Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2019 (VII.24.) önkormányzati rendelete

a foglalkoztatáshoz kötődő lakhatási támogatási programról

Hatályos: 2019. 08. 01- 2021. 05. 30

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések


1. A rendelet célja


1. § Magyarpolány község lakosságmegtartó erejének növelése, a településen a folyamatos szakemberellátás biztosítása, valamint a hiányzó szakemberek foglalkoztatásának elősegítése a Magyarpolány községben élő szakemberek lakhatáshoz kapcsolódó kiadásainak támogatásával.

2. A rendelet hatálya


2. § A rendelet hatálya kiterjed azokra a magyar állampolgárokra, akik Magyarpolány községben lakcímmel rendelkeznek, életvitelszerűen Magyarpolányban élnek és

a)  a településen állami vagy önkormányzati fenntartásban működtetett humán szolgáltatások területén dolgoznak, vagy

b)  a településen hiányszakmában (a helyi ipari vállalkozások jelzése alapján – egy-egy időszak igényeit figyelembe véve – meghatározott szakmák) foglalkoztatott szakemberek, és

c) rendelkeznek a munkáltató ajánlásával, és akik vállalják, hogy a támogatás folyósításának ideje alatt a munkahelyüket megtartják.

II. Fejezet

A támogatás odaítélése


3. A támogatás formája és mértéke


3. § (1) A foglalkoztatáshoz kötődő lakhatási támogatás (a továbbiakban: lakhatási támogatás) folyósítása pályázat alapján történik. A pályázat 2019. augusztusától 2021. május 31-ig terjedő időszakban, több ütemben az „EFOP-1.5.2-16-2017-00007 azonosítószámú Humán szolgáltatások fejlesztése Ajka térségében” című pályázat keretében rendelkezésre álló források terhére kerül kiírásra és kiosztásra.

(2) A lakhatási támogatás a pályázó által lakott lakás fenntartásához kapcsolódó rendszeres kiadások viseléséhez nyújtott pénzbeli támogatás, amely elsősorban a villanyáram, víz- és gázfogyasztás, közös költség, szemétszállítási-, bérleti vagy albérleti díj, valamint lakáscélú hitel kifizetéséhez, a tüzelőanyag megvásárlásához használható fel.

(3) A lakhatási támogatás mértéke: 30.000 forint/hó.

(4) A lakhatási támogatás egy évre kerül megállapításra és a szerződéskötés napjától kerül folyósításra, de legfeljebb 2021. május 31-ig terjedően. A támogatás támogatási időszakonként (évente), legfeljebb 20 fő pályázó részére állapítható meg.

(5) A (4) bekezdéstől eltérően a lakhatási támogatás egy évnél rövidebb időtartamra is megállapítható, amennyiben a rendelkezésre álló pályázati forrás összege – figyelembe véve a kérelmezők számát – a támogatás egy évre történő megállapítását nem teszi lehetővé.


4. A pályázat kiírása és benyújtása


4. § (1) A lakhatási támogatásra vonatkozó pályázatot Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete írja ki minden év augusztus 1. napjáig.

(2) Érvényes pályázat kizárólag a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon (pályázati adatlap), a pályázati kiírásban meghatározott dokumentumok csatolásával és a határidő betartásával nyújtható be.

(3) Hiányos pályázat esetén hiánypótlásra lehetőséget kell adni. Hiánypótlásra a felszólítást követő 5 munkanapon belül, írásban van lehetőség. A pályázati kiírásnak nem megfelelő pályázat érvénytelen.

(4) A pályázati dokumentáció kötelező elemei:

a)  pályázati adatlap,

b)  munkaszerződés,

c)  munkáltató ajánlása (önkormányzati rendelet 2. melléklete),

d) lakcímkártya másolata,

e)  a pályázó által lakott lakás fenntartási költségeit igazoló közüzemi számlák (tulajdon esetén) és

f)  érvényes lakásbérleti vagy albérleti szerződés (bérlői jogviszony esetén) vagy

g) lakáscélú hitelszerződés.

5. A pályázat elbírálása


5. § (1) A lakhatási támogatásra vonatkozó pályázatot Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete bírálja el.

(2) Amennyiben a pályázók száma meghaladja a 3. §-ban meghatározott támogatható létszámot, a képviselő-testület a pályázatok elbírálásánál előnyben részesíti azt a pályázót, aki:

a)  a pályázat benyújtását megelőző 12 hónapban létesített munkaviszonyt a 3. §-ban leírtak szerint,

b)  a háztartásában kettő vagy több gyermeket nevel.

(3) Nem részesíthető lakhatási támogatásban az a pályázó, aki

a)  a lakásába albérlőt fogadott be,

b)  nem tartózkodik életvitelszerűen a lakásában, 

c) a közüzemi szolgáltatóknál vagy az albérleti- vagy lakásbérleti díj vonatkozásában két hónapot meghaladó hátralékot halmozott fel.

III. Fejezet

A támogatás igénybevétele


6. A támogatás folyósítása és elszámolása


6. § (1) A pályázatot elnyert munkavállalóval Magyarpolány község polgármestere támogatási szerződést köt.

(2) A pályázatot elnyert munkavállaló részére, a támogatási szerződés megkötése után minden hónap 15. napjáig a Magyarpolányi Közös Önkormányzati Hivatal utalja a lakhatási támogatás összegét.

(3) A lakhatási támogatás kizárólag a 2. §-ban meghatározott munkaviszony fennállása és aktív időtartama alatt folyósítható. 

(4) A lakhatási támogatásban részesülő munkavállaló a támogatás felhasználásáról - számla benyújtásával - köteles félévente elszámolni Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete felé.

(5) A lakhatási támogatásban részesülő köteles 8 napon belül bejelenteni a jogosultság feltételeiben (munkaviszony, lakcím, háztartásban élők száma, lakástulajdon-szerzés, bérleti jogviszony változása, közüzemi díjtartozás stb.) bekövetkező változást Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete felé.

7. Jogosulatlanul igénybe vett támogatás visszafizetése


7. § (1) A lakhatási támogatásra jogosulatlanná válik az a munkavállaló, akinek

a)  a 2. §-ban meghatározott munkaviszonya vagy lakcíme megszűnik,

b)  a jogosultság feltételeiben olyan jelentős változás történik, amely kizáróvá teszi a támogatás folyósítását,

c)  a közüzemi díj esetében két hónapot meghaladó hátralékot halmozott fel, vagy az albérleti- vagy lakásbérleti díj vonatkozásában két hónapot meghaladó hátralékot halmozott fel, továbbá aki

d) nem tesz eleget a 6. §-ban meghatározott bejelentési és elszámolási kötelezettségének.

(2) A jogosulatlanná vált munkavállalóval kötött támogatási szerződést meg kell szüntetni és a jogosulatlanul felvett támogatást - a mindenkori érvényes jegybanki kamattal növelt összeggel együtt - vissza kell fizetnie.


IV. Fejezet

Záró rendelkezések


8. A rendelet hatálya


8. § (1) A rendelet 2019. augusztus 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet 2021. május 31. napján hatályát veszti.


                     Grőber József                                                            Dobosi Gergely

          polgármester                                                                    jegyző