Városlőd Község Önkormányzat Képviselő-testületének

11/2008. (X. 22.) rendelete a közterület használatáról, védelméről és a közterület-használat díjáról (egységes szerkezetben)

Hatályos: 2012. 06. 01- 2013. 09. 24

Városlőd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a közterület használatáról, védelméről és a közterület-használat díjáról az alábbi rendeletet alkotja:

1. §

A rendelet hatálya

(1)  A rendelet hatálya kiterjed Városlőd Község közigazgatási területén lévő valamennyi bel- és külterületi, közterületként nyilvántartott földrészletre. Ezen belül a rendelet hatálya kiterjed:

a)   A közterület használat engedélyezése, továbbá a zöldterületek igénybevételének engedélyezése tekintetében a közutak kivételével minden olyan önkormányzati tulajdonban álló földterületre, amelyet az ingatlan-nyilvántartás közterületként tart nyilván, nem önkormányzati tulajdonú ingatlanoknak külön megállapodás alapján közhasználatra átadott terület részére, továbbá rendezési terv szerinti funkcióra még ki nem épített, vagy közcélra még át nem adott közterületre.

b)   A fák védelméről szóló szabályozás, továbbá a szabálysértési tényállások tekintetében az (1) bekezdésben meghatározottakon túl a közutakra és az önkormányzati tulajdonú beépítetlen földrészletekre is, jelen paragrafus (2) bekezdésében meghatározott kivételekkel.

(2)  A rendelet területi hatálya nem terjed ki a fák védelméről szóló szabályozás tekintetében azokra, az egy hektárnál kisebb, belterületi, az ingatlan-nyilvántartás szerint művelés alól kivett, beépítetlen földrészletekre, ahol ténylegesen mező- vagy erdőgazdasági művelést folytatnak, és a termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény, továbbá az erdőről és az erdő védelméről szóló 1996. évi LIV. törvény eltérően rendelkezik.

(3)  E rendelet személyi hatálya kiterjed Városlőd Község közigazgatási területén közterületet igénybe venni kívánó természetes személyekre, jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra.

I. fejezet

A közterület használat

2. §

A közterület használat engedélyezése

(1)  A közterületeket azok építményeit, berendezéseit és felszereléseit – állaguk sérelme nélkül, az általános magatartási szabályok betartásával, mások használatának korlátozása vagy kizárása nélkül (továbbiakban együtt rendeltetésszerű használat) – bárki ingyenesen használhatja.

(2)  A közterület rendeltetéstől eltérő használatához (továbbiakban: közterület használat) engedély szükséges.

(3)  A közterület rendeltetéstől eltérő használata engedélyezhető:

a)   magasabb szintű jogszabályokban megjelölt célokra,

b)   hirdető berendezés elhelyezésére,

c)   gépjárművek elhelyezése,

d)   alkalmi- és mozgóárusításra,

e)   építési munkával kapcsolatos tevékenységre,

f)    mutatványos tevékenységre (cirkusz),

g)   egyéb szórakoztató tevékenységre,

h)   vendéglátóipari előkert céljára.


(4)  A (2) bekezdés szerinti közterület használat engedélyezése ügyében a polgármester átruházott hatáskörben önkormányzati hatósági jogkörben hozza meg a döntést.

(5)  A közterület használat engedélyezése ügyében a polgármester határozathozatal helyett az ügyféllel hatósági szerződést köthet.

(6)  A közterület használat engedélyezése ügyében újrafelvételi kérelem nem nyújtható be.

(7)  A közterület használat engedélyezése ügyében a méltányossági eljárás lefolytatását jelen rendelet kizárja.

3. §

A közterület használat ideje

(1)  A közterület használat lehet:

a)   állandó jellegű (határozatlan ideig, díjtarifa módosításáig)

b)   ideiglenes jellegű (meghatározott időre, illetve feltétel bekövetkeztéig).

A közterület használati engedély

4. §

(1)  Közterület használati engedélyt az kérelmezhet, aki a területet használni kívánja. A kérelemben meg kell jelölni a kérelmező nevét, címét (székhelyét), a közterület-használat célját, időtartamát, az igénybevenni kívánt közterület nagyságát.

(2)  Ha a közterület ideiglenes jellegű használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék stb. elhelyezéséhez szükséges, az engedélyt az építtetőnek vagy a kivitelezőnek kell kérnie.

(3)  A közterület használati engedélyben rendelkezni kell arról, hogy az engedélyes az engedélyben meghatározott tevékenység gyakorlása során köteles betartani a jelen rendeletben, ill. bármely más jogszabályban meghatározott kötelezettségeket, ill. köteles tartózkodni minden olyan magatartástól, amelyet jelen rendelet, vagy bármely más jogszabály tilalmaz.

(4)  A közterület használati engedélyben rendelkezni kell arról, amennyiben az a tevékenység, amelyre a közterület igénybevételét kérelmezték, bármely más hatóság engedélyéhez kötött, a tevékenység megkezdésére csak akkor kerülhet sor, ha az engedélyes rendelkezik a külön jogszabályban előírt jogerős hatósági engedéllyel.

(5)  A közterület használati engedélyben rendelkezni kell arról, hogy az engedélyes a közterület használati engedélyben megjelölt területen köteles gondoskodni a közterület tisztántartásáról, a hó és síkosság mentesítésről. Nem lehet közterület használati engedélyt kiadni tűz- és robbanás veszélyes tevékenység gyakorlására, az engedélyezett tűzijáték rendezése kivételével, erotikus termékek bemutatására, értékesítésére, valamint bármely mást közízlést sértő tevékenység végzésére.

5. §

(1)  A közterület használati engedélyt vissza kell vonni, ha az engedélyes az engedélyben, továbbá bármely jogszabályban, a tevékenységre vonatkozóan meghatározott kötelezettségét nem teljesíti – ideértve a jogszabály szerint tiltott magatartástól való tartózkodás kötelezettségét is, illetve, ha az engedély kiadására, meghosszabbítására a jelen rendeletben meghatározott feltételek hiányában került sor.

(2)  A polgármester átruházott hatáskörben megtiltja a közterület használatát, amennyiben a közterület használatára a jelen rendeletben meghatározott engedély kiadása nélkül kerül sor. Amennyiben a közterület jogosulatlan használata a közterület állagának sérelmével járt, a közterület jogosulatlan használóját kötelezni kell a közterület helyreállítására.

(3)  Azt, aki a közterületet engedély nélkül, vagy az engedélytől eltérő módon használja, a szabálysértési jogkövetkezményein túl a használat időtartamára a polgármester a közterület használati díj megfizetésére kötelezi.

(4)  Az (1) és (2) bekezdés szerinti döntések meghozatalánál a határozatot fellebbezésre tekintet nélkül végrehajthatóvá nyilvánításával kapcsolatosan a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 101. § (3) bekezdésében meghatározottakat kell alkalmazni.

(5)  Az engedély lejárta után az engedélyes köteles a közterületet az eredeti állapot szerint saját költségén helyreállítani.

6. §

A 2-9. §-okban meghatározott rendelkezéseket a hatósági szerződések esetében is alkalmazni kell.

7. §

Az engedély érvénye

(1)  A közterület használati engedély

a)   meghatározott idő elteltéig,

b)   megállapított feltétel bekövetkeztéig,

c)   visszavonásig érvényes.

(2)  Meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyes kérelmére – amennyiben az engedélyezés feltételei továbbra is fennállnak – meghosszabbítható, illetve meghatározott időszakra szüneteltethető. A kérelmet az engedély lejárta előtt legalább 15 nappal be kell nyújtani.

8. §

Közterület-használati díj

(1)  Az engedélyes a közterület használatáért a (6)-(9) bekezdésekben foglalt kivétellel díjat köteles fizetni.

(2)  A közterület használat díját e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3)  A közterület használati díjat Városlőd Község Önkormányzat költségvetési számlájára csekkbefizetési lapon, vagy a költségvetési számlára történő befizetéssel a közterület használatának engedélyezésével egyidejűleg kell befizetni.

(4) A közterület használati díj, megfizetéséről az engedélyben úgy kell rendelkezni, hogy annak megfizetéséig az engedélyben meghatározott tevékenység nem kezdhető meg.

(5) A közterület használati díjat a kérelemben megjelölt időtartamra, de legalább 1 napra kell megállapítani.


(6)  Közterület használati engedély vagy hatósági szerződés alapján, de közterület használati díj fizetése nélkül használható a közterület az árusító saját házi kertjében, kiskertjében termesztett zöldség, gyümölcs árusítása céljából, a zöldség és gyümölcs érésének, betakarításának időszakában, ha az árusítás az árusítás l m2-nél nem nagyobb terület használatával, a gyalogos és járműforgalom zavarása nélkül, a közegészségügyi, környezetvédelmi és köztisztasági követelmények betartásával történik.

(7)  Tömbtelkes beépítés esetén hulladékgyűjtő edényzet tárolása céljából a közterület használati engedélyt – közterület használati díj fizetésére történő kötelezés mellőzésével – ki kell adni, azzal, hogy a hulladékgyűjtő edényzetet közlekedési területen nem lehet elhelyezni.

(8)  A közterület használati engedélyt – a közterület használati díj fizetésére történő kötelezés mellőzésével – ki kell adni a következő esetekben:

a)   az Önkormányzat, illetve a települési kisebbségi önkormányzat saját vagy az Önkormányzat által fenntartott költségvetési szervek beruházásában végzett építési, felújítási munkálatok,

b)   az Önkormányzat vagy az Önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervek, illetve a települési kisebbségi önkormányzat által szervezett valamennyi rendezvény,

c)   humanitárius, karitatív, kulturális, egészségügyi, sport tevékenység céljára szervezett rendezvények kivéve, ha a rendezvény szervezője egyéni vagy társas vállalkozó.

(9)  A közterület használati engedélyt – a közterület használati díj fizetésére történő kötelezés mellőzésével – ki kell adni a vezetékjog, szolgalmi jog, használati jog, közérdekű szolgalmi vagy használati jog jogosultjának, amennyiben az Önkormányzattal kötött megállapodás alapján az Önkormányzat a közterület használati engedély iránti kérelemben megjelölt tevékenység tűrésére köteles.

II. fejezet

A Fák védelme

9. §

(1)  Jelen rendelet 1. §-ában meghatározottak figyelembevételével önkormányzati tulajdonú ingatlanon álló fa kivágására irányuló kérelem esetén a jegyző dönt a fa kivágásának engedélyezéséről.

(2)  A közút kezelőjének hozzájárulása szükséges külterületen a közút területének határától számított 10 méter távolságon belül fa ültetéséhez vagy kivágásához.

10. §

(1)  Amennyiben fa kivágását – a (3) bekezdésben foglaltak kivételével – bármely, a kérelmező érdekkörébe tartozó okból (pl. építési tevékenység végzése, beruházás megvalósítása, üzleti tevékenység végzése) kezdeményezi, a jegyző a fa kivágását csak akkor engedélyezi, ha a kérelmező, akinek érdekeit a fa kivágása szolgálja, az önkormányzat részére – megállapodás alapján – kártalanítást fizet.

(2)  Nem lehet fa kivágásának engedélyezését kártalanítás fizetésétől függővé tenni, ha a fakivágást a Polgári Törvénykönyvről szóló 1959. évi IV. törvény 100. §-a alapján kell engedélyezni, tekintettel arra, ha a fa kivágásának elmaradása másokat, különösen a szomszéd ingatlanok tulajdonosait vagy használóit szükségtelenül zavarná, vagy jogaik gyakorlását veszélyeztetné; vagy egyébként az érintett fa az életre vagy vagyonbiztonságra veszélyt jelent.

(3)  Nem kell kártalanítást fizetni az építtetőnek, ha a beruházás a helyi önkormányzatokról szóló 1990 évi LXV. törvény 8. § (3) bekezdése szerinti közfeladat ellátását szolgálja, továbbá, ha az Önkormányzat ugyanezen törvény 1. § (4) bekezdése alapján a képviselő-testület által vagy helyi népszavazás döntésével önként vállalta valamely helyi közügy megoldását, és a beruházás ezen feladat ellátását szolgálja.

(4)  Fa kivágásáért az Önkormányzatnak, mint tulajdonosnak járó kártalanítás összegét jelen rendelet 3. sz. mellékletében foglaltak figyelembevételével kell meghatározni.

(5)  A kérelmezővel a tulajdonosi döntést követően a fa kivágásának engedélyezéséről és a kártalanítás összegéről megállapodást kell kötni, azzal, hogy a kérelmezőnek a kártalanítás összegét a szerződés aláírásától számított 8 napon belül át kell utalni az Önkormányzat költségvetési számlájára, ellenkező esetben a megállapodás hatályát veszti. A szerződésben ki kell kötni, hogy amennyiben külön jogszabályban meghatározottak alapján a közútkezelői hozzájárulás kiadását elutasították, illetve, ha a fa kivágását a jegyző megtiltotta, a befizetett kártalanítási összeget, amennyiben jogorvoslattal nem éltek, a jogorvoslati határidő leteltétől számított három munkanapon belül vissza kell utalni a kérelmező számlájára. Amennyiben a kérelmező a közútkezelői hozzájárulás elutasítása, vagy a fa kivágásának megtiltása miatt jogorvoslattal élt, és a közlekedési hatóság vagy közigazgatási hivatal a jegyző döntésével egyetért, attól a naptól számított három munkanapon belül kell a kártalanítási összeget visszafizetni, mely napon a felülvizsgálatról szóló döntés a jegyzőhöz megérkezett.

12. §

Átmeneti és záró rendelkezések

(1)  E rendelet 2009. január 1-jén lép hatályba, rendelkezéseit a hatálybalépését követően indított ügyekben kell alkalmazni.

(2)  E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszíti Városlőd Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület-használatáról szóló 13/1994. (VII. 14.) Ökr. sz. rendelete, valamint a közterület-használatáról szóló 13/1994. (VII. 14.) Ökr. sz. rendelet módosításáról szóló 5/1997. (VI. 25.) Ökr. sz. rendelet, illetve a 7/2000. (IV. 28.) Ökr. sz. rendelet.

                  Csekényi István                                                                     Dobosi Gergely

                    polgármester                                                                               körjegyző

Mellékletek