Sóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 11. 27

Sóly Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a közművelődési feladatok ellátásáról

2021.11.27.

Sóly Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. §-ában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában, kapott felhatalmazás alapján a helyi közművelődési feladatok ellátásáról az alábbi rendeletet alkotja:

Az önkormányzat közművelődési feladatai és ellátási formája

1. § Sóly Község Önkormányzatának Képviselő-testülete (a továbbiakban: Képviselő-testület), a helyi adottságok és szükségletek figyelembevételével a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL törvény 76. § (3) bekezdése a) és d) pontjai szerinti közművelődési alapszolgáltatást biztosítja.

2. § Az Képviselő-testület tájékoztatást ad a település polgárainak a közművelődési lehetőségekről, tevékenységekről és szolgáltatásokról.

3. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások hozzáférhetőségének biztosítása érdekében közösségi színteret biztosít.

(2) A közösségi színtér neve és címe: Sólyi Közösségi Színtér 8193 Sóly, Kossuth Lajos u. 55.

(3) A Sólyi Közösségi Színtér jogi személyiséggel nem rendelkezik, fenntartója az Önkormányzat.

(4) A Képviselő-testület elismeri és segíti a településen működő hagyományőrző, művészeti és más művelődési közösségek, valamint közművelődési céllal is működő civil szervezetek tevékenységét, közművelődési feladatai ellátása során, a szakmai önállóság tiszteletben tartásával épít ezen szervezetek, valamint a községben működő, nem közművelődési alapfeladatú intézmények együttműködésére.

(5) A Képviselő-testület közművelődési feladati ellátása során rendszeres kapcsolatot tart fenn a településen működő egyházi szervezetekkel.

(6) A Képviselő-testület együttműködést alakíthat ki a megyei közművelődési feladatokat ellátó intézményekkel, szakmai tanácsadó és szolgáltató intézményekkel.

(7) A Képviselő-testület az éves munkatervében meghatározott időpontban megtárgyalja a tárgyév közművelődési munkaprogramját, a végrehajtásról szóló beszámolót, továbbá jóváhagyja az éves rendezvénynaptárt.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

4. § (1) A Képviselő-testület a közművelődéssel kapcsolatos kötelező feladatok ellátásának, a közművelődést szolgáló feltételek megteremtésének pénzügyi fedezetét az önkormányzat éves költségvetése terhére, továbbá pályázati úton elnyert forrásokból biztosítja.

(2) A Képviselő-testület a közművelődési feladatok ellátására fordítandó támogatás összegét a pénzügyi lehetőségek figyelembevételével az éves költségvetési rendeletében határozza meg. A helyi közművelődési feladatok ellátásában az önkormányzat segíti a civil közösségek közreműködését.

Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2021. november 27-én lép hatályba.

6. § Hatályát veszti a közművelődési feladatok ellátásáról szóló 8/2000 önkormányzati rendelet.