Lovas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és használatuk rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 27

Lovas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelete

a közterületek használatáról és használatuk rendjéről

2023.04.27.

Lovas Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32.cikkében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a mozgóképről szóló 37. § (4) bekezdésében, a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 36. § (1) bekezdésben és a 37. § (1) bekezdésében rögzített felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet Lovas község közigazgatási területén található, Lovas Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) tulajdonában álló közterületekre, zöldterületekre, valamint a magántulajdonban álló, de közhasználatra átengedett területekre terjed ki.

2. § E rendelet alkalmazásában közterület az ingatlan-nyilvántartásban közterületként (pl. közút, járda, tér, közpark) nyilvántartott földrészlet továbbá a tulajdoni viszonyoktól függetlenül a belterületi földrészletek, építményeket közhasználatra átadott része.

3. § (1) A közterületet rendeltetésének megfelelő célra bárki szabadon használhatja.

(2) A közterület rendeltetésszerű használata mások hasonló célú jogait nem csorbíthatja.

(3) Rendeltetésétől eltérő célú a közterület használata, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét az e rendeletben megfogalmazott módon akadályozza.

(4) A közterület rendeltetéstől eltérő használatához (a továbbiakban: közterület-használat) közterület-használati engedély szükséges.

(5) A közterület használat iránti kérelemhez – amennyiben a rendeltetéstől eltérő használatot nem önkormányzati tulajdonú közterületre kérik – csatolni kell a kérelmezőnek a terület tulajdonosával kötött megállapodást, továbbá a kért tevékenység gyakorlásához szükséges hatósági engedélyeket.

(6) A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért az eltérő használat jellegének megfelelően használati díjat, vagy megállapodáson alapuló ellenértéket kell fizetni. A használati díj minimális mértékét, ill. a használati díjtételeket e rendelet 1.sz.melléklete tartalmazza, amelynek alapján a fizetendő díj összegét és befizetésének módját a közterület használatot engedélyező határozatban kell megállapítani.

4. § (1) Nem kell közterület-használati engedély:

a) tüzelőanyag, építési anyagok és eszközök közterületen történő, 48 órát meg nem haladó időtartamú tárolására,

b) közművek vezetékeinek üzemzavara, hibaelhárítása céljából 48 órát meg nem haladó időtartamú közterület használatra,

c) az önkormányzat és intézményei tevékenységébe tartozó, általuk szervezett rendezvények, programok által igénybe vett közterület vonatkozásában,

d) őstermelők részére árusítás céljából kijelölt közterületekre.

(2) Nem adható közterület-használati engedély és tilos a közterület használata

a) mutatványos tevékenység végzésére, ill. az e célt szolgáló eszközök, berendezések (körhinta, céllövölde stb.) elhelyezésére, kivéve az alkalmi rendezvényeket (búcsú, majális, alkalmi vándorcirkusz), az e célból kijelölt területeken,

b) kereskedelmi tevékenység, alkalmi árusítás végzésére, kivéve az ide vonatkozó kereskedelmi jogszabályok szerint engedélyezhető, közterületen történő árusításra.

5. § (1) Önkormányzati tulajdonú közterület felbontásához - függetlenül annak burkolatától, – közterület-bontási engedély szükséges. A közterület-bontási engedély tartalmazza a közterület-bontással érintett terület használati díját is, melynek díjtételeit az 1. számú melléklet tartalmazza.

(2) Nem kell közterület-bontási engedélyt kérni a közművezeték meghibásodása és annak halaszthatatlan helyreállítása esetén. Ez esetben a közművezeték tulajdonosa a meghibásodás miatti felbontást 24 órán belül köteles bejelenteni a közterület kezelőjénél, a bejelentésben meg kell jelölni a helyreállítás időpontját. A továbbiakban a közterület-bontás helyreállításának szabályai megegyeznek az engedéllyel történő felbontás utáni helyreállítás szabályaival.

(3) A közterület-bontási kérelem tartalmazza:

a) a részletes kiviteli tervet, a felbontás módját, a felbontásnál használatos technológiát és alkalmazandó gépeket, a felbontás térbeli és időbeli ütemezését, továbbá a helyreállítás módját, a helyreállításnál alkalmazandó technológiát és anyagokat, azok tömörítésének, szerkezeti vastagságának mértékét;

b) a kérelemben rögzíteni kell a bontásért és helyreállításért felelős személy nevét, szakképesítését, kamarai nyilvántartási számát, valamint a helyreállítás vállalt határidejét.

(4) A közterület-bontási engedély tartalmazza a kérelmező azonosító adatain túl:

a) a helyszín megnevezését (utca, házszám, hrsz.),

b) munkavégzés időpontját,

c) helyreállításért felelős cég, személy megnevezését,

d) helyreállítási előírásokat (szilárd útburkolat, járda, kavicsolt földút, parkosított terület, útpadka esetén).

(5) Tilos közutat vagy járdát – a (2) bekezdésben írtak kivételével – felbontani a június 1. és augusztus 31. közötti időszakban.

6. § (1) A közterületek rendeltetéstől eltérő használatára vonatkozó szabályok be nem tartásával a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást tanúsít az, aki közterületen közterület-használati engedély vagy területbérleti szerződés nélkül, vagy azoktól eltérően:

a) mobil árusítófülkét, ideiglenes pavilont,

b) szobrot, emlékművet és köztárgyat,

c) építési munkával kapcsolatos állványt, építőanyagot, építési törmeléket,

d) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezéseket, tárgyakat helyez el,

e) sátorgarázst létesít.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg az, aki a közterületet közterület-használati engedély vagy területbérleti szerződés nélkül, vagy azoktól eltérően:

a) alkalmi és mozgóárusításra, más jogosulatlan kereskedelmi tevékenységre;

b) kiállítás, alkalmi vásár céljára,

c) vendéglátóipari előkert, kitelepülés céljára, üzleti szállítás, vagy rakodás alkalmával göngyölegek elhelyezésére, árukirakodásra használja.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást valósít meg az, aki közterületet közterület-használati engedély vagy területbérleti szerződés nélkül, vagy azoktól eltérően használ.

7. § (1) 3,5 t önsúlynál nehezebb jármű közterületen 3 órát meghaladó ideig csak közterület-használati engedély birtokában tárolható.

(2) Közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartást valósít meg az a 3,5 t önsúlynál nehezebb jármű tulajdonosa vagy üzembentartója, aki a járművet közterületen engedély nélkül helyezi el és ott 3 órát meghaladó ideig tárolja.

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 14/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendelethez

A közterület-használatáért fizetendő díjak

1. Használati díjak

A közterület-használat jellege:

Díj mértéke

alkalmi jellegű (1-15 napig terjedő) kereskedelmi, vendéglátó-ipari tevékenység, sátorból, asztalról történő árusítás, kitelepülés, mozgó árusítás, vásár, kiállítás

1000 Ft /m2 /nap

üzletszerű portréfestés, rajzolás, utcai zenélés

5000 Ft /nap

mutatványos tevékenység, cirkusz

Egyedi megállapodás
alapján

egyes létesítményekhez szükséges gépjármű várakozóhely,
gépkocsinként

10.000 Ft /hó

önálló hirdető berendezés (hirdetőtábla, oszlop, árubemutató, vitrin, szalag stb.) minimum 1 m2

2000 Ft /m2/hó

könyv és hírlapárusítás

2000 Ft/ m2 /nap

televíziós és filmfelvétel

5000 Ft/ m2 /nap

építési munkával kapcsolatban elfoglalt közterület (építőállvány elhelyezése, ideiglenes felvonulási építmény, konténer, építési és bontási anyagok tárolása)

1000 Ft/ m2 /hét

idényjellegű (6 hónapot meg nem haladó}kereskedelmi, vendéglátó-ipari tevékenység,
kitelepülés

3000 Ft /m2 /hó

teher és különleges gépjárművek, valamint ezek vontatmányainak
elhelyezése

- gépjárművenként: 200 Ft/m2/hó
- vontatmányonként: 200 Ft/m2/hó


kereskedelmi, vendéglátó-ipari tevékenység gyakorlása

1000 Ft/m2/hó

politikai hirdetmény választási kampány ideje alatt

Ingyenes

önkormányzat által szervezett rendezvényen történő árusítás

Egyedi megállapodás alapján

közterület felbontása

5 m2 -ig: 30.000,- Ft
5 m2 fölött: Minden megkezdett m2 10.000,- Ft