Városlőd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 9/2019 (VII.11.)

a szociális igazgatásról valamint a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 5/2015 (II.25.) számú önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2019. 07. 12- 2019. 07. 12

szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 25. §. (3) b) pontjában és 26.§-ában kapott felhatalmazás alapján, a szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 32. § (3) bekezdésében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1.§ (1) Városlőd Község Önkormányzat Képviselő-testületének a szociális igazgatásról valamint a pénzbeli és természetben nyújtott szociális és gyermekvédelmi ellátásokról szóló 5/2015 (II.25.) számú önkormányzati rendelet (a továbbiakban: Rendelet) 11.§ (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„11.§ (3) A települési támogatás összege koporsós temetésnél 50.000 Ft, hamvasztásos temetésnél 40.000 Ft.”

 (2) A Rendelet 13.§-a helyébe a következő rendelkezés lép:

„13.§ (1) Évente egy alkalommal jövedelemvizsgálat nélkül rendkívüli települési támogatásban ( a továbbiakban: beiskolázási támogatás) részesül az óvodáztatási, iskoláztatás költségeinek mérséklése céljából a városlődi állandó lakóhellyel rendelkező óvodába járó, általános vagy középiskola nappali tagozatán tanuló gyermek, valamint a nappali középfokú oktatás munkarendje szerint tanulmányokat folytató 23. év alatti vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatán tanuló 25 év alatti fiatal felnőtt.

(2) A támogatás iránti kérelmeket minden év augusztus 1. napjától szeptember 30. napjáig a Hivatalban lehet benyújtani e rendelet 2. melléklete szerinti formanyomtatványon. E határidőt követően benyújtott kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül el kell utasítani.

(3)A tanulói vagy hallgatói jogviszonyt minden esetben igazolni szükséges, amely igazolások benyújtási határideje tárgyév szeptember 30. napja,

(4) A támogatás mértéke:

a) óvodások részére: 5.000 Ft

b) általános iskolások és 6-8 évfolyamos gimnazisták részére: 15.000 Ft

c) középiskolai tanulók részére - beleértve a technikusi évfolyamon, valamint az

akkreditált képzésben részt vevő diákokat: 20.000 Ft

d) főiskolai- és egyetemi hallgatók részére - beleértve az akkreditált felsőfokú

oktatásban részt vevőket: 40.000 Ft

(5) A megítélt beiskolázási támogatást a Hivatal a szülő- (más törvényes képviselő) vagy nagykorú kérelmező folyószámlájára, annak hiányában lakcímére utalja.

(6) Amennyiben a kérelmező az óvodai, tanulói vagy hallgatói jogviszony igazolását a (2) bekezdésben meghatározott határidőig nem nyújtja be a támogatásra jogosulatlannak minősül, és az esetlegesen felvett beiskolázási támogatást köteles visszafizetni.”

(3) A Rendelet az alábbi 13/A.§-al egészül ki:

„13/A.§ (1) Az önkormányzat hivatalból, jövedelmi viszonyokra tekintet nélkül egyszeri természetbeni települési támogatásban részesíti azt a városlődi állandó lakóhellyel rendelkező újszülöttet, akinek legalább az egyik törvényes képviselője a gyermek születésekor és az azt megelőző legalább 1 éve folyamatosan Városlőd község közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, ennek hiányában tartózkodási hellyel rendelkezik, és életvitelszerűen is az újszülöttel együtt Városlődön él.

(2) A természetbeni támogatás az újszülött gondozásához szükséges kellékeket tartalmaz, értéke gyermekenként 30.000 forint. A babakelengyét a Városlődi Védőnői Szolgálat védőnője állítja össze, a jogosult részére történő átadásáról a polgármester gondoskodik.”


2. § A Rendelet 2.melléklete helyébe jelen rendelet 1.melléklete lép.

3.§ E Rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

Mellékletek