Magyarpolány Község Önkormányzat Képviselő-testülete 9/2021. (VI. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének jogkövetkezményeiről

Hatályos: 2021. 06. 15

a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megsértésének jogkövetkezményeiről

Részletes indokolás

Az 1–11. §-hoz

Általános indokolás

A közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek megszegésének következményeiről szóló önkormányzati rendelet megalkotásáról szóló rendelet indokolása

Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (továbbiakban: Mötv.) 51. § (4) bekezdése felhatalmazást adott 2012-ben a helyi önkormányzat képviselő-testületének, hogy rendeletben határozza mega tiltott, közösségellenes magatartásokat, valamint a magatartás elkövetőjével szembeni közigazgatási bírság kiszabásának szabályait. Ezen felhatalmazás alapján alkotta meg a testület a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról szóló önkormányzati rendeletét.

Az Alkotmánybíróság 38/2012. (XI. 14.) AB. határozata az Mötv. fenti bekezdését alkotmányellenesség miatt megsemmisítette 2012. november 15-ei hatállyal.

Az Alkotmánybíróság döntésére figyelemmel a képviselő-testület 2013-ban hatályon kívül helyezte a tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról szóló önkormányzati rendeletét.

Magyarország Alaptörvénye a 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában rögzíti a helyi önkormányzat azon jogát, hogy a helyi közügyek intézése körében törvény keretei között rendeletet alkosson.

Az Mötv. 8. § (1) bekezdése b) pontja alapján a helyi közösség tagjai a helyi önkormányzat alanyaként kötelesek betartani és betartatni a közösségi együttélés alapvető szabályait.

Az Mötv. 8. § (2) bekezdése valamint a 143. § (4) bekezdése d) pontja felhatalmazza a helyi önkormányzat képviselő-testületét, hogy rendeletben határozza meg a közösségi együttélés alapvető szabályait, valamint ezek elmulasztásának jogkövetkezményeit.

A korábbi önkormányzati rendelet hatályon kívül helyezése óta önkormányzati rendelet nem szabályozza az egyes, korábban szabálysértésnek minősülő magatartásokat és azok jogkövetkezményeit. Ez azt jelenti, hogy az ilyen magatartást megvalósító személyt jelenleg nem lehet felelősségre vonni.

Emiatt a község lakóinak nyugalma, a közösségi, közhasználatú területek rendje, tisztasága, az életviszonyok rendezettsége stb. céljából szükségesnek tartom a rendeletben foglalt magatartások, mint közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartások szankcionálási lehetőségének megteremtését.

Részletes indokolás

1. §-hoz

A z eljárási szabályokat tartalmazza.

2-10. §-hoz

A közösségi együttélés alapvető szabályait tartalmazza.

11. §-hoz

A hatályba léptető rendelkezést tartalmazza.