Lovas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2023. 04. 27

Lovas Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (IV. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.04.27.
az Önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról
Részletes indokolás
Az 1–36. §-hoz
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény (továbbiakban: Áht) 91. §-a rögzíti a helyi önkormányzat zárszámadásáról szóló rendelkezéseket.
Az Áht. 91. § előírásai szerint
„91§ (1) A helyi önkormányzat költségvetésének végrehajtására vonatkozó zárszámadási rendelet tervezetét a jegyző készíti elő és a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztését követő harminc napon belül,de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. A zárszámadási rendelet tervezetével együtt a képviselő-testület részére tájékoztatásul be kell nyújtani a kincstár 68/B. § szerinti ellenőrzése keretében a helyi önkormányzat éves költségvetési beszámolójával kapcsolatosan elkészített jelentését.
(2) A zárszámadási rendelettervezet előterjesztésekor a képviselő-testület részére tájékoztatásul a következő mérlegeket és a kimutatásokat kell bemutatni:
a) a 24. § (4) bekezdése szerinti mérlegeket, kimutatásokat azzal, hogy az előirányzat felhasználási terven a pénzeszközök változásának bemutatását kell érteni,
b) a helyi önkormányzat adósságának állományát lejárat, a Gst. 8. § (2) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletek, bel-és külföldi irányú kötelezettségek szerinti bontásban,
c) a vagyonkimutatást, és
d) a helyi önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetek működéséből származó kötelezettségeket, a részesedés alakulását.