Lovas Község Önkormányzat Képviselő-testületének 8/2004 (IX.27.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról, vagyonkezelés és gazdálkodás szabályairól.

Hatályos: 2012. 04. 21- 2012. 04. 21

Lovas község Önkormányzat

Képviselő-testületének

9/2013. (X.10.), önkormányzati rendelettel, és az 5/2012. (IV.20.) önkormányzati rendelettel módosított 8/2004. (IX.27.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat vagyonáról, vagyonkezelés és gazdálkodás szabályairól.

(Egységes szerkezetben)



Lovas község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló többször módosított 1990. évi LXV. törvény (továbbiakban: Ötv.) 16.§. (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján – figyelemmel az Ötv. 79.§. (2) bekezdés a.) – b.) pontjában, 80.§. (1) bekezdésében foglaltakra, továbbá az államháztartásról szóló módosított 1992. évi XXXVIII. törvény (továbbiakban: Ahtv) 108.§. (1) – (2) bekezdésében, 109.§-ban foglaltakra – az Önkormányzat vagyonáról, és a vagyongazdálkodás szabályairól az alábbi rendeletet alkotja.


Lovas község Önkormányzata saját tulajdonú vagyonnal rendelkezik. Az önkormányzat képviselőinek, valamint köztisztviselőinek, közalkalmazottainak elsőrendű kötelessége a vagyon megfelelő védelme és lehetőség szerinti gyarapítása.


A rendelet hatálya


1.§.


(1) A rendelet hatálya Lovas község Önkormányzatának vagyonára, szerveire és intézményeire terjed ki.

(2) E rendelet hatálya nem terjed ki az Önkormányzat és szervei költségvetésére, kivéve az abban vállalkozói vagy alapítványi célra elkülönített vagy felhasznált vagyonrészt.


2.§.


A rendeletet alkalmazni kötelesek:

(1) A képviselő-testület, annak szervezi.

(2) Az önkormányzati intézmények.

Az önkormányzat vagyonának nyilvántartása


4.§.


(1) Az önkormányzat vagyonát a hatályos jogszabályok alapján – a Polgármesteri Hivatal tartja nyilván.

(2) A Polgármesteri Hivatal a használatában lévő ingatlanokról köteles egyszerűsített nyilvántartást vezetni.


5.§.


(1) Az önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanvagyonról a hatályos jogszabályok alapján ingatlanvagyon katasztert kell felfektetni, és azt folyamatosan vezetni. A kataszter elkülönítetten tartalmazza - törzsvagyon és üzleti vagyon szerinti bontásban az ingatlanra vonatkozó főbb adatokat.[1]

(2) A kataszter elkészítéséről és folyamatos vezetéséről, továbbá az önkormányzat tulajdonába kerülő ingatlanok tulajdonjogának az ingatlan nyilvántartásba történő bejegyeztetéséről, a kataszterbe való átvezetéséről a jegyző gondoskodik.

(3) A költségvetés felhasználásával, továbbá az ajándékozás, öröklés útján vagy egyéb más módon szerzett tulajdont a vagyonnyilvántartásba szerepeltetni kell.

(4) Az önkormányzat vagyonáról évente leltárt kell készíteni. A leltár elkészítéséért a polgármester felelős. A vagyonállapotot tükröző leltárt az éves zárszámadási rendelethez kell csatolni.




[1] Megállapította az 5/2012.(IV.20.) önkormányzati rendelet. Hatályba lépett 2012.04.21. napján

7.§.


(1) Az önkormányzat vagyonához tartozó vagyontárgyakat elidegeníteni, apportálni, bérbe adni csak vagyon értékelése alapján és meghirdetés, pályázat útján lehet.

(2) A 200 eFt értéket meghaladó beruházásokat, felújításokat nyilvánosan kell pályázni. 2000 eFt felett a megyei lapban közzé kell tenni.

(3) A 100.000 Ft értéket meghaladó beszerzéseket, tervezési munkákat, kötelezettségvállalásokat – a képviselő-testület hagyja jóvá.

(4) A vagyon értékének megállapítására általában a nyilvántartási érték az irányadó.

(5) Értékesítéskor a vagyon értékét az alábbiak szerint kell megállapítani:

            a.) értékpapír esetén, a névérték alapján,

            b.) egyéb ingó és ingatlan vagyon esetén 6 hónapnál nem régebbi értékbecslés alapján.

(6) Ha a szerződés tárgya több vagyontárgy (vagyontömeg), a rendelet értékhatárra vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazásakor a vagyontárgyak együttes értéke az irányadó.


8.§.


A vagyonhasználó, ha javára valamely vagyonról lemondtak, e vagyont összeghatár nélkül saját hatáskörében elfogadhatja, feltéve, ha képes az azzal járó kötelezettségek teljesítésére és a vagyon tehermentes vagy a teher az önkormányzat, illetve használó javára szól. Ellenkező esetben az elfogadáshoz a képviselő-testület előzetes engedélye szükséges.

9.§.


(1) Az intézmények a rájuk bízott ingatlanvagyont – alapfeladatuk sérelme nélkül – csak bérbeadás útján, képviselő-testületi engedéllyel hasznosíthatják. A bérleti szerződések egy-egy példányát a polgármesternek meg kell küldeni.

(2) A z intézmény alapítványhoz, közérdekű kötelezettségvállaláshoz csak a képviselő-testület előzetes engedélyével járulhat hozzá.


10.§.


Amennyiben az ingó vagyontárgy átszervezés vagy feladatváltozás miatt a használó szervnél feleslegessé válik, annak hasznosításáról a polgármesteri hivatal gondoskodik. A hasznosításból származó bevételt az önkormányzat költségvetését illeti meg.


11.§.


(1) A vagyont használó szervezet nevében és érdekében a polgármester a jegyző véleményének kikérésével jogosult a használatba adott vagyontárgyak:

            - birtoklására

            - ingyenes használatára

            - birtokvédelemhez fűződő jogok gyakorlására.

(2) Az önkormányzat vagyonának hasznosításából származó bevétel költségvetési bevétel.

(3) A vagyont használó szervezet köteles a használatában lévő vagyontárgyak fenntartásával, üzemeltetésével, karbantartásával, megőrzésével kapcsolatos költségeket viselni.

(4) A vagyont használó szervezet a rábízott vagyontárgyak tekintetében a vagyontárgyak hasznosítására vonatkozó javaslatot tehet a képviselő-testületnek, illetve a polgármesternek, jegyzőnek.


12.§.


A vagyonnal kapcsolatos döntések előkészítését a jegyző végzi.

Ebben a körben feladati különösen:

  • Központi vagyonnyilvántartás vezetése
  • A vagyonhasznosítási kezdeményezések megvizsgálása, véleményezése
  • Hasznosítási javaslat készítse,
  • A vagyon állapotáról a képviselő-testület tájékoztatása.


13.§.


A képviselő-testület dönt:

            a.) az önkormányzat vagyontárgyainak a jelen rendelet 3.§.-a szerinti besorolásáról

            b.) a használati jog visszavonásáról

            c.) a mezőgazdasági művelés területeket haszonbérlet útján való hasznosításáról

A vállalkozói vagyon hasznosítása


14.§.


(1) Az önkormányzati feladatok ellátásában nélkülözhető vagyonnal vállalkozás folytatható.

(2) Vagyon, vagyonrész vállalkozásba történő bevitelére csak közigazgatási megalapozottság (hozamszámítás) alapján tehet javaslatot a polgármester. A döntést a képviselő-testület hozza meg.

(3) Az önkormányzat vállalkozása a kötelező feladatok ellátását nem veszélyeztetheti. Az önkormányzat csak olyan vállalkozásba vehet részt, amelyben felelőssége nem haladja meg a vagyoni hozzájárulásának mértékét.

(4) A vállalkozásba fektetett vagyonnal a legnagyobb jövedelmet biztosító módon kell gazdálkodni.

(5) Az intézmény – saját jogán – gazdasági társaságban részesedését csak a képviselő-testület engedélyével szerezhet.

Ingyenes vagyonátruházás, követeléséről való lemondás


15.§.


(1)[1]

(2)[2]



[1] Hatályon kívül helyezte az 5/2012.(IV.20.) önkormányzati rendelet

[2] Hatályon kívül helyezte az 5/2012.(IV.20.) önkormányzati rendelet.