Városlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (X.7.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 10. 08

Városlőd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (X. 7.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Városlőd Község Önkormányzat Képviselő-testülete a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörben, a Városlődi Német Nemzetiségi Önkormányzattal és Városlődi Roma Nemzetiségi Önkormányzattal folytatott egyeztetést követően, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. A rendelet hatálya

1. § A rendelet hatálya kiterjed Városlőd község közigazgatási területén a közművelődési tevékenységet végző szervezetekre és a helyi közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevő természetes és jogi személyekre, a közművelődési alapszolgáltatást igénybe vevőkre.

2. Az önkormányzat közművelődési alapszolgáltatásai

2. § Az Önkormányzat a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997.évi CXL. törvény 76. § (3) bekezdés a) pontjában meghatározott közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja a következők szerint:

  • a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési, vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja
  • b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőséget teremt,
  • c) fórumot szervez a művelődési közösségek vezetőinek részételével, ahol a művelődési közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

3. A közművelődési feladatellátás formája és módja

3. § (1) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásáról nem intézményi formában gondoskodik. Az önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat a saját fenntartású Közösségi szintér keretében valósítja meg a 8445 Városlőd, Templom tér 4. szám alatti Kossuth Lajos Művelődési Ház ingatlanban. A közösségi színtér nem jogi személy, fenntartója az önkormányzat.

(2) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében további közösségi színtereket hozhat létre, más szervezetekkel közművelődési megállapodásokat köthet.

(3) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló törvény és a rendelet által meghatározott közművelődési fenntartói felügyeleti és egyéb jogköröket a képviselő-testület gyakorolja.

(4) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása során együttműködik:

  • a) a településen működő társadalmi és civil szervezetekkel, magánszemélyekkel, a művészeti, hagyományőrző, kulturális tevékenységet is végző helyi közösségekkel, személyekkel, civil szervezetekkel és
  • b) a településen lévő köznevelési intézményekkel és
  • c) egyházakkal és
  • d) közművelődési feladatot ellátó országos, megyei és térségi szervekkel, szervezetekkel, intézményekkel, gazdasági társaságokkal és más személyekkel és
  • e) települési nemzetiségi önkormányzatokkal.

(5) A Közösségi Színtér nyitva tartásáról, bérleti- és használati díjairól Városlőd Község Önkormányzat Képviselő-testülete határozatban dönt.

(6) Az Önkormányzat a helyi közművelődési feladatok ellátásáról szóló rendeletét 5 évente felülvizsgálja.

4. A közművelődési feladatellátás finanszírozása

4. § (1) Az önkormányzat a közművelődéssel kapcsolatos feladatai ellátásának pénzügyi fedezetét az éves költségvetésben meghatározott keretek között biztosítja.

(2) A közművelődési feladatok ellátásának forrásai:

  • a) a központi költségvetésből származó állami feladatfinanszírozás és
  • b) a pályázati úton elnyert támogatás és
  • c) önkormányzati saját költségvetési bevétel és
  • d) az államháztartáson kívüli forrásból származó egyéb támogatás.

(3) Az önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátása érdekében biztosítja a közművelődési intézmények fenntartásához, illetve a közművelődési feladatainak teljesítéséhez szükséges jogszabályban előírt minimális személyi és tárgyi feltételeket.

5. Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2021. október 8-án lép hatályba.

6. § E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti Városlőd Község Önkormányzat Képviselő-testületének a közművelődés helyi szabályairól szóló 11/2019. (X.1.) számú önkormányzati rendelete.