Városlőd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2016 (VIII.10.)

a szociális igazgatásról valamint a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 5/2015 (II.25.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2017. 09. 01- 2017. 09. 01

Városlőd Község Önkormányzatának képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdése, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. §. (3) b) pontjában és 26.§-ában kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.


1.§ (1) Városlőd Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról valamint a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 5/2015 (II.25.) számú önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 4.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:


„4.§ A Hivatal vagy az általa felkért Herend Környéki Önkormányzatok Család és Gyermekjóléti Szolgálata a kérelmezőnél a nyilatkozatokban és az igazolásokban feltüntetett adatok valóságnak megfelelő voltát ellenőrizheti, a tényállás tisztázása során helyszíni szemlét végezhet, továbbá felhívhatja a kérelmezőt az általa lakott lakás, illetve saját és a családja tulajdonában álló vagyon fenntartási költségeit igazoló dokumentum benyújtására. Helyszíni szemlét kell végezni minden olyan esetben, amikor a benyújtott igazolások és nyilatkozatok alapján a rászorultság nem állapítható meg egyértelműen.”


 (2) A Rendelet 7.§ (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„7.§ (8) A lakókörnyezet akkor rendezett, ha a kérelmező vagy jogosult

a) az általa lakott lakást vagy házat higiénikus állapotban tartja és folyamatosan biztosítja tisztán tartását és takarítását,

b) gondoskodik használatra alkalmas állapotú illemhelyről, azt rendeltetésszerűen használja és rendszeresen takarítja, fertőtleníti,

c) az ingatlanhoz tartozó udvart és kertet rendszeresen gondozza, gyomtalanítja, a kerítéssel kívül határos területet, járdát tisztán és lommentesen tartja, és

d) a települési hulladék gyűjtésével kapcsolatban a települési hulladékkal kapcsolatos hulladékkezelési helyi közszolgáltatásról szóló önkormányzati rendeletben foglaltakat, valamint a környezet védelméről szóló önkormányzati rendeletben az ingatlan tulajdonosra vonatkozó kötelezettségeket, továbbá a parlagfű és egyéb allergén gyomok visszaszorításának szabályait maradéktalanul betartja,

e) az általa életvitelszerűen lakott ingatlan állagát jövedelmi helyzetéhez mérten folyamatosan karbantartja, gondoskodik az állagmegóvásról és az esetlegesen kialakult balesetveszély elhárításáról.”

(3) A Rendelet 8.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„8.§ (1) Az önkormányzat rendszeres települési támogatásként gyógyszertámogatást nyújt annak a közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkező tartósan beteg személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő személy esetén a 250 %-át, feltéve, ha a tartósan beteg által fogyasztandó, kizárólag saját nevére szóló havi rendszeres vényköteles gyógyszerköltsége az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 20 %-át meghaladja.”


(4) A Rendelet 9.§ (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„9.§ (6) Fogyatékosságra, betegségre, tartósan fennálló betegségre, továbbá súlyos mozgáskorlátozottságra vonatkozóan a kérelemhez csatolni kell a háziorvos, vagy szakorvos igazolását. Kétség esetén a kérelmezőt kötelezni kell arra, hogy maga vagy hozzátartozója fogyatékossága, betegsége, mozgáskorlátozottsága tekintetében szerezze be erre vonatkozóan az illetékes járó beteg szakrendelés igazolását.”


(5) A Rendelet 14.§ (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„14.§ (6) A (3)-(5) bekezdés alkalmazásban rendszeres ellátásnak minősül az aktív korúak ellátása, az időskorúak járadéka, a lakhatási támogatás, a gyógyszertámogatás, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény, a kiegészítő gyermekvédelmi támogatás.”


(6) A Rendelet 14.§-a az alábbi (7) bekezdéssel egészül ki:


„14.§ (7) Nem lehet rendkívüli települési támogatást és tanszervásárlási támogatást megállapítani a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre jogosult személyeknek a kedvezményhez kapcsolódó jogszabályban biztosított pénzbeli vagy természetbeli támogatás kifizetésével egyidejűleg, továbbá a tankönyvvásárlási támogatásra jogosultaknak a támogatás kifizetésével egyidejűleg kivéve, a temetési támogatást, valamint a gyógyszertámogatásban részesülő személynek gyógyszer költségére, egészségi állapotára, betegségére hivatkozva.”

(7) A Rendelet 19.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„19.§ (1)  A szolgáltatás megszűnik

a) az intézmény jogutód nélküli megszűnésével,

b) a jogosult halálával,

c) a megállapodás felmondásával.

 (2) A megállapodást az ellátott, illetve törvényes képviselője indokolás nélkül felmondhatja.

 (3) A Szolgáltatás vezetője (polgármester) felmondással szünteti meg a személyes gondoskodást nyújtó szolgáltatást, amennyiben az ellátott, vagy a törvényes képviselője vagy illetve a térítési díjat megfizető térítési díj-fizetési kötelezettségének a Szt. a Szt. 102.§-ban foglaltaknak megfelelően nem tesz eleget. A felmondási idő tizenöt nap.”

(8) A Rendelet 20.§ (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

 „20.§ (1) Az önkormányzat a Szt. 64. §-ában meghatározott feladatok ellátására ingyenes segítő szolgáltatást nyújt a Herend Környéki Önkormányzatok Család és Gyermekjóléti Szolgálatával kötött társulási megállapodás alapján.”

(9) A Rendelet 22.§-ahelyébe a következő rendelkezés lép:

„22.§ Az Önkormányzat a Herend Környéki Önkormányzatok Család és Gyermekjóléti Szolgálatával társulásban látja el a feladatokat a gyermekek testi, lelki egészségének, családban történő nevelésének elősegítése érdekében a Gyvt. 39-40. §-ban meghatározottak szerint.”


(10) A Rendelet 1.melléklete helyébe jelen rendelet 1.számú melléklete lép.

(11) A Rendelet 2.melléklete helyébe jelen rendelet 2.számú melléklete lép.

(12) A Rendelet 3.melléklete helyébe jelen rendelet 3.számú melléklete lép.

(13.) A Rendelet jelen rendelet 4.számú mellékletét képező melléklettel egészül ki.


2. § E Rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



                         Csekényi István                                                        dr.Ádám Renáta

                           polgármester                                                                   jegyző

Mellékletek