Városlőd Község Önkormányzat Képviselő-testületének 4/2021 (II.25..)

a növényi hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2021. 02. 26

Városlőd Község Önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörében eljáró Városlőd község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kacsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46 §. (4) bekezdésében biztosított hatáskörében eljárva - tekintettel a veszélyhelyzet kihirdetéséról és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, figyelemmel a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII.2.) Korm.rendelet 1.§-ára, a következőket rendeli el:

1.Értelmező rendelkezés

1. § E rendelet alkalmazásában növényi hulladék: a lakó- és üdülőingatlan, valamint a park rendeltetésszerű használatával kapcsolatosan keletkező kerti hulladék. Ezek különösen növények lehullott lombja, fanyesedék, kerti- és dísznövények elszáradt szára, ága, lenyírt fű, gally, termelt haszonnövények maradványai, szőlővessző, fanyesedék, fű, lomb, fűrészpor, faforgács.

2. A növényi hulladék kezelésének, nyílttéri égetésének szabályai

2.§ (1) A növényi hulladékot elsősorban komposztálással kell kezelni. Égetéssel azon anyagok semmisíthetők meg, melyek komposztálásra, újrafelhasználásra alkalmatlanok, illetve ha a komposztálásra nincs mód vagy lehetőség.

(2) Az ingatlan tulajdonosa illetőleg használója köteles az égetésre szánt növényi hulladékot a keletkezés helyén elkülönítetten gyűjteni, és elkerülni annak egyéb hulladékkal vagy anyaggal való szennyeződését.

(3) Az égetés során a helyben (telken belül, illetve azt határoló közterületen) keletkezett növényi hulladék semmisíthető meg. Az égés folyamatának gyorsítására légszennyező vagy bűzös segédanyag nem alkalmazható.

(4) Az avar és kerti hulladék égetése között más egyéb hulladék égetése tilos.

(5) Az égetést csak szélcsendes időben, és kellően száraz növényi hulladék esetén szabad végezni.

(6) Az égetést telken belül kell végrehajtani, közterületet e célra igénybe venni tilos. (Kivétel: közparkokban a parkfenntartással megbízott, a helyben keletkezett növényi hulladékot - amennyiben az növény egészségügyi okokból szükséges - kellő őrizet mellett elégetheti).

(7) Az égetés helyének és idejének megválasztásával a szomszédokra és környezetre figyelemmel kell lenni. Az égetés során az általános tűzvédelmi szabályokat be kell tartani és az égetés befejeztével a tüzet el kell oltani, a parázslást meg kell szüntetni.

(8) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról a tűz gyújtója köteles gondoskodni.

(9) A helyszínen olyan eszközöket és felszereléseket (vízzel telt vödör, kerti slag, lapát stb.) kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható.

3.§ (1) A növényi hulladék nyílttéri égetése a hét szerdai és pénteki napján végezhető.

(2) Tilos a növényi hulladék égetése ünnepnapokon valamint az általános tűzgyújtási tilalom idején elrendelt korlátozás időtartama alatt.

3. Záró rendelkezés

4. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.