Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2021. 06. 15

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendelete

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének jogkövetkezményeiről

Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testületének jogkörében eljáró Magyarpolány község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti hatáskörében a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés d) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőt rendeli el:

1. Eljárási szabályok

1. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése esetén a közigazgatási hatósági eljárásokban átruházott hatáskörben a jegyző jár el.

(2) Az eljárások során az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény és a közigazgatási szabályszegések szankcióiról szóló 2017. évi CXXV. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet elkövetőjével szemben közigazgatási bírság szabható ki.

(4) A közigazgatási bírságot a döntés véglegessé válásától számított 30 napon belül kell megfizetni Magyarpolány Község Önkormányzat 11748038-15429829-03610000 számú számlájára.

(5) Nem állapítható meg a közösségi együttélés szabályaival ellentétes magatartás megvalósulása, ha a tevékenységgel, mulasztással vagy jogellenes állapot fenntartásával szabálysértés vagy bűncselekmény valósul meg, vagy a tevékenység, mulasztás vagy jogellenes állapot fenntartása esetére más jogszabály közigazgatási eljárásban kiszabható bírság alkalmazását írja elő.

(6) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás miatti eljárás hivatalból, a hatóság észlelése vagy lakossági bejelentésre indulhat.

(7) A (6) bekezdés szerinti közigazgatási hatósági eljárás

  • a) a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő cselekmény elkövetésétől, a hatóság tudomására jutásától,
  • b) mulasztással történő megvalósítás esetén a teljesítésre nyitva álló határidő lejártától vagy
  • c) jogellenes állapot fenntartásával történő megvalósítás esetén a közösségi együttélés alapvető szabályát sértő állapot fennállása alatt vagy annak megszüntetésétől számított 30 napon belül indítható.

2. Magyarpolány Községnév és az önkormányzat jelképeinek használatára vonatkozó szabályok megszegése

2. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki Magyarpolány község nevét, nevének ragozott vagy toldalékos formáját elnevezésében, valamint bármely általa előállított, forgalmazott termék megnevezésében - a településnév használatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott kivétellel - engedély nélkül veszi fel vagy használja.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki az önkormányzat címerét, zászlaját, pecsétjét - az önkormányzat jelképeiről és azok használatáról szóló önkormányzati rendeletben meghatározott kivétellel - engedély nélkül, engedélytől eltérően, nem hiteles alakban vagy annak tekintélyét és méltóságát sértő módon használja, állítja elő vagy hozza forgalomba.

3. Közterület-használat rendjére vonatkozó szabályok megszegése

3. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki közterületet a határozat véglegessé válását, vagy a hatósági szerződés hatályba lépését és a használati díj megfizetését megelőzően foglal el.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki közterületet a közterületek használatáról szóló önkormányzati rendeletben szabályozott közterület-bontási engedély nélkül felbont, vagy azt nem az engedélyben foglaltak szerint állít helyre.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki közterület engedély nélkül leburkol.

4. Önkormányzati tulajdonban álló temetők rendjére vonatkozó szabályok megszegése

4. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki a temető területén

  • a) temetkezési szolgáltatásra utaló reklámot vagy hirdetőtáblát
    • aa) az üzemeltető engedélye nélkül,
    • ab) nem az erre a célra kijelölt helyen helyez el,
  • b) az elszáradt koszorút, virágot vagy szemetet nem a kijelölt hulladékgyűjtő helyre teszi,
  • c) az elhervadt koszorút nem a kijelölt hulladékgyűjtő helyen bontja szét
  • d) a temetői sírhely környezetének tisztítására vegyszeres gyomirtót használ vagy
  • e) avart és kerti hulladékot éget.

5. Környezet védelmének rendjére vonatkozó szabályok megszegése

5. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az, aki

  • a) közterületen
    • aa) hatósági jelzés nélküli járművet,
    • ab) üzemképtelen járművet vagy
    • ac) lejárt műszaki érvényességű járművet helyez el,
  • b) dugulást, rongálást okozó anyagot vagy tárgyat, veszélyes hulladékot csapadékvíz elvezető árokba elhelyez, önt, bevezet vagy
  • c) közterületen járművet
    • ca) az előre nem látható, rendkívüli esemény miatt történő javítást kivéve javít,
    • cb) szétszerel,
    • cc) bont.

(2) A járműnek a közúti közlekedési nyilvántartásról szóló törvény szerinti üzembentartója (a továbbiakban: üzembentartó) az 5. § (1) bekezdésben foglalt közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetésért objektív felelősséggel tartozik.

(3) A jármű üzembentartója mentesül a közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartás elkövetésének objektív felelőssége alól, ha az eljárás megindításáról szóló értesítés kézbesítését követő 8 napon belül igazolja, hogy a szabályszegést megelőzően

  • a) a jármű jogellenesen került ki a birtokából, és a jogellenességgel összefüggésben hatósági eljárást kezdeményezett, vagy
  • b) a járművet más természetes személy, jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet használatába adta, és ezt teljes bizonyító erejű magánokirattal alátámasztja.

6. Köztisztaságra vonatkozó szabályok megszegése

6. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el - a használat jogcímétől függetlenül - az az ingatlanhasználó, aki

  • a) az ingatlan előtti járdaszakasz, amennyiben a járda mellett zöldsáv is van, akkor az úttestig terjedő teljes terület, járda hiányában pedig 1 m széles területsáv tisztán tartásáról, gondozásáról,
  • b) az ingatlan előtti járdaszakasz melletti nyílt csapadékvíz-elvezető árok, folyóka és az ezeken lévő műtárgyak (átereszek, víznyelő rácsok) folyamatos tisztán tartásáról nem gondoskodik
  • c) a közterület gondozására vegyszeres gyomirtó szert használ,
  • d) a használatában álló ingatlan folyamatos tisztán tartásáról, gyommentesítéséről nem gondoskodik, ingatlanán a lágyszárú növények (kivéve: dísznövényként vagy haszonnövényként gondozott növény) 30 cm-es magasságának az elérését nem akadályozza meg vagy
  • e) a használatában álló ingatlanról a járdára és az úttest fölé nyúló ágak és bokrok megfelelő, a közlekedést zavaró nyeséséről nem gondoskodik.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el, aki az ingatlan előtti járdaszakaszról a havat nem takarítja el vagy úgy takarítja el, hogy a biztonságos gyalogosforgalmat és a közúti járműforgalmat akadályozza.

7. Hulladékkezelésre vonatkozó szabályok megszegése

7. § (1) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az a hulladéktermelő, aki olyan gyűjtőedénybe helyezi el a hulladékot, amelynek közszolgáltatási díját más fizeti meg.

(2) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az az árusító, szolgáltató vagy egyéb gazdasági tevékenység folytatója, aki a tevékenysége folytán közterületen keletkezett, háztartási hulladékhoz hasonló jellegű és összetételű hulladék elszállításáról nem gondoskodik.

(3) A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az a hulladékról szóló törvény szerinti ingatlanhasználó, aki gyűjtőedényt közterületen tartósan, közterület-használatra vonatkozó döntés hiányában helyez el.

8. Szennyvízkezelésre vonatkozó szabályok megszegése

8. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az az ingatlantulajdonos, aki

  • a) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz gyűjtése során nem a megfelelő gondossággal jár el annak érdekében, hogy az mások életét, testi épségét, egészségét ne veszélyeztesse, a természetes és épített környezetet ne szennyezze, a növény- és állatvilágot ne károsítsa, a közrendet és a közbiztonságot ne zavarja,
  • b) a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvizet a közszolgáltatónak nem adja át.

9. Az üzletek működési rendjére vonatkozó szabályok megszegése

9. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el a kereskedő, amennyiben a kereskedelmi és vendéglátó egységének bejelentett nyitvatartási idejét nem tartja be.

10. Állattartásra vonatkozó szabályok megszegése

10. § A közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást követ el az az állattartó, aki

  • a) nem biztosítja az állat oly módon történő tartását, hogy az a környező ingatlanokra, illetve a közterületre átjutni ne tudjon,
  • b) ebet póráz nélkül a közterületen sétáltat,
  • c) nem biztosítja ingatlanán az állattartási szabályok ellenőrzésének lehetőségét,
  • d) az eb által a közterületen okozott szennyeződés azonnali eltávolításáról nem gondoskodik vagy
  • e) ebet bekerítetlen ingatlanon szabadon tart.

11. Záró rendelkezések

11. § Ez a rendelet 2021. június 15-én lép hatályba.