Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2000. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről és kultúráról

Hatályos: 2000. 04. 27- 2021. 12. 18

Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2000. (IV. 27.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődésről és kultúráról1

2000.04.27.

Magyarpolány Községi Önkormányzat Képviselőtestülete a kulturális javak védelméről és a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. Évi CXL. Tv. 77. §-ában kapott felhatalmazás alapján a helyi közművelődésről és kultúráról az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések.

1. § A rendelet hatálya kiterjed Magyarpolány Községi Önkormányzat fenntartásában működő közművelődési tevékenységet végző szervezetekre, beleértve az e tevékenységet csak kiegészítő jelleggel végző szervezeteket is, valamint a közművelődésben résztvevő valamennyi természetes és jogi személyre.

II. Fejezet

A rendelet célja.

2. § A rendelet célja:

- a közművelődéshez való jog gyakorlásának helyi feltételeinek biztosítása,
- a közösségi művelődéshez méltó környezet és infrastruktúra biztosítása.
A falu adottságaiból következően kiemelt cél:
- a település hagyományainak ápolása,
- az etnikai és kisebbségi kultúra megőrzése és megismertetése.
III. Fejezet

Az önkormányzat által ellátott helyi közművelődési feladatok.

3. § Magyarpolány Községi Önkormányzat a közművelődés és a helyi kultúra körébe tartozó alábbi feladatokat látja el:

a) az iskolarendszeren kívüli, öntevékeny, önképző, szakképző tanfolyamok, szakkörök, életminőséget javító tanulási lehetőségek,

a) a település környezeti, szellemi, művészeti értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése, a helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása,

a) az egyetemes, a nemzeti, a nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, a megértés, a befogadás elősegítése, az ünnepek kultúrájának gondozása,

a) az ismeretterjesztő, az ismeretszerző, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységének támogatása,

a) a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének segítése,

a) a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítésének és fenntartásának segítése,

a) a szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a feltételek biztosítása,

a) a tömegsport és egyéb önszerveződő sportcsoportok támogatása,

a) egyéb művelődést segítő lehetőségek biztosítása.

IV. Fejezet

Helyi közművelődési feladatok ellátásának formája és módja.

4. § A feladatellátás formája:

A feladatkör ellátására az önkormányzat a Faluházat és a Tájházat tartja fönn. Mindkettő gyakorlati működtetését Magyarpolány Községi Önkormányzat Közoktatási Intézménye /továbbiakban Közoktatási Intézmény/ látja el az önkormányzattal megkötött hasznosítási megállapodás keretében.
A feladatellátás módja:
1.Az iskolarendszeren kívüli öntevékeny, önképző, szakképző, felnőttoktatási lehetőségek megteremtését az önkormányzat önismereti fejlesztő alkalmak, konzultációk, tanfolyamok és fórumok formájában valósítja meg. A programokat az önkormányzat és a Közoktatási Intézmény szervezi, de adott esetben helyet biztosít más szervezetek programjának is.
2.A helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása, a település szellemi, művészi értékeinek, hagyományainak feltárása, megismertetése érdekében az önkormányzat közreműködik abban, Magyarpolány kulturális értékei közismertté váljanak. Erősödjön a helyi tudás és a lokálpatriotizmus.
- Meg kell őrizni, illetve a lehetőségek szerint fejleszteni kell a helyi amatőr művészeti-művelődési csoportokat, ezen belül helyet kell biztosítani a gyakorlásukhoz, a próbákhoz, lehetőség szerint művészeti vezetőt, szakképzett irányítást kell biztosítani.
- Elő kell segíteni a helyi amatőr művészeti-művelődési csoportok nyilvános fellépésit.
- Fontos feladat a falu nemzetiségi hagyományainak ápolása, terjesztése, bemutatása.
3.Az egyetemes, a nemzeti és a nemzetiségi kultúra értékeinek megismertetése, az ünnepek kultúrájának gondozása érdekében a lehetőségek fegyelembe vételével meg kell emlékezni, a nemzeti ünnepekről és a helyileg jeles napokról. Helyileg jeles napnak számít: „László-napi búcsú” /László nap utáni vasárnap/, „Mária-napi búcsú” /szeptember harmadik vasárnapja/.
4.Az ismeretterjesztő, az amatőr alkotó, művelődő közösségek tevékenységéhez a Faluhát, illetve a Tájház helyet biztosít és a tehetséges alkotóknak kiállítási lehetőséget biztosít. A Faluház és a Tájház működési rendjéről, működési feltételeiről e R. 1. Sz. melléklete rendelkezik.
5.A helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi érdekének, érdekérvényesítésének kibontakozása érdekében az önkormányzat támogatja a polgárosodást, az alkotó, öntevékeny művészeti tevékenységet elősegítő civil szervezeteket.
- Az önkormányzat által fenntartott épületeket az egyház és az önszerveződő csoportok előzetes egyeztetés után, illetve az egyes intézményekre megállapított rend szerint igénybe vehetik.
- Az önkormányzati intézmények közművelődési feladataik körében kiemelt hangsúlyt fektetnek az ifjúság művelődési kezdeményezéseinek gondozására és az e téren érintett intézmények egymással együttműködnek.
6.A különböző kultúrák közötti kapcsolat erősítésére és a kölcsönös megértés érdekében a helyi közművelődésben –különös tekintettel a falu nemzetiségi hagyományaira, összetételére- súlyt kell fektetni arra, hogy a különböző fajú, nemű, korú, vallású és nemzetiségű emberek találkozására lehetőség adódjon a kultúra terén.
7.Különösen nagy jelentőségű az önkormányzat testvérvárosi kapcsolatának /kapcsolatainak/ megőrzése, fejlesztése. Magyarpolány és Zwönitz város együttműködésének lényeges eleme a kitelepítettek és az itthon maradtak közötti kapcsolattartás.
8.A szabadidő kulturális célú eltöltéséhez a Faluház és a Tájház biztosít esztétikus környezetet és infrastruktúrát.
9.Az e R. szerinti feladatok megvalósítása érdekében az érintettek együttműködnek.
V. Fejezet

A közművelődési feladatok ellátásának szervezeti formája.

5. § Magyarpolány Községi Önkormányzat a helyi kulturális-közművelődési feladatok ellátását az alábbi intézményekben biztosítja:

a) Faluház (8449 Magyarpolány, Táncsics utca 7.),

b) Tájház (8449 Magyarpolány, Petőfi utca 4.),

c) Közoktatási Intézmény (8449 Magyarpolány, Kossuth utca 27. és Iskola utca 2.) és

d) Deutsches Haus (8449 Magyarpolány, Kossuth utca 22.).

VI. Fejezet

A közművelődés, helyi kultúra finanszírozása.

6. § (1) Az önkormányzat az e R. szerinti célok elérése, feladatok ellátása érdekében forrást biztosít, a mindenkori költségvetési rendeletben meghatározott mértékig és módon.

(2) Az önkormányzat és intézményei külső források bevonása érdekében, e R. szellemében és alapító okiratuk szerinti tevékenységi körükben pályázhatnak központi, alapítványi és egyéb támogatások elnyerése érdekében. Ennek érdekében az Önkormányzat és intézményei együttműködni kötelesek.

(3) Az intézmények az e R. feladatainak megvalósítása érdekében adományt, támogatást, felajánlást fogadhatnak el, amelyet az e R. és alapító okiratuk szerinti céljaik elérésére kell fordítaniuk.

(4) A /2/ és /3/ bekezdésben foglaltak szerint vállalt kötelezettségek nem veszélyeztethetik az intézmény alapvető feladatait és nem eredményezhet többlet kiadást a következő években sem.

(5) Az önkormányzat által az egyes önszerveződő csoportoknak adható támogatási igényt a polgármesternél kell benyújtani a mindenkori költségvetés elfogadásáig. A támogatásról a képviselőtestület dönt.

VII. Fejezet

Közművelődési szakmai tanácsadás és szolgáltatás.

7. § Az önkormányzat és a közművelődés terén tevékenységet kifejtő intézményei a feladatellátás során igénybe veszik a megyei önkormányzat által biztosított szakmai tanácsadást és szolgáltatást.

VIII. Fejezet

Záró rendelkezések.

8. § (1) Jelen rendelet a kihirdetéssel lép hatályba.

(2) Kihirdetés napja: 2000. április 27.

(3) Kihirdetésről a jegyző gondoskodik.

1

Az önkormányzati rendeletet a Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2021. (XII. 18.) önkormányzati rendelete 7. §-a hatályon kívül helyezte 2021. december 19. napjával.