Lovas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete

a temetőhasználatról és a temetkezési tevékenység helyi szabályozásáról

Hatályos: 2023. 01. 27

Lovas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelete

a temetőhasználatról és a temetkezési tevékenység helyi szabályozásáról

2023.01.27.

Lovas Község Önkormányzata Képviselő-testületének a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesülettel egyeztetve a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Lovas Község területén az önkormányzati tulajdonában lévő 120, 753/23 hrsz alatti, valamint a 117. hrsz alatti (régi temető) köztemetőkre.

(2) Köztemető az a temető, amelyet azzal a céllal létesítettek vagy létesítenek, hogy abban felekezeti vagy egyéb szempontokra tekintet nélkül bárki eltemethető legyen. A köztemető fenntartásáról Lovas község Önkormányzata gondoskodik.

2. § A temető rendeltetésszerű használatához biztosítani kell:

a) a temető megközelítéséhez szükséges utat,

b) a temető területén a belső közlekedési utakat,

c) ravatalozó helyiséget,

d) vízvételi lehetőséget,

e) a halottak elhelyezésére alkalmas hűtőkamrát.

2. A temető fenntartása

3. § (1) A temető fenntartója a temető tulajdonosa, illetve az, aki kezelői joggal rendelkezik.

(2) A temetőfenntartó feladata a temető rendeltetésszerű használatához szükséges építmények, közművek, egyéb létesítmények, valamint a közcélú zöldfelületek karbantartása, szükség szerinti felújítása és gondozása.

(3) A temető területén belüli közcélú zöldfelületek és utak területe újabb temetési helyek létesítésével nem csökkenthető.

(4) A temetőfenntartó

a) meghatározza a temetési szolgáltatás, illetőleg tevékenység ellátásának rendjét,

b) biztosítja az eltemetés feltételeit,

c) biztosítja a ravatalozó, tároló és hűtő karbantartását és működteti,

d) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak átvételéről,

e) összegyűjti és elszállítja a hulladékot,

f) gondoskodik a temető rendjének a betartásáról és betartatásáról,

g) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását, az utak karbantartását,

h) síkosság mentesítését, és a hó eltakarítást.

3. A temető rendje

4. § (1) A temető rendjét szabályozó hirdetéseket a temető bejáratánál jól látható helyen ki kell függeszteni.

(2) A sírok növénnyel díszítését, ápolását a hozzátartozók végzik, de megbízás alapján és térítés ellenében a temetőfenntartó is elvégezheti.

(3) Sírok, síremlékek, növényzet rongálása, beszennyezése tilos.

(4) A temetőben a temetkezési szolgáltatás, egyéb vállalkozási tevékenység végzéséről a temető üzemeltetőjét előzetesen értesíteni kell oly módon, hogy a fenntartónak az a temetkezési szolgáltatás, egyéb vállalkozási tevékenység megkezdését megelőzően 48 órával tudomására jusson.

(5) Fákat, cserjéket a temető területén magánszemély nem ültethet. Kivételt képez ez alól a sírokra, vagy közvetlenül a sír mellé (max. 30 cm. távolságra) ültetett, teljes kifejlettségében 1,5 m-nél nem magasabb, 0,6 m-nél nem nagyobb átmérőjű örökzöld.

(6) A temetőben tilos minden olyan magatartás, amely a kegyeleti érzést sérti, a látogatókat megbotránkoztatja.

(7) 14 éven aluli gyermekek csak felügyelet mellett tartózkodhatnak a temetőben. Az általuk okozott károkért a felügyeletükkel megbízott személy felelős.

(8) A temetőben csak a sírok, sírboltok, síremlékek díszítést szolgáló tárgyak, koszorúk, lámpák, vázák helyezhetők el.

(9) A temetőben szemetet elhelyezni csak a kijelölt szeméttárolóban szabad.

(10) A temetőben elhelyezett tárgyak, sírok, síremlékek megrongálásáért, eltulajdonításáért az önkormányzat, vagy a temető fenntartója felelősséggel nem tartozik.

(11) A temetőben a látogatók járművel nem közlekedhetnek, kivéve a mozgáskorlátozott személy járművét, vagy a mozgáskorlátozottat szállító járművet.

4. A temetkezési tevékenység

5. § (1) A temetkezési vállalkozó tevékenységét a temető fenntartójának felügyeletével a fenntartó által meghatározott feltételek mellett végezheti. A vállalkozók kötelesek együttműködni a szolgáltatás zavartalan lebonyolítása érdekében a temetőfenntartóval, valamint az illetékes hatóságokkal, más szolgáltatókkal és érdekeltekkel.

(2) A temetkezési szolgáltatások körébe tartozik különösen a temetések lebonyolítása, a temetéshez szükséges kellékek, cikkek értékesítése, eszközök kölcsönzése, a helyi és távolsági halott szállítás lebonyolítása, a halott öltöztetése, koporsóba helyezése, a szertartás szervezése, lebonyolítása, a kijelölt sírgödör kialakítása, a halott elhantolása. E szolgáltatások színvonaláért a temetkezési vállalkozó a megrendelő felé közvetlen felelősséggel tartozik.

(3) Ha a temetkezési vállalkozó a temetőben, illetve berendezéseiben kárt okoz, illetve pénzügyi tartozása van, mindaddig, míg e kárt, vagy tartozást nem rendezi, tevékenységet Lovas temetőjében nem végezhet.

(4) A halott szállítását csak temetkezési vállalkozó végezheti.

(5) A temetőben a temetkezési szolgáltatás, vagy egyéb vállalkozási tevékenység végzéséről a temető fenntartóját előzetesen értesíteni kell, oly módon, hogy az a fenntartónak a tevékenység megkezdését megelőzően legalább 48 órával tudomására jusson. A temetőbe munkavégzés céljából gépjárművel behajtani a temető fenntartójának előzetes hozzájárulása alapján lehet.

5. Temetkezési helyek kialakításának rendje

6. § (1) A temetőt folyószámmal ellátott sírhely parcellákra, azon belül sorszámozott sírhelyekre kell felosztani.

(2) A temető belső kialakítását, a parcellák felhasználási módját parkrendezési terv alapján az önkormányzat hagyja jóvá. Sírhelyet kijelölni csak e terv alapján lehet. A kijelölés kizárólag az Önkormányzat hatáskörébe tartozik.

(3) A temető üzemeltetőjének a temetőről térképet, nyilvántartást kell készíteni, melynek naprakész vezetéséről gondoskodni kell.

(4) A betelt parcellákat az utolsó temetés napjával le kell zárni. A lezárt sírhely parcellába temetni csak a rátemetés szabályainak betartásával lehet.

(5) Csonkolt testrészek elhelyezésére külön helyet kell kijelölni.

(6) Temetkezésre használható helyek:

a) urnafülke

b) urnasírhely

c) 1 személyes sírhely

d) 2 személyes sírhely

e) 4 személyes sírhely

f) gyermeksírhely

g) 2 személyes sírbolthely

h) 4 személyes sírbolthely

7. § (1) A sírhelyek méretei:

a) egyes sírhelyek: hosszúsága 2,1 m, szélessége 0,9 m;

b) kettős sírhelyek: hosszúsága 2,1 m, szélessége 0,9 m;

c) gyermeksírhely: hosszúsága 1,3 m, szélessége 0,6 m;

(2) A sírok egymástól való távolsága felnőtt sír esetén 0,60 m, gyermeksír esetén 0,30 m.

(3) Sírboltok méretei:

a) kétszemélyes: 2,3 m x 1,5 m x 1,9 m

b) négyszemélyes: 2,30 m x 3,00 m x 1,90 m

(4) Columbáriumban az urnák tárolása 40 x 40 x 45 cm-es belméretű és szilárd, légmentesen lezárt urnafülkében történik.

(5) Urna földbetemetése esetén a sírhely mérete: 80x60 cm.

(6) Egy urnasírhelybe legfeljebb négy urna temethető.

(7) Egy urnafülkében legfeljebb két urna helyezhető el.

8. § A temetkezési helyek típusaira, kialakításuk szabályaira a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 146/1999. (X. 1.) Korm. rendelet rendelkezései az irányadóak.

9. § (1) Sírhelyet előre megváltani egyéni és családi sírbolt céljára is lehet e célra kijelölt területen. Az előre megváltás engedélyezéséről Lovas Község Önkormányzat Képviselő-testülete kérelemre, a rendelkezésre álló szabad sírhelyek függvényében dönt. A megváltott sírbolthelyet 2 éven belül meg kell építeni.

(2) Megváltott sírhely nem idegeníthető el. Ha a megváltott sírhelyet a tulajdonos (eltemető) kiüríti, annak értékesítési joga az üzemeltetőre visszaszáll.

6. Halottak elhelyezése, ravatalozás

10. § (1) Lovas község területén csak temetőben szabad ravatalozni. Ettől eltérni csak rendkívüli indok esetében szabad.

(2) A halott a ravatalozóban a szertartás megkezdése előtt legfeljebb 3, de legkésőbb 1 órával helyezhető el. A ravatalozásig a halottat hűtőben kell tárolni.

(3) A ravatalozó helységet a temetés előtt legalább 1 órával, de minden esetben a ravatalozás megtörténte után ki kell nyitni. A ravatalra helyezett koporsót a szertartás kezdetéig nyitva lehet hagyni.

(4) A ravatalozók használatát, a temetések időpontjával való összhangját a temető tulajdonosa biztosítja. Az eredeti tulajdonos a sírhely befizetett díjának időarányos részét visszaigényelheti, de annak visszafizetésére az üzemeltető csak akkor köteles, ha új igénylő az érvényes és teljes sírhely megváltási díjat megfizette.

11. § (1) A hamvakat tartalmazó urnát urnafülkében, urnasírban és sírhelyre történő rátemetéssel lehet elhelyezni.

(2) Az eltemettető részére – amennyiben azt igényli – az urnát ki kell adni. Az urna átvételét az átvevővel igazoltatni kell, a kiadást a nyilvántartókönyvbe be kell vezetni.

12. § (1) A sírhely, urnasírhely használati ideje a megváltástól számított 25 év. Amennyiben a terület nem kerül átrendezésre, a használati idő a sírhely újraváltása után újabb 25 évre meghosszabbítható.

(2) A sírbolt használati ideje 100 év, mely a sírbolthely megváltásának napjával kezdődik.

(3) Az urnafülkék használati ideje a megváltást követő 25 év, azzal a korlátozással, hogy a rendelet hatálybalépése előtt értékesített urnafülkék lejárati idejét az értékesítéskor érvényes rendelet szerint kell figyelembe venni.

(4) Kettős sírhely használati ideje az utolsó betemetés napjától számított 25 év, de az eredeti sírhely megváltástól számított 25 év lejárta után az utolsó betemetéstől számított újabb 25 évre az időarányos megváltási díjat kell fizetni.

(5) Rátemetés esetén a megváltási idő a rátemetéstől számított 25 év, ezért az eredeti és az új lejárati idő közötti időarányos megváltási díjat kell a rátemetés alkalmával fizetni.

(6) Részben vagy teljesen lezárt temetőben a használati idő rátemetés esetén sem hosszabbítható meg.

13. § (1) A sírhelyek, sírbolthelyek, urnafülkék, urnasírhelyek használatáért megváltási díjat kell fizetni. A díjakat az önkormányzat állapítja meg, e rendelet 1. számú mellékletében foglaltak szerint.

(2) A használati díjat az első megváltás alkalmával a temettető vagy az általa megbízott, az újravásárláskor a sír felett rendelkező hozzátartozó köteles megfizetni.

7. A temetői kötelező nyilvántartások vezetése

14. § (1) Minden köztemetőben térképes állapotfelmérésen és kitűzéseken alapuló sírhely, sírkő- és sírbolt-nyilvántartást kell vezetni.

(2) A nyilvántartásba minden temetés (urnaelhelyezés) során az alábbi adatok kerülnek:

a) a folyószáma, a térképi azonosító száma, a temetés, az urnaelhelyezés (vagy/és urnakiadás),

b) az elhalt neve, születési ideje, utolsó állandó lakcíme,

c) elhalálozásának napja, és ideje, a sírhely parcella, sírhelysor és sírhely, urna fülke szám, az eltemettető neve, lakcíme, a síremlékre (sírkőre) vonatkozó utalások.

A nyilvántartáshoz betűsoros névmutatót is mellékelni kell. A sírbolt-nyilvántartásba a sírboltszám feltüntetésén túl a sírbolt tulajdonosának a sírboltra vonatkozó rendelkezéseit is be kell jegyezni.

(3) Külön nyilvántartást kell vezetni a temetésekről, a név, a ravatalozás helye és időpontja, a temetést végző vállalkozó feltüntetésével.

(4) A holttest maradványok közös sírba helyezését a nyilvántartásban időpont és hely megjelölésével be kell vezetni.

(5) A temetői nyilvántartásokat a temető fennállásáig meg kell őrizni. A temető megszüntetése után megőrzésre a Levéltár részére át kell adni.

(6) A nyilvántartásból a hozzátartozók részére díjmentes szóbeli vagy írásbeli felvilágosítást kell adni.

(7) A nyilvántartás meglétéért és folyamatos vezetéséért a temető üzemeltetője, az adatok helyességéért az adatszolgáltató felelősséggel tartozik. A temettető vagy megbízottja köteles a nyilvántartásba kerülő adatokat a sírhely megváltással egyidejűleg az önkormányzat részére megadni.

8. Síremlékek

15. § (1) Síremléket csak a nyilvántartási könyvbe bejegyzett eltemettető (tulajdonos), vagy az ő rendelkezése szerint megjelölt személy állíthat vagy távolíthat el.

(2) A síremlékek felállításához és eltávolításához az Önkormányzat engedélye szükséges.

(3) A síremlék a sírhely határain túl nem terjedhet, kegyeletet és közízlést nem sérthet.

(4) Síremlékek csak előre gyártott elemből létesíthető, helyszíni elkészítése tilos. Egyéb munkák (javítás, alapozás) helyszínen is elvégezhetőek. Síremlék, sírszegély alá betongerenda elhelyezése kötelező. A kivitelezés befejezését követően a síremlék tulajdonosa haladéktalanul köteles a síremlék környezetében az eredeti állapotot helyreállítani.

9. Sírnyitás és a temetők kiürítése

16. § (1) A sírhely, sírbolt felnyitását az elhalt közeli hozzátartozója, vagy az kérheti, aki az eltemettetésről gondoskodott.

(2) Az elhalálozástól számított 5 éven belül sír csak közérdekből nyitható fel.

(3) Rendkívüli módon bekövetkezett halál esetén – az eltemetéstől számított 25 éven belül – a hamvasztáshoz szükséges sírnyitási engedély az eltemettető, ill. az elhalt közeli hozzátartozója hozzájárulása nélkül is megadható, ha az eltemettető, vagy közeli hozzátartozója az áttemettetésről nem gondoskodik.

17. § (1) Ha a temető (sírparcella sír) lezárását követően valamennyi sír használati ideje lejárt, az Önkormányzat az újbóli temetések lehetővé tétele vagy más hasznosítás céljából a temetőt kiürítheti. A kiürítést megelőzően hirdetményben, legalább 3 alkalommal a helyi és országos sajtóban és a helyben szokásos módon közhírré kell tenni úgy, hogy az első közzététel a kiürítést megelőzően hat hónappal, a továbbiak pedig kéthavonta történjenek. A hirdetményt a Polgármesteri Hivatal hirdetőtábláján, a ravatalozón és az érintett temetőrészen is ki kell függeszteni.

(2) A kiürítés folytán megüresedett sírhelyek térítés nélkül kerülnek vissza az önkormányzat birtokába.

(3) A temető rész kiürítésekor a síremlékkel annak létesítője, halála esetén örököse jogosult rendelkezni. Ha a síremlék létesítője vagy örököse a megjelölt időpontig nem rendelkezik, a síremléket az Önkormányzat értékesítheti. Az így befolyt összeg kizárólag a temető fenntartására fordítható.

(4) Ha az elhalt hozzátartozói a kiürítéskor a maradványokat nem szállítják át más helyre, a maradványokat közös sírba lehet helyezni esetleg elhamvasztani.

(5) A sírok eredeti helyükön is maradhatnak, ilyen esetben az újratemetés megkezdése előtt a temetőt min. 30 cm földréteggel fel kell tölteni.

10. Használati díjak

18. § (1) A temető-fenntartási hozzájárulás díja 0 Ft.

(2) A temető létesítményeinek, és a fenntartó által biztosított szolgáltatások igénybevételének díja 0 Ft.

(3) A temetőbe történő behajtás díja 0 Ft.

19. §1

20. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 3/2023. (I. 25.) önkormányzati rendelethez

1. melléklet a temetőhasználatról és a temetkezési tevékenység helyi szabályozásáról

1. Temetési hely megváltásának, újraváltásának díjai:

1.1. Egyes urnafülke 25.000,- Ft

1.2. Kettes urnafülke 50.000,- Ft

1.3. Urnasírhely 25.000,- Ft

1.4. Egyszemélyes sírhely 25.000,- Ft

1.5. Kétszemélyes sírhely 35.000,- Ft

1.6. Gyermeksírhely 20.000,- Ft

1.7. 2 személyes sírbolthely 120.000,- Ft

1.8. 4 személyes sírbolthely 150.000,- Ft

1

A 19. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.