Sóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2017 (XI.18..) önkormányzati rendelete

Sóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2017. (XI. 17 .) önkormányzati rendelete az önkormányzat saját halottá nyilvánításáról

Hatályos: 2017. 11. 19

Sóly Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el :


1.§

E rendelet célja, hogy az önkormányzat- a településért végzett kiemelkedő közéleti, szakmai, művészeti és egyéb tevékenységre figyelemmel - az elhunyt iránti megbecsülését méltó módon kifejezhesse, és osztozzon a hozzátartozók gyászában.


2.§

(1) Sóly Község Önkormányzata - ha a legközelebbi hozzátartozók szándékával, illetve az elhunyt végakaratával nem ellentétes- elhalálozása esetén saját halottjának tekinti azt a személyt :

a) aki polgármesterként szolgálta a települést ;

b) akinek a Képviselő-testület díszpolgári, tiszteletbeli polgár címet adományozott ;

c) aki elhalálozásakor Sóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének ( a továbbiakban: Képviselő-testület) tagja, vagy korábban legalább három választási cikluson keresztül a képviselő-testület tagja volt .


3.§

A Képviselő-testület minősített többséggel az Önkormányzat saját halottjává nyilváníthatja azt  az elhunyt személyt, aki kimagasló szakmai, emberi, hivatásbeli vagy közéleti érdemeire, teljesítményére tekintettel arra méltó, illetve Sóly község érdekében kiemelkedő tevékenységet végzett .


4.§

Nem tekinthető az önkormányzat saját halottjának az, aki arra érdemtelenné vált ( így különösen, ha szándékos bűncselekmény miatt jogerősen elítélték, vagy neki felróható egyéb okból a felsorolt tisztségek betöltésére a vonatkozó törvények rendelkezései értelmében nem lenne jogosult) .


5.§

(1) A saját halottá nyilvánításról a 2.§ (1) bekezdésében - a 3.§ -ban foglaltak kivételével - meghatározott esetekben külön képviselő-testületi döntés nem szükséges.

(2) A 3.§-ban meghatározott esetben a saját halottá nyilvánítást kezdeményezhetik a képviselő-testület tagjai , valamint társadalmi szervezetek.

(3) Az önkormányzat saját halottjává nyilvánításról az e célra összehívott rendkívüli ülésen dönt a képviselő-testület .


6.§

(1) Amennyiben a hozzátartozók igénylik, az önkormányzat saját halottjának temetésével, a kegyeleti feladatokkal kapcsolatos teendők - közvetlen hozzátartozókkal egyeztetett - ellátásáról a polgármester gondoskodik.

(2) A polgármester az (1) bekezdésben foglalt feladatkörében megteszi mindazon intézkedéseket, melyek elvégzésére az egyeztetés során a hozzátartozók felkérik.


7.§

(1) Az önkormányzat a saját halottja temetési költségét maximum 200 .000,-Ft összegig , illetve a közvetlen hozzátartozók kérésére részben, Sóly Község Önkormányzata nevére kiállított számla alapján viseli.

(2) A temetési költségek fedezeteként a költségvetésben e célra elkülönített forrást kell biztosítani.




- 2 -


(3) A temetési költségek e rendelet alkalmazásában :


a) halott- szállítás,

b) sírhelyváltás,

c) sírásás,

d) koporsó, vagy urna,

e) ravatalozás,

f) szertartás,

g) egyéb tartozékok ( fejfa, szemfedő, stb.),

h) az önkormányzat koszorúja.


(4) Amennyiben az elhunytat más szerv is saját halottjának tekinti, Sóly Község Önkormányzata a temetési költségeket e szervvel történő megegyezés szerinti arányban viseli. A megállapodás megkötésére a polgármester jogosult.



8.§

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.






 Kaptur József                                                                                    Kovács János György

  polgármester                                                                                                 jegyző