Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének 7/2019 (VII.4.) önkormányzati rendelete

a „Dolgozz Magyarpolányban!” ösztöndíjprogramról

Hatályos: 2019. 08. 01- 2021. 05. 30

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 15. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések


1. A rendelet hatálya


1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed minden Magyarpolány községben élő és magyarpolányi lakcímmel, vagy Magyarpolányban munkahellyel rendelkező tanuló/hallgatóra, aki

a)  16. életévét betöltötte és szakgimnázium nappali tagozatán tanulmányt folytató tanulói jogviszonnyal rendelkező tanuló,

b)  16. életévét betöltötte és szakközépiskola nappali tagozatán tanulmányt folytató tanulói jogviszonnyal rendelkező tanuló,

c)  18. életévét betöltötte és felsőoktatási intézmény alapképzésén, mesterképzésén, vagy osztatlan képzés nappali tagozatán végzi tanulmányait,

d) Magyarpolányban munkahellyel rendelkező foglalkoztatott, aki felsőoktatási intézmény alapképzésén, mesterképzésén, vagy osztatlan képzés levelező tagozatán tanulmányt folytat, átképzésben részt vevő hallgató, vagy

e)  Magyarpolányban munkahellyel rendelkező foglalkoztatott, aki a munkakörének megtartásához szükséges OKJ-s, egyéb regisztrált továbbképzésen, illetve szakképzésben folytat tanulmányokat.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott esetekben a támogatás további feltétele, hogy a pályázó vállalja, a támogatási szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítését.

II. Fejezet

A támogatás odaítélése


2. A támogatás formája és mértéke


2. § (1) A „Dolgozz Magyarpolányban!” elnevezésű ösztöndíjpályázat több ütemben, 2019. augusztus 1. - 2021. május 31. időszak között az EFOP-1.5.2-16-2017-00007 azonosítószámú „Humán szolgáltatások fejlesztése Ajka térségében” című pályázat keretében rendelkezésre álló források terhére kerül kiosztásra.

(2) A „Dolgozz Magyarpolányban!” elnevezésű ösztöndíj a tanulmányok befejezéséig pályázható meg.

(3) Az ösztöndíj mértéke havonta 30.000 forint.

(4) Az ösztöndíj évente a szorgalmi időszakra, illetve a tanfolyam időtartamára folyósítható és évente maximum 10 fő részére állapítható meg.

3. A pályázat kiírása és benyújtása


3.§ (1) Az ösztöndíjra vonatkozó pályázatot Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete írja ki az alábbi benyújtási határidőkkel:

a)  Nappali és levelező rendszerű közép, illetve felsőoktatás esetében:

aa)  2019. december 31-ig,

ab)  2020. szeptember 15-ig támogatás 2021. május 31-ig.

b)  OKJ-s képzés, illetve szakma tanulása esetében 2019. augusztus 31-től - 2020. szeptember 15-ig folyamatosan.

(2) Érvényes pályázat kizárólag a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon és a pályázati kiírásban meghatározott dokumentumok csatolásával és a határidő betartásával nyújtható be.

(3) Hiányos pályázat esetén hiánypótlásra lehetőséget kell adni. Hiánypótlásra a felszólítást követő 5 munkanapon belül, írásban van lehetőség. A pályázati kiírásnak nem megfelelő pályázat érvénytelen.

(4) A pályázati dokumentáció kötelező elemei:

a)  pályázati adatlap,

b)  karrierterv,

c)  tanulói/hallgató jogviszony igazolása,

d) tanulmányi eredményt tartalmazó bizonyítvány másolata,

e)  munkaszerződés/munkáltatói igazolás és

f)  lakcímkártya másolata.

4. A pályázat elbírálása


4. § (1) Az ösztöndíjra vonatkozó pályázatot Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete bírálja el.

(2) Ha a pályázók száma meghaladja a 3. §-ban meghatározott támogatható létszámot, a Képviselő-testület pályázatok elbírálásánál előnyben részesíti azt a hallgatót, akinek a részére valamely munkáltató nyilatkozattal vállalja, hogy a szakképzettség megszerzése után magyarpolányi munkahelyen biztosít foglalkoztatást.

(3) Az ösztöndíjra vonatkozó pályázat elbírálásának szempontrendszerét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

III. Fejezet

A támogatás igénybevétele


5. Az ösztöndíj folyósítása


5.§ (1) A pályázatot elnyert tanulóval/hallgatóval Magyarpolány község polgármestere támogatási szerződést köt.

(2) A pályázatot elnyert tanulónak/hallgatónak a támogatási szerződés megkötése után minden hónap 15. napjáig a Magyarpolányi Közös Önkormányzati Hivatal gondoskodik az ösztöndíj utalásáról.

(3) A felsőoktatási ösztöndíj kizárólag az aktív tanulói/hallgatói jogviszony időtartama alatt folyósítható. A tanulói/hallgatói jogviszony passziválása esetén az ösztöndíj folyósítását szüneteltetni kell.

6. Jogosulatlan támogatás visszafizetése


6. § (1) Ösztöndíjra jogosulatlanná válik az a tanuló, hallgató, aki évközben tanulmányait megszakítja, vagy a félévét halasztja, vagy vizsgaidőszakát eredménytelenül fejezi be.

(2) A tanulmányait megszakító, elhalasztó ösztöndíjban részesülő tanuló vagy hallgató e tényt írásban köteles Magyarpolány község polgármesterének bejelenteni, aki intézkedik az ösztöndíj folyósításának megszüntetéséről és a jogtalanul felvett ösztöndíj visszafizetéséről.

(3) A jogosulatlanul felvett támogatást - a mindenkori érvényes jegybanki kamattal növelt összeggel együtt - vissza kell fizetni.

(4) A Képviselő-testület eltekinthet a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizetésétől, ha az igénybevevő bizonyítja, hogy tanulmányainak megszakítása önhibáján kívüli okból történik.


IV. Fejezet

Záró rendelkezések


7. A rendelet hatálya


7. § (1) A rendelet 2019. augusztus 1. napján lép hatályba.

(2) A rendelet 2021. május 31. napján hatályát veszti.


                     Grőber József                                                            Dobosi Gergely

                     polgármester                                                                   jegyző