nem zavarhatja a temetkezési szertartást.

(5) A sírhely gondozása során keletkezett szemetet az üzemeltető által kijelölt helyen kell elhelyezni.

8. Temető bezárása és megszüntetése

11. § A temető bezárása a 145/1999. (X. 1.) Korm. rendelet 19. § - 22. § előírásai szerint kerülhet sor.

9. Vegyes rendelkezések

12. § (1) A temetkezéssel kapcsolatos díjakat a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(2) A rendelet hatálybelépése előtt használatba vett temetkezési helyek esetében a megváltási időszak e rendelet hatálybalépésének napjával kezdődik azzal, hogy az 50 évre szóló megváltási díjat minden esetben megfizetettnek kell tekinteni.

(3) A (2) bekezdés esetén az újraváltás lehetőségére és fizetendő díjra a 7. § (2) és (3) bekezdését kell értelemszerűen alkalmazni.

13. § Ez a rendelet 2023. május 1-jén lép hatályba.