Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről

Hatályos: 2022. 08. 04

Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VIII. 3.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.08.04.
a természetben nyújtott szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeiről
Részletes indokolás
Az 1–6. §-hoz, az 1. melléklethez és a 2. melléklethez
A rendelet megalkotását a nagyobbrészt állami forrásból megvalósuló, szociális célú tűzifa vásárlásához kapcsolódó kiegészítő támogatásra vonatkozó belügyminiszteri támogatói okirat indokolja.
Ennek alapján az önkormányzat 78 m3 tűzifa megvásárlásához igényelhet 1.634.490,-Ft összegű vissza nem térítendő támogatást. Ezen támogatásból megvásárlásra kerülő tűzifa elosztásának szabályairól rendeletben szükséges intézkedni.
A rendeletben a jogosultsági feltételek megállapítását arra tekintettel határoztuk meg, hogy lehetőség szerint a szociálisan legrászorultabb személyek részesüljenek az ingyenes tűzifa juttatásban.
HATÁSVIZSGÁLATI LAP
Magyarpolány Község Önkormányzata Képviselő-testületének a szociális célú tűzifa juttatásáról szóló önkormányzati rendelet megalkotásához
1. Várható társadalmi hatások
A rendelet azokat a Magyarpolány községben bejelentett lakcímmel rendelkező személyeket támogatja, akiknek a téli tüzelő megvásárlása jelentős, akár létfenntartásukat is veszélyeztető anyagi terhet jelent.
2. Várható gazdasági, költségvetési hatások
A rendelet végrehajtása 99.060,- Ft összegű önerőt, valamint a kiszállítás költségét jelenti, mint pénzügyi tehertételt az Önkormányzat gazdálkodásában, melynek fedezetéül a Képviselő-testület az Önkormányzat költségvetésében a működési célú általános tartalékát jelölte meg.
3. Várható környezeti és egészségi következmények
A tűzifa elégetése nem okoz akkora légszennyezettséget, mint az esetleg a szegényebb családok által használt egyéb anyagok eltüzelése. Emiatt, ha kis mértékben is, de csökkenhetnek az allergikus és asztmatikus, illetve légzőszervi betegségben szenvedők tünetei. Ugyanakkor a fűtetlen lakások miatt kialakuló megfázásos betegségek száma is csökkenhet, mely által a gyógyszerfogyasztás is mérséklődhet.
4. Adminisztratív terheket befolyásoló tényezők
A rendelet végrehajtása átmenetileg nagyobb munkaterhet ró a Hivatal munkatársaira.
5. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei
A Belügyminisztérium pályázat alapján támogatásban részesítette az Önkormányzatot szociális célú tűzifa támogatás nyújtása érdekében. Ennek igazságos elosztása, valamint az említett jogszabály előírása érdekében helyi rendelet megalkotása vált szükségessé.
6. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek
A tervezetben foglaltak végrehajtásához szükséges személyi, tárgyi, szervezeti, pénzügyi feltételek a Hivatalon belül biztosítottak.