Lovas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2004 (IX.27.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról, vagyonkezelés és gazdálkodás szabályairól.

Hatályos: 2024. 01. 26

Lovas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2004 (IX.27.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról, vagyonkezelés és gazdálkodás szabályairól

2024.01.26.

Lovas község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban: Ötv.) 16. §. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az Ötv. 79. §. (2) bekezdés a.) – b.) pontjában, 80. §. (1) bekezdésében foglaltakra, továbbá az államháztartásról szóló módosított 1992. évi XXXVIII. törvény (továbbiakban: Ahtv) 108. §. (1) – (2) bekezdésében, 109. §-ban foglaltakra – az Önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól az alábbi rendeletet alkotja.

Lovas község Önkormányzata saját tulajdonú vagyonnal rendelkezik. Az önkormányzat képviselőinek, valamint köztisztviselőinek, közalkalmazottainak elsőrendű kötelessége a vagyon megfelelő védelme és lehetőség szerinti gyarapítása.

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya Lovas község Önkormányzatának vagyonára, szerveire és intézményeire terjed ki.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki az Önkormányzat és szervei költségvetésére, kivéve az abban vállalkozói vagy alapítványi célra elkülönített vagy felhasznált vagyonrészt.

2. § A rendeletet alkalmazni kötelesek:

(1) A képviselő-testület, annak szervezi.

(2) Az önkormányzati intézmények.

Az önkormányzat vagyona

3. § (1) Az önkormányzat vagyona a tulajdonban lévő ingatlanokból, közművekből, ingóságokból, valamint pénz vagyonából, részvényekből, üzletrészekből, és az önkormányzatot megillető egyéb vagyoni értékű jogokból áll.

(2) Az önkormányzat vagyona rendeltetése alapján törzsvagyonra, valamint egyéb forgalomképes vagyonra osztható.

(3) [1] Az önkormányzat tulajdonában álló vagyon tárgyait – ezen belül üzleti vagyon és törzsvagyon, a törzsvagyon tárgyait forgalomképtelen és korlátozottan forgalomképes, a forgalomképtelen törzsvagyon tárgyait kiemelt jelentőségű és kizárólagos bontásban e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(4) A jogszabályokban foglaltakon túlmenően korlátozottan forgalomképesek a köztéri műalkotások és az önkormányzat tulajdonában lévő művészeti alkotások.

(5) A jogszabályokban és a (3) és (4) bekezdésben nem említett önkormányzati vagyon forgalomképes.

Az önkormányzat vagyonának nyilvántartása

4. § (1) Az önkormányzat vagyonát a hatályos jogszabályok alapján – a Polgármesteri Hivatal tartja nyilván.

(2) A Polgármesteri Hivatal a használatában lévő ingatlanokról köteles egyszerűsített nyilvántartást vezetni.

5. § (1) Az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanvagyonról a hatályos jogszabályok alapján ingatlanvagyon katasztert kell felfektetni, és azt folyamatosan vezetni. A kataszter elkülönítetten tartalmazza - törzsvagyon és üzleti vagyon szerinti bontásban az ingatlanra vonatkozó főbb adatokat.[1]

(2) A kataszter elkészítéséről és folyamatos vezetéséről, továbbá az önkormányzat tulajdonába kerülő ingatlanok tulajdonjogának az ingatlan nyilvántartásba történő bejegyeztetéséről, a kataszterbe való átvezetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) A költségvetés felhasználásával, továbbá az ajándékozás, öröklés útján vagy egyéb más módon szerzett tulajdont a vagyonnyilvántartásba szerepeltetni kell.

(4) Az önkormányzat vagyonáról évente leltárt kell készíteni. A leltár elkészítéséért a polgármester felelős. A vagyonállapotot tükröző leltárt az éves zárszámadási rendelethez kell csatolni.

[1] Megállapította az 5/2012.(IV.20.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2012.04.21. napján

Az önkormányzati vagyon hasznosítására vonatkozó szabályok

6. § (1) Az önkormányzat szervei a rájuk bízott vagyont kötelesek megőrizni, a rendes gazdálkodás szabályai szerint használni és gyarapítani.

(2) Az önkormányzati vagyon hasznosításának célja az önkormányzat kötelező és önként vállalt feladatainak hatékony és eredményes ellátása.

(3) A hasznosítás az önkormányzat kötelező feladatainak ellátását nem veszélyeztetheti.

(4) Az önkormányzat a vagyonhasználói számára a vagyon használatának jogát az általa meghatározott feladatok ellátásához szükséges mértékben biztosítja.

(5) A vagyonhasználó a használat jogánál fogva jogosult és köteles a vagyon rendeltetésszerű használatára, működésére, fenntartására, továbbá a vagyonhoz fűződő közterhek viselésére.

(6) A rendelet alkalmazásában hasznosítás különösen, az egyes vagyontárgyak használata, bérbe, vagy haszonbérbe adása, illetve a feladatok ellátásához nem szükséges vagyon esetleges elidegenítése.

(7) A használó beruházást, felújítást csak költségvetési rendeletben szabályozott módon és keretek között végezhet.

7. §[2]

(1) A vagyon értékének megállapítására a számviteli nyilvántartási értéke az irányadó.
(2) A vagyon értékesítése esetén a vagyontárgy-ellenérték meghatározásának alapja a vagyontárgy számviteli nyilvántartás szerinti értéke, amely értékpapír esetén a névérték, és egyéb ingó és ingatlan vagyon esetén 3 hónapnál nem régebbi forgalmi értékbecslésben meghatározott értékkel korrigálható.
(3) Ha a szerződés tárgya több vagyontárgy (vagyontömeg), a rendelet értékhatárra vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazásakor a vagyontárgyak együttes értéke az irányadó.
(4) A nettó 5.000.000,- Ft értékhatárt meghaladó vagyonelemeket - ha törvény kivételt nem tesz – csak versenyeztetés (pályázat) útján, az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő részére a szolgáltatás és ellenszolgáltatás értékarányosságával lehet értékesíteni és hasznosítani.
(5) Az (1) bekezdésben foglalt értékhatárt nem meghaladó értékű vagyonelem, ha jogszabály másként nem rendelkezik, a képviselő-testületnek az értékesítésről vagy hasznosításról szóló határozata alapján, versenyeztetés nélkül értékesíthető vagy hasznosítható.
(6) Településrendezési terv végrehajtását célzó földrészlet értékesítése vagy cseréje esetén árverés, pályázat vagy nyilvános meghirdetés nélkül is megköthető a szerződés a forgalmi érték vagy a számviteli nyilvántartás szerinti érték megjelölésével.
(7) A 100.000,- Ft értéket meghaladó kötelezettségvállalásokat a képviselő-testület hagyja jóvá. Ilyen esetben legalább kettő megkért ajánlat alapján dönt a képviselő-testület, az összességében legelőnyösebb ajánlat elfogadásával.
(8) Azonnali intézkedést igénylő, halaszthatást nem tűrő esetben, amely baleset- vagy életveszéllyel fenyegető állapot kijavítására vagy megszüntetésére irányul, a polgármester jogosult a képviselő-testület jóváhagyása nélkül 100.000,- Ft értéket meghaladó kötelezettséget vállalni. Ilyen esetben a polgármester haladéktalanul tájékoztatni köteles megtett intézkedéséről a képviselő-testületet.

8. § A vagyonhasználó, ha javára valamely vagyonról lemondtak, e vagyont összeghatár nélkül saját hatáskörében elfogadhatja, feltéve, ha képes az azzal járó kötelezettségek teljesítésére és a vagyon tehermentes vagy a teher az önkormányzat, illetve használó javára szól. Ellenkező esetben az elfogadáshoz a képviselő-testület előzetes engedélye szükséges.

9. § (1) Az intézmények a rájuk bízott ingatlanvagyont – alapfeladatuk sérelme nélkül – csak bérbeadás útján, képviselő-testületi engedéllyel hasznosíthatják. A bérleti szerződések egy-egy példányát a polgármesternek meg kell küldeni.

(2) A z intézmény alapítványhoz, közérdekű kötelezettségvállaláshoz csak a képviselő-testület előzetes engedélyével járulhat hozzá.

10. § Amennyiben az ingó vagyontárgy átszervezés vagy feladatváltozás miatt a használó szervnél feleslegessé válik, annak hasznosításáról a polgármesteri hivatal gondoskodik. A hasznosításból származó bevételt az önkormányzat költségvetését illeti meg.

11. § (1) A vagyont használó szervezet nevében és érdekében a polgármester a jegyző véleményének kikérésével jogosult a használatba adott vagyontárgyak:

- birtoklására
- ingyenes használatára
- birtokvédelemhez fűződő jogok gyakorlására.
(2) Az önkormányzat vagyonának hasznosításából származó bevétel költségvetési bevétel.
(3) A vagyont használó szervezet köteles a használatában lévő vagyontárgyak fenntartásával, üzemeltetésével, karbantartásával, megőrzésével kapcsolatos költségeket viselni.
(4) A vagyont használó szervezet a rábízott vagyontárgyak tekintetében a vagyontárgyak hasznosítására vonatkozó javaslatot tehet a képviselő-testületnek, illetve a polgármesternek, jegyzőnek.

12. § A vagyonnal kapcsolatos döntések előkészítését a jegyző végzi.

Ebben a körben feladati különösen:
· Központi vagyonnyilvántartás vezetése
· A vagyonhasznosítási kezdeményezések megvizsgálása, véleményezése
· Hasznosítási javaslat készítse,
· A vagyon állapotáról a képviselő-testület tájékoztatása.

13. § A képviselő-testület dönt:

a.) az önkormányzat vagyontárgyainak a jelen rendelet 3. §.-a szerinti besorolásáról
b.) a használati jog visszavonásáról
c.) a mezőgazdasági művelés területeket haszonbérlet útján való hasznosításáról

A vállalkozói vagyon hasznosítása

14. § (1) Az önkormányzati feladatok ellátásában nélkülözhető vagyonnal vállalkozás folytatható.

(2) Vagyon, vagyonrész vállalkozásba történő bevitelére csak közigazgatási megalapozottság (hozamszámítás) alapján tehet javaslatot a polgármester. A döntést a képviselő-testület hozza meg.

(3) Az önkormányzat vállalkozása a kötelező feladatok ellátását nem veszélyeztetheti. Az önkormányzat csak olyan vállalkozásba vehet részt, amelyben felelőssége nem haladja meg a vagyoni hozzájárulásának mértékét.

(4) A vállalkozásba fektetett vagyonnal a legnagyobb jövedelmet biztosító módon kell gazdálkodni.

(5) Az intézmény – saját jogán – gazdasági társaságban részesedését csak a képviselő-testület engedélyével szerezhet.

Hatályba lépés

16. § (1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba. Kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.

(2) A rendelet rendelkezései azonban nem érintik a hatályba lépés előtt megkötött jogügyletek, szerződések érvényességét.

Ferenczy Gáborné Báró Béla

Polgármester Jegyző

A rendelet kihirdetésének napja: 2004. szeptember 28.

Báró Béla

Jegyző