Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

a temetőkről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 05. 01

Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (III. 10.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.01.
a temetőkről és a temetkezés rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § értelmében a helyi önkormányzat a településüzemeltetés körében köteles gondoskodni köztemetők kialakításáról és fenntartásáról. A temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény (továbbiakban: Ttv.) 3. § b) pontja alapján köztemető az a nem önkormányzati tulajdonban lévő temető is, melyben az önkormányzat - a temető tulajdonosával kötött megállapodás alapján - a köztemető fenntartására vonatkozó kötelezettségét teljesíti.
A Veszprém Megyei Kormányhivatal célellenőrzés keretében vizsgálta a köztemetőkkel kapcsolatos önkormányzati rendeletek törvényességét és a megállapodások, ill. rendelet hiánya miatt törvényességi észrevételt tett.
A tihanyi temető közismert jogi helyzete az alábbi:
254/1. hrsz-ú, 8375 m2 nagyságú kivett temető művelési ágú, a terület tulajdonosa a Tihanyi Római Katolikus Egyházközség
254/2. hrsz-ú, 308 m2 nagyságú, kivett temető művelési ágú, a terület tulajdonosa Tihany Község Önkormányzata,
252. hrsz-ú, 4287 m2 nagyságú, kivett temető művelési ágú, a terület tulajdonosa Tihanyi Református Egyházközség,
253. hrsz-u, 170 m2 nagyságú, kivett temető művelési ágú, a terület tulajdonosa Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége.
A kormányhivatal törvényességi felhívása alapján, elkészültek és testület által jóváhagyásra kerültek fenti felekezetekkel a megállapodások.
A római katolikus egyház megállapodásában biztosította az urnakert területét abból a célból, hogy ott az önkormányzat köztemető fenntartási kötelezettségének eleget tudjon tenni.
Az önkormányzati területen helyezkedik el a ravatalozó, a gondnoki feladatokat az önkormányzat alkalmazásában álló temetőgondnok végzi.
A rendelet a jelenleg is fennálló állapotokat tükrözi.
A rendeletnek meg kell határozni a különböző szolgáltatási díjakat is, erre a 2. számú mellékletben teszünk javaslatot.
Különbséget köztemető esetében nem lehet tenni, tehát a megváltási díj mindenki (tihanyi és nem tihanyi lakos) egyforma lehet.