Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2019 (III.5.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2019. évi költségvetéséről, és az éves gazdálkodás egyes szabályairól

Hatályos: 2019. 10. 02

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva 2019. évi költségvetéséről és az éves gazdálkodásának egyes szabályairól a következőket rendeli el:


1. Általános rendelkezések

1. §


(1) A rendelet hatálya Magyarpolány Község Önkormányzatára (továbbiakban: önkormányzat) és költségvetési szerveire terjed ki.

(2) Az önkormányzat költségvetése egy költségvetési címet alkot.


2. Az önkormányzat összesített 2019. évi költségvetése

2. §


(1)  Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az önkormányzat 2019. évi költségvetésének bevételi főösszegét 572.952.219 forintban állapítja meg.

(2)  A képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetésének kiadási főösszegét 572.952.219 forintban állapítja meg.

(3)  Az önkormányzat összesített 2019. évi költségvetési bevételeinek forrásonkénti részletezését a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

(4)  Az önkormányzat összesített 2019.. évi kiemelt kiadási előirányzatait a képviselő-testület az alábbiak szerint állapítja meg:

  1. K1 személyi juttatások                           35.467.665 forint
  2. K2 munkaadót terh. járulékok                  5.961.404 forint
  3. K3 dologi kiadások                                74.976.306 forint
  4. K4 ellátottak pénzbeli juttatásai              3.246.024 forint
  5. K5 egyéb műk. kiadások és tartalék    299.375.078 forint
  6. K6 beruházások                                      88.288.331 forint
  7. K8 finanszírozási kiadások                    65.667.441 forint

(5)  Az önkormányzat összesített 2019. évi költségvetési kiadásainak kiemelt előirányzatonkénti a rendelet 3. melléklete tartalmazza.

(6)  Az önkormányzat kiadásait kormányzati funkciónként a rendelet 4a. és 4b. mellékletek tartalmazzák.

(7)  Az önkormányzat tartalék előirányzata 279.239.437forint, amelyből általános tartalék 276.916.576.- forint. A tartalék előirányzat kimutatását a rendelet 5. melléklete tartalmazza.

(8)  Az önkormányzat 2019. évi felhalmozási előirányzatait célonként a rendelet 6. melléklete tartalmazza.

(9)  Az önkormányzati szintre összesített, működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatokat tájékoztató jelleggel, mérlegszerűen a 1. melléklet rögzíti.

(10) Az önkormányzati szintre összesített, a 2019. év várható bevételi és kiadási előirányzatai teljesülésének előirányzat-felhasználási ütemtervét a rendelet 7. melléklete tartalmazza.

(11) Az önkormányzat közvetett támogatásait a rendelet 8. melléklete tartalmazza.

(12)Az önkormányzat saját bevételeinek a költségvetési évet követő három évre várható összegét a 9. melléklet tartalmazza.


3. §


A képviselő-testület az önkormányzat 2019. évre összesített – költségvetési szervek és közfoglalkoztatottak nélküli – létszám-előirányzatát az alábbiak szerint állapítja meg:

a) átlagos statisztikai állományi létszám - átlaglétszám 7,5fő,

b) az év utolsó napján foglalkoztatott záró létszám 7,5 fő.


3. Az önkormányzat költségvetési szerének költségvetése, létszám-előirányzata

4. §


(1)  Az önkormányzat költségvetési szerve a Magyarpolányi Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal).

(2)  A képviselő-testület a Hivatal 2019. évi költségvetésének bevételi főösszegét 63.059.807 forintban, kiadási főösszegét 63.059.807 forintban állapítja meg.

(3)  A Hivatal 2019. évi költségvetésének bevételi és kiadási előirányzatainak mérlegszerű bemutatását a rendelet 10.a melléklete tartalmazza.

(4)  A 2019. évi kiadásait előirányzatonkénti bontásban a rendelet 10.b és a 10.c melléklete tartalmazza.

(5)  A képviselő-testület a Hivatal létszámát az alábbiak szerint határozza meg:

a) átlagos statisztikai állományi létszáma - átlaglétszáma 8,5 fő,

b) az év utolsó napján foglalkoztatott záró létszám 7 fő.”


4. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

5. §


(1) Az önkormányzati gazdálkodás során az év közben létrejött hiány finanszírozási módja a hitelfelvétel a számlavezető pénzintézettől.

(2) A képviselő-testület a gazdálkodás során az év közben létrejött költségvetési többletet köteles hasznosítani, amely történhet értékpapír vásárlással, illetve pénzintézeti pénzlekötés útján.

(3) Az (2) bekezdés szerinti hasznosítással kapcsolatos szerződések, pénzügyi műveletek lebonyolítását 1 millió forint értékhatárig a képviselő-testület a polgármester hatáskörébe utalja. A polgármester a megtett intézkedéseiről a következő képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

(4) A (3) bekezdésben meghatározott összeget meghaladó költségvetési többlet felhasználásáról a képviselő-testület határozatban dönt.

(5) Az önkormányzat és költségvetési szervei bevételi és kiadási előirányzatai év közben megváltoztathatóak.

(6) Ha évközben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az önkormányzat számára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatni köteles.

(7) A képviselő-testület a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatoktól – az államháztartásról szóló törvény végrehajtására kiadott kormányrendeletben foglaltak figyelembevételével – előirányzat-módosítás nélkül is eltérhet.

(8) A polgármester rendkívüli, illetve azonnali intézkedést igénylő esetben (például az önkormányzat ellen benyújtott inkasszó) a pénzbeli kötelezettség azonnali teljesítéséről, illetve az azonnali kifizetésről azok összegére tekintet nélkül gondoskodik. Rendkívüli, illetve azonnali intézkedést igénylő eset, amelyben a képviselő-testület soron következő ülésének és döntésének kivárása a fennálló pénzbeli kötelezettség növekedését (például kamatterhekkel) vagy a határidőhöz kötött teljesítés elmulasztása hatósági vagy bírósági eljárás megindítását vonja maga után.

(9) A (8) bekezdés szerinti intézkedéséről a polgármester a képviselő-testület soron következő ülésén beszámol. A képviselő-testület a polgármester intézkedését – amennyiben azt kellőképpen indokoltnak tartja – határozatával jóváhagyja.


5. Záró rendelkezések

6. §


E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.





                          Grőber József                                                Dobosi Gergely

                           polgármester                                                        jegyző




Záradék:

A rendeletet a mai napon kihirdettem.

Az önkormányzat rendelete  európai uniós jogszabállyal ellentétes rendelkezést nem tartalmaz.


Magyarpolány, 2019. március 5.


                                                                                                    Dobosi Gergely

        jegyző