Sóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2019 (XI.21..) önkormányzati rendelete

Sóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2019. (XI.21.) önkormányzati rendelete a szociális ellátások helyi szabályairól

Hatályos: 2019. 11. 22- 2020. 11. 11

Sóly Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §-ában, 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1) és (2) bekezdésében, 132 § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL törvény, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:  


  1. A rendelet hatálya


1.§ (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Sóly község közigazgatási területére.


(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a Sóly községben élő és ott lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokra, valamint a külön jogszabályban  meghatározott személyekre.


(3) Sóly község Képviselő-testülete az alábbi települési támogatásokat vezeti be határozatlan időre:

  • rendkívüli települési támogatás
  • gyermekszületési támogatás
  • tanévkezdési
  • karácsonyi támogatás
  • temetési támogatás
  • köztemetés
  • fűtéstámogatás
  • egyszeri természetbeni támogatás idősek világnapjára
  • településen élő időskorúak és/vagy tartósan beteg, testi vagy szellemi fogyatékos személyek támogatása.


2. Hatásköri és eljárási rendelkezések


2.§ (1) A szociális igazgatásról és szociális ellátásról szóló 1993. évi III. törvényben (a továbbiakban: Szt.), valamint a rendeletben meghatározott feltételek szerint Sóly Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet (a továbbiakban: SZMSZ) alapján dönt a települési támogatás megállapításáról.


(2) A szociális ellátások iránti kérelmet, valamint a Képviselő-testület döntése elleni fellebbezést a Hajmáskér Közös Önkormányzati Hivatalnál (a továbbiakban: Hivatal) lehet benyújtani.


(3) A rendkívüli települési támogatás, a gyermekszületési támogatás, a tanévkezdési támogatás, fűtéstámogatás és a településen élő időskorúak és/vagy tartósan beteg, testi vagy szellemi fogyatékos személyek támogatás iránti kérelmet a jelen rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.


(4)  A kérelmező által benyújtott jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell a jövedelem valódiságát igazoló iratokat. Ezek különösen a következők lehetnek:

  • a munkáltató által kiadott keresetigazolás,
  • rendszeres pénzellátásnál

ba) az azt megalapozó határozat, vagy

bb) a kifizetésről szóló igazolószelvény,

  • egyéb jövedelemnél

ca) az azt megalapozó határozat,

cb) kifizetési bizonylat,

cc) igazolás vagy

cd) szerződés.


3.§ (1) A települési támogatások iránti kérelmet a Hivatalba kell benyújtani.


(2) Az eljárás hivatalból is indulhat.


(3) A döntésre jogosult szerv a benyújtott kérelem, annak mellékletei, és amennyiben indokoltnak tartja, környezettanulmány alapján dönt. A temetési támogatás esetében környezettanulmányt nem kell készíteni.


(4) Nem állapítható meg települési támogatás annak a kérelmezőnek, akinek a családjában olyan aktív korú álláskereső él, aki a munkahely keresése céljából nem működik együtt a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprém Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségével.


(5) A megállapított rendkívüli települési támogatást a határozat jogerőre emelkedésétől számított 2 munkanapon belül kell kifizetni.


4.§ A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátás részletekben történő visszafizetése esetén a részletfizetés időtartama nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama.


5.§ A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Szt.-ben foglaltakat kell alkalmazni.


6.§ (1) Pénzbeni és természetbeni ellátások közül:

a) a temetési támogatás, a gyermekszületési  támogatás és a köztemetés elbírálása a polgármest

b) a rendkívüli települési támogatás, a tanévkezdési támogatás, a karácsonyi támogatás, a fűtéstámogatás, a településen élő súlyosan beteg, testi vagy szellemi fogyatékos személyek támogatása és az egyszeri természetbeni támogatási idősek napjára elbírálása az önkormányzat Képviselő-testületének hatáskörébe tartozik.


(2) A házi segítségnyújtás feladatait a Hajmáskér-Sóly Református Társegyházközség biztosítja. A házi segítségnyújtás iránti kérelmeket a szolgáltatást nyújtó intézmény vezetőjénél lehet benyújtani. A benyújtott házi segítségnyújtás iránti kérelmekről a szolgáltatást nyújtó intézmény vezetője dönt.


(3) A családsegítés és gyermekjóléti szolgáltatás feladatait a Bendola Humán Szolgáltató Bt. által működtetett Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat látja el. A gyermekjóléti szolgáltatás és a családsegítés iránti kérelmeket a szolgáltatást nyújtó Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat vezetőjénél lehet benyújtani


(4) A települési támogatások természetbeni ellátás (élelmiszer, tüzelő) formájában is biztosíthatóak.


7.§ A települési támogatást a családi segélyezés elvének érvényesítésével kell biztosítani. A családban életvitelszerűen együtt élő személyek életmódját, szociális helyzetét, a rászorultságot egységben kell vizsgálni.


8.§ Annak igazolására, hogy a szülő gyermekét egyedül neveli, illetve gyermektartásdíjban részesül, bontóperi vagy gyermekelhelyezésről szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, gyermektartásdíjat megállapító bírói ítélet vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló okirat szolgálhat.


3. Rendkívüli települési támogatás


9.§ (1) Az önkormányzat rendkívüli települési támogatást nyújt a Sztv. 45. § (4) bekezdésében foglaltak alapján annak a szociálisan rászorult személy részére, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakos vagy tartós létfenntartási gonddal küzd és családjában az egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élőknél pedig 150 %-át nem haladja meg.


(2)  Létfenntartást különösen veszélyeztető élethelyzet:

  1. az 1 hónapot meghaladó táppénzes állomány
  2. az elemi kár
  3. a lakásfenntartási költségek megfizetésére önhibáján kívül nem képes
  4. közgyógyellátásra nem jogosult, de gyógyszerköltségét nem képes viselni
  5. napi megélhetési gondok
  6. kérelmezőt regisztrált álláskeresőként nyilvántartásba vették, és ellátásra  nem jogosult
  7. bűncselekmény sértettjeként anyagi segítségre szorul.


(3) A (2) bekezdésben meghatározott feltételek fennállása esetén személyenként maximum évente két alkalommal, az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 80 %-áig terjedő rendkívüli települési támogatás nyújtható.


10.§ (1) A rendkívüli települési támogatás összegét a rászorultsághoz igazodóan kell megállapítani.


(2) A rendkívüli települési támogatás kifizetése az igénylő költségeinek közvetlen átvállalásával is történhet

(3) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemről a kérelem beérkezését vagy a hivatalbeli eljárás megindítását követő 20 napon belül kell dönteni.


4. Temetési támogatás


11.§ (1)  Temetési támogatást nyújt az önkormányzat azon szociálisan rászorult személy részére, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, egyedül élő esetén 450 %-át.


(2)  A halott eltemettetéséhez kapcsolódó települési támogatás mértéke az öregségi nyugdíj

mindenkori legkisebb összegének 175 %-a, ezer forintra kerekítve.


(3)  A halott eltemettetéséhez kapcsolódó települési támogatási kérelemhez mellékelni kell – a

jövedelemigazolásokon kívül – a temetési számla eredeti példányát, és a halotti anyakönyvi kivonatot, melyre kifizetéskor a támogatás összegét rá kell vezetni.


(4) A halott eltemettetéséhez kapcsolódó települési támogatási kérelem – jelen rendelet 2. számú melléklete - a halálesetet követő 3 hónapon belül nyújtható be.


(5)A (4) bekezdés szerinti határidő elmulasztása jogvesztő.


5. Gyermekszületési támogatás


12.§ (1) Gyermekszületési támogatást nyújt az önkormányzat azon szociálisan rászorult személy részére, akinek a családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, egyedül élő anya esetén 250 %-át.


(2)  A gyermek születéséhez kapcsolódó települési támogatás mértéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-a, ezer forintra kerekítve.


(3)  A gyermek születéséhez kapcsolódó települési támogatási kérelemhez mellékelni kell a jövedelemigazolásokon kívül a gyermek lakcímkártyáját, valamint a születési anyakönyvi kivonat eredeti példányát, melyre kifizetéskor a támogatás összegét rá kell vezetni.


(4)  A gyermek születéséhez kapcsolódó települési támogatás esetén ugyanazon gyermek vonatkozásában csak az egyik szülő részesülhet a támogatásban, nyilatkozatuk alapján. Amennyiben a szülő egyedül neveli a gyermekét, úgy erről a tényről is nyilatkoznia kell.


(5)  A gyermek születéséhez kapcsolódó települési támogatás iránti kérelem a szülést követő 6. hónapig nyújtható be.

  1. Az (5) bekezdés szerinti határidő elmulasztása jogvesztő.



  1. (1) Örökbe fogadás esetén az egy éves kor betöltése előtt örökbe fogadott gyermek esetén igényelhető a gyermek születéséhez kapcsolódó települési támogatás, az örökbe fogadást követő 6 hónapon belül.
  1. A kérelemhez csatolni kell a gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát, továbbá örökbefogadás esetén az örökbefogadást engedélyező jogerős gyámhivatali határozat másolatát.
  2. A támogatás kifizetésének ténye az eredeti születési anyakönyvi kivonatra felvezetésre kerül.
  3. A (1) bekezdés szerinti határidő elmulasztása jogvesztő.


6. Tanévkezdési támogatás


  1. (1) Az önkormányzat tanévkezdési támogatást nyújt azoknak a településen életvitelszerűen élő, a tárgyév január 1. napján lakóhellyel rendelkező óvodába beíratott, általános iskolás és középiskolás, valamint felsőoktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytató hallgatóknak, akiknek a családjában az egy főre eső jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200%-át nem haladja meg.


(2)  A támogatás összegének kifizetése előtt az óvodába történő beíratás tényét igazolni kell. Az általános és középiskolás tanulóknak iskolalátogatási igazolást, a felsőoktatásban nappali tagozaton tanulóknak hallgatói jogviszony-igazolást kell becsatolniuk, továbbá nyilatkozatot kell benyújtani arról, hogy a családban az egy főre eső jövedelem az (1) bekezdésben meghatározott összeget nem haladja meg.


(3) A tanévkezdési támogatásban ugyanazon gyermek vonatkozásában csak egy szülő részesülhet a támogatásban nyilatkozatuk alapján.


(4) A tanévkezdési támogatás összege 10.000,- Ft/ gyermek.


7. Karácsonyi támogatás


15.§ (1) Az önkormányzat karácsonyi támogatás ad - amennyiben éves költségvetése lehetővé teszi - évente egy alkalommal a karácsonyi ünnepekhez kapcsolódóan.


(2)  A karácsonyi támogatás mértékéről a képviselő-testület határozattal dönt, a költségvetés függvényében.


(3)[1] Karácsonyi támogatásra azok jogosultak, akiknek a háztartásában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkor legkisebb összegének nyolcszorosát, valamint:


  • a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben szabályozott

aa) aktív korúak ellátására

ab) nyugdíjasok , nyugdíjszerű ellátásban részesülők

ac) rendkívüli települési támogatásra jogosult,


  • a gyermekek védelméről és gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő családnak minősül,


  • nagycsaládosnak minősül (a családok támogatásáról szóló 1998. évi LXXXIV. törvény szerinti legalább három gyermek után, illetve figyelembevételével részesül családi pótlékban)
  1. A karácsonyi támogatásra irányuló kérelem jelen rendelet 3. számú melléklete.  


16. § (1) Nevelési- és oktatási intézményekbe jelen rendelet hatálybalépésekor nevelési vagy tanulói jogviszonyban lévő állandó sólyi lakcímmel rendelkező Sólyban élő gyermekek részére a képviselő-testület - amennyiben az éves költségvetése lehetővé teszi - gyermekenként 1.500,-Ft/fő értékűtámogatást nyújt mikulás csomag megvásárlásához.


(2) Állandó sólyi lakcímmel rendelkező Sólyban élő gyermekek (14 éves korig) részére Advent 

 negyedik vasárnapján a képviselő-testület  - amennyiben az éves költségvetése lehetővé teszi gyermekenként 2.000,-Ft/fő értékben karácsonyi csomagot biztosít.


[2] Az önkormányzat a településen bejelentett lakcímmel rendelkező, életvitelszerűen Sólyban élő lakosok részére, akiknek a  jövedelme az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét nem haladja meg természetbeni ellátás formájában - amennyiben az éves költségvetése lehetővé teszi - családonként 1 db (30 kg) zsák burgonyát biztosít.


8. Köztemetés


17.§ (1) Annak a személynek, akinek nincs, vagy nem lelhető fel eltemettetésre köteles és képes hozzátartozója, az eltemettetéséről az önkormányzat gondoskodik.


(2)  A köztemetés elrendelésénél a Szt. 48.§-ában foglaltak szerint kell eljárni.


(3) A köztemetés iránti kérelem jelen rendelet 4. számú melléklete.


9. Fűtéstámogatás


18.§ (1) Az önkormányzat fűtéstámogatást nyújt - amennyiben éves költségvetése lehetővé teszi - a téli hónapokban megnövekedett kiadások enyhítésére Sóly közigazgatási  területén bejelentett lakóhellyel, és életvitelszerűen a településen élő lakosok, családok részére, akiknek az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét.

(2) A kérelemhez csatolni kell a kérelmező jövedelemigazolását. Háztartásonként egy személy részére állapítható meg támogatás.


(3) Nem jogosultak fűtéstámogatásra azon személyek, akik szociális célú tűzifa támogatásban részesülnek.


10. Egyszeri természetbeni támogatás idősek világnapjára


19.§ Sóly Község Önkormányzata az idősek világnapja alkalmából a településen lakóhellyel rendelkező  65. életévét betöltött személyek részére évi egy alkalommal rendezvényt szervez, és - amennyiben az éves költségvetése lehetővé teszi – maximum 2.000,-Ft/fő értékben élelmiszert biztosíthat.


11. Településen élő időskorúak és/vagy tartósan beteg, testi vagy szellemi fogyatékos személyek támogatása


20.§ (1) A településen bejelentett lakóhellyel rendelkező és életvitelszerűen Sólyban élő súlyosan beteg, testi vagy szellemi fogyatékos személyek részére a Képviselő-testület- amennyiben az éves költségvetése lehetővé teszi-  egyszeri támogatást állapíthat meg, a település védőnője, háziorvosa, szociális ügyintézője segítségével.


(2) A támogatás összege maximum 50.000,- Ft.


(3)A jogosultság ellenőrzése céljából a támogatott köteles együttműködni, és bemutatni a személy betegségéről szóló szakértői véleményt, ellátást megállapító határozatot.


21.§ (1) Különös méltánylást érdemlő rendkívüli élethelyzetbe került kérelmező esetén a szociális támogatás a kérelmező jövedelmi viszonyaira, valamint a szociális ellátások helyi szabályairól szóló rendelet szerinti igazolások benyújtására tekintet nélkül, azonnal megállapítható és kifizethető.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott támogatás összege legfeljebb 500.000 Ft.


12. Záró rendelkezések


22. § Ez a rendelet 2019. november 22. napján lép hatályba.



 


23. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a szociális ellátások helyi szabályairól szóló 4/2015. (II. 27.) rendelete





            Kaptur József                                                                         dr. Flőrich-Tóth Ágnes

            polgármester                                                                                      jegyző   




Záradék :

Rendelet 2019. november 21. napján került kihirdetésre.






                                                                                                          dr. Flőrich-Tóth Ágnes

                                                                                                                      jegyző