Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2021. (VII. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi parkolás átfogó szabályozásáról és a várakozás igénybevételének rendjéről, valamint a parkolási díjakról

Hatályos: 2021. 08. 01

a helyi parkolás átfogó szabályozásáról és a várakozás igénybevételének rendjéről, valamint a parkolási díjakról

Általános indokolás

Általános indokolás

Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testülete, 2015. évben alkotta meg a fizető parkolóhelyek működtetéséről, a várakozás igénybevételének rendjéről és a parkolási díjakról szóló 2/2015. (II.18.) számú önkormányzati rendeletét.

A rendelet alkalmazása során kialakult gyakorlat, különösen az időközben mutatkozó szabályozási pontosítások igénye, új övezetek bevonása indokolta egy új rendelet megalkotását.

Az új rendelet tervezett hatálybalépésével, 2021. augusztus 01. napján az eddigi rendelet hatályon kívül helyeződik.

A rendelet-tervezet megalkotásának szükségességét elsősorban a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörben történő jogszabályalkotási lehetőség indokolja. Az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében a Képviselő-testület megalkothatja az új irányadó szabályozást.

A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti pénzügyi feltételek rendelkezésre állnak.

Az előzetes hatásvizsgálat eredményét mérlegelve – a jogalkotás alapvető követelményeinek figyelembe vételével – javasolt a rendelet megalkotása, mert az a szabályozási cél eléréséhez feltétlenül szükséges.