Lovas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

A környezetvédelemről és a település rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 27

Lovas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

A környezetvédelemről és a település rendjéről

2023.04.27.

Lovas Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, és a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c), továbbá a 48. § (4) bekezdés b) és f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a Veszprém Vármegyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya véleményének kikérésével, az 1995. évi LIII. törvény 48. § (3) bekezdésében foglaltak szerint a következőket rendeli el:

1. Zajvédelem

1. § Lovas község közigazgatási területén lévő ingatlanon kertépítéssel, zöldterület-fenntartással, tüzelőfa felvágással kapcsolatos zajkibocsátással járó tevékenység, így különösen motoros fűnyírás, motoros fakivágás, kerti traktor, egyéb gépi berendezés működtetése, üzemeltetése – a rendkívüli kárelhárítás esetét kivéve –

a) május 1. és szeptember 30. között

aa) munkanapokon 05:00 óra és 21:00 óra között végezhető,

ab) szombaton 08:00 óra és 20:00 óra között végezhető,

ac) vasárnap és munkaszüneti napon 09-12:00 óra és 15-18:00 óra között végezhető,

b) október 1. és április 30. napja között

ba) munkanapokon 06:00 óra és 20:00 óra között végezhető,

bb) szombaton 08:00 óra és 19:00 óra között végezhető,

bc) vasárnap és munkaszüneti napon 09-12:00 óra és 15-18:00 óra között végezhető.

2. § (1) Vendéglátó egységek és kereskedelmi szálláshelyek (a továbbiakban együtt: vendéglátó üzletek) kerthelyiségében, illetve bármely nyitott helyiségében zenét vagy más hangkeltéssel járó műsort szolgáltatni

a) június 1-től szeptember 15-ig minden nap 08.00 óra és 22.00 óra között,

b) szeptember 16-tól május 31-ig minden nap 08.00 óra és 20.00 óra között

lehetséges.

(2) Vendéglátó üzletekben 22.00 óra és 04.00 óra között zene-, illetve műsorszolgáltatás csak zárt helyiségen belül, zárt ablakok mellett, a környezeti zaj- és rezgésterhelési határértékek megállapításáról szóló 27/2008. (XII. 3.) KvVM–EüM együttes rendeletben foglalt határértéket meg nem haladó hangerővel lehetséges.

2. Ingatlanok és közterületek használatának és védelmének általános szabályai

3. § (1) A közterületeket, különösen a játszóteret és a Milleniumi Park (Lovas, 39. hrsz.) területén elhelyezett építményeket rendeltetésüknek megfelelően szabad használni.

(2) Zöldterületnek minősülő közterületre gépjárművel ráhajtani, azon megállni vagy várakozni – a közterület fenntartását vagy hulladékszállítást végző járművek kivételével – tilos.

(3) A zöldterületen elhelyezett növények, fák, cserjék rongálása, egyéb módon történő károsítása tilos.

4. § (1) A település területén lévő ingatlan tulajdonosa, tényleges használója köteles az ingatlant tisztán tartani, megművelni.

(2) Az ingatlan tényleges használójának kötelessége az ingatlan előtti járda, valamint az ingatlan telekhatárától az úttest széléig terjedő terület tisztán tartása.

(3) A tényleges használó köteles az ingatlanról a közterületre nyúló növényzet nyesésére, az ingatlan telekhatárától az úttest széléig terjedő területen lévő árok, csatorna, áteresz tisztán tartására, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása céljából.

(4) Hulladékot, vagy más dugulás, rongálódás okozására alkalmas anyagot a csapadékvíz-elvezető árokba juttatni vagy bevezetni tilos.

(5) A település területén lévő élővizekbe, vízelvezető árkokba, talajba, vízbázisba tisztítatlan vagy szennyezett folyadékot, egyéb hulladékot juttatni, vagy ilyen szennyezéssel járó tevékenységet (járműmosás, olajcsere, stb.) közterületen végezni tilos. Magáningatlanon az ilyen tevékenység a szennyeződés közterületre jutásának megakadályozásával végezhető.

5. § (1) Az ingatlan tulajdonosa, tényleges használója folyamatosan, de legkésőbb virágzás előtt köteles gondoskodni az ingatlanán található, allergiát okozó gyomnövények irtásáról.

(2) Az egészséges, kórokozóktól mentes kerti hulladék ártalmatlanításáról elsősorban komposztálással kell gondoskodni.

6. § (1) Az ingatlan tényleges használójának kötelessége az ingatlan előtti járda síkosságának megszüntetése, a járdára hullott hó eltakarítása. A járda síkosságmentesítése céljára szerves anyagot nem tartalmazó szóróanyagot (homok, hamu, fűrészpor) kell használni.

(2) A járdáról letakarított havat és jeget úgy kell elhelyezni, hogy se a gyalogos-, se a gépjármű-forgalmat ne akadályozza.

7. § (1) Aki közterületet, valamint az itt elhelyezett felszerelési, berendezési tárgyakat beszennyezi, köteles annak megtisztításáról azonnal gondoskodni.

(2) Hulladékot közterületen csak erre a célra rendszeresített szeméttárolóban lehet elhelyezni.

(3) Elhullott állatot, a környezetet vagy az emberi egészséget szennyező anyagot sem közterületen, sem magánterületen tárolni nem szabad.

3. Levegővédelem

8. § Bűzös, vagy egészségre káros anyagot Lovas község területén csak olyan módon lehet szállítani, hogy a szállítás során szennyeződés ne keletkezzen. A szállítással okozott szennyeződés megszüntetéséről a jármű vezetője köteles haladéktalanul gondoskodni.

9. § (1) Lovas község területén háztartási hulladékok nyílt téri égetése tilos.

(2) A hulladékok háztartási berendezésben történő égetése - a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történ égetése kivételével - tilos.

(3) Lovas község közigazgatási területén az avar és a kerti hulladékok égetése június 1.-szeptember 30. között tilos, ezen kívüli időszakban is csak a tűzvédelmi szabályok betartásával lehetséges.

(4) Lábon álló növényzet, tarló égetése tilos, kivéve, ha jogszabály másként rendelkezik.

(5) Erdei vágástéri fahulladék, valamint az egyéb erdőgazdasági fahulladék erdővédelmi célú, nyílt téri égetésére külön jogszabályban foglaltak az irányadók.

(6) Engedély nélküli nyílt téri égetésnek minősül, ha a hulladék elemi kár kivételével - bármilyen okból eredően kigyullad.

(7) Lovas község belterületén avart és kerti zöldhulladékot égetni csak október 1. és május 31. közötti időszakban, hétköznapokon 08:00 óra és 16:00 óra között lehet.

10. § Hatályát veszti a környezetvédelemről és a település rendjéről szóló 7/2004. (X. 21.) önkormányzati rendelet.

11. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.