Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete

Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 7/2015. (VII. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 22- 2023. 02. 23

Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelete

Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 7/2015. (VII. 24.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.22.

Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6/A. § (3) bekezdésében és a 62. § (6) bekezdés 6.pontjában kapott felhatalmazás alapján Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet 42. § (2) bekezdésében biztosított jogkörében eljáró az állami főépítészi hatáskörében eljáró Veszprém Megyei Kormányhivatal Állami Főépítészi Iroda, a környezetvédelmi és természetvédelmi hatáskörében eljáró Veszprém Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Főosztály, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a vízvédelmi és vízügyi hatáskörében eljáró Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, az Országos Vízügyi Főigazgatóság, Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a népegészségügyi hatáskörében eljáró Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztály Közegészségügyi és Járványügyi Osztály, a Budapest Főváros Kormányhivatala Országos Közúti és Hajózási Hatósági Főosztály Gyorsforgalmi Útügyi Osztály, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Közlekedési Hatóság Útügyi és Hajózási Hivatala, az Innovációs és Technológiai Minisztérium Léginavigációs és Repülőtéri Hatósági Főosztály, a Honvédelmi Minisztérium Hatósági Főosztály, a Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Közlekedési és Műszaki Engedélyezési Főosztály Útügyi Osztály, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztály, az ingatlanügyi és földügyi igazgatási hatáskörben eljáró Veszprém Megyei Kormányhivatal Földhivatali Főosztály Földhivatali Koordinációs Osztály, az erdészeti hatáskörben eljáró Veszprém Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Erdészeti Osztály, a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság Rendészeti Igazgatóság, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztály Bányászati Osztály, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Hivatala, a Veszprém Megyei Önkormányzat véleményének kikérésével és a partnerségi egyeztetés szabályainak megfelelően, a következőket rendeli el:

1. § (1) A Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 7/2015 (VII.24.) önkormányzati rendelet 1. § (2)–(4) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(2) Az e rendelettel érintett területen területet felhasználni, továbbá telket alakítani, építményt, építményrészt építeni, átalakítani, bővíteni, felújítani, helyreállítani, korszerűsíteni és lebontani, elmozdítani, a rendeltetést megváltoztatni csak a Szabályozási Tervekben (SZT-1 M=1:2000; SZT-2 M=1:10000; SZT-3 M=1:4000) és ezen szabályozási előírások rendelkezéseiben foglaltaknak megfelelően szabad.

(3) Jelen szabályzat csak a mellékletét képező Szabályozási Tervekkel (SZT-1; SZT-2; SZT-3) együtt alkalmazandó.

(4) Az SZT-1 jelű belterületi szabályozási terv e rendelet 1. mellékletét képezi.”

(2) A Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 7/2015 (VII.24.) önkormányzati rendelet 1. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az SZT-3 jelű zártkerti szabályozási terv e rendelet 3. mellékletét képezi.”

2. § (1) A Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 7/2015 (VII.24.) önkormányzati rendelet 11. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A területen a temetkezés kegyeleti épületei, és az azt kiszolgáló és kiegészítő épületek összevontan a SZT-1 tervlapon jelölt építési helyen belül helyezhetőek el.”

(2) A Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 7/2015 (VII.24.) önkormányzati rendelet 11. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) Az építési övezet beépítettségét, továbbá az építhető építménymagasság mértékét – a beépítési mód függvényében – a következő táblázat szerint kell meghatározni (alkalmazott jelölések: SZ - szabadonálló beépítés, * - kialakult, *** - A szintterületi mutató az összes bruttó szintterület és a telekterület hányadosa):”

(3) A Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 7/2015 (VII.24.) önkormányzati rendelet 11. § (5) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(5) A temetőhöz szükséges fásított parkolót az SZT-1-en jelölt helyen kell kialakítani.”

3. § A Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 7/2015 (VII.24.) önkormányzati rendelet 11/A. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) Az övezet építési telkeinek kialakítása során alkalmazandó legkisebb telekméreteket, azok legnagyobb beépítettségét, továbbá az építhető építménymagasság mértékét – a beépítési mód függvényében – a következő táblázat szerint kell meghatározni (alkalmazott jelölések: SZ - szabadonálló beépítés, *** - A szintterületi mutató az összes bruttó szintterület és a telekterület hányadosa):”

4. § A Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 7/2015 (VII.24.) önkormányzati rendelet 12. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az SZT-1-en ÜÜ-vel jelölt Üdülőházas Üdülőterület turisztikai célú – rekreációs-sport-rendezvénypark kialakítására és ezekhez kapcsolódó kiszolgáló épület elhelyezésére szolgál.

(2) Az építési övezet beépítettségét, továbbá az építhető építménymagasság mértékét – a beépítési mód függvényében – a következő táblázat szerint kell meghatározni (alkalmazott jelölések: SZ - szabadonálló beépítés, *** - A szintterületi mutató az összes bruttó szintterület és a telekterület hányadosa):”

5. § (1) A Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 7/2015 (VII.24.) önkormányzati rendelet 18. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Magyarpolány közigazgatási területén az Mke övezetbe sorolt telken – ahol minimum a magasabb rendű jogszabályokban meghatározott arányban művelés folyik, - a részletes előírásoknak megfelelő alapterületű és építménymagasságú gazdasági épület, illetve egyéb, a termeléshez kapcsolódó építmény építhető.”

(2) A Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 7/2015 (VII.24.) önkormányzati rendelet 18. § (9) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(9) AA gazdasági épületen túl – ahol az adott övezetre vonatkozó részletes előírások másként nem rendelkeznek – önálló építményként csak pince és közműépítmény építhető.”

6. § A Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 7/2015 (VII.24.) önkormányzati rendelet 19. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az övezetben a termeléshez-gazdálkodáshoz kapcsolódó funkciójú épületek és építmények a beépíthetőségre vonatkozó általános övezeti előírások és követelmények teljesülése illetve betartása esetén építhetők. Az övezetben telkenként több épület is elhelyezhető.

(2) Új építésű épületek és építmények az építési sávban helyezhetők el. Az övezetben már meglévő, építési sávból előkerti irányban kinyúló épület fennmaradása akkor engedélyezhető, ha legalább egy szomszédos telken már meglévő, ingatlan nyilvántartásban szereplő épület legkisebb előkerti mérete biztosított.”

7. § (1) A Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 7/2015 (VII.24.) önkormányzati rendelet 23. § (4) bekezdés a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A település területén a közúthálózat számára a szabályozási szélesség)

„a) a 84101. sz. (Ajka-Bakonygyepes – Magyarpolány) bekötőút tekintetében az SZT-1-en jelölt szakaszon – a Gksz-1 övezet területe mentén – 30,0 m-re növelendő,”

(2) A Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 7/2015 (VII.24.) önkormányzati rendelet 23. § (8) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(8) A Bakonygyepesre vezető 84101. sz. bekötő út nyugati oldalán az SZT-1 szerint 20 méter széles védelmi célú erdősáv helyét biztosítani kell, a meglévő fasor pótlandó és mögötte egy másik fasor telepítendő.”

8. § A Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 7/2015 (VII.24.) önkormányzati rendelet 31. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Helyi jelentőségű művi értékvédelemre javasoltak az SZT-1-en jelölt és a 4. mellékletben jegyzett épületek, továbbá köztárgyak és építmények.”

9. § A Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 7/2015 (VII.24.) önkormányzati rendelet 32. § (4) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(4) A SZT-1, SZT-2, SZT-3 szerinti védőfásításokkal gondoskodni kell a szántóföldi porszennyezés és az élővizek szennyezésének megakadályozásáról.”

10. § A Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 7/2015 (VII.24.) önkormányzati rendelet 3. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

11. § Hatályát veszti a Magyarpolány község Helyi Építési Szabályzatáról szóló 7/2015 (VII.24.) önkormányzati rendelet

a) 11. § (4) bekezdés szövege,

c) 12. § (2) bekezdés szövege.

12. § Ez a rendelet 2023. február 22-én lép hatályba.

1. melléklet az 5/2023. (II. 21.) önkormányzati rendelethez

3. melléklet